Ahmet Talimciler

Ahmet Talimciler

egespor@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye’nin her alanında yaşanan ilginçlikleri futbol sahalarında da görmek insanı şaşırtmamalı. Zira, futbol da bu toplumsal yapının bir ürünü ve o yapıyı oluşturan insanlar tarafından idare edil(eme)mekte.
Galatasaray ile Sivasspor arasında oynanan karşılaşma içerisinde, Ercan Saatçi aleyhine seksenbeş saniye aralıksız küfür eden Galatasaray taraftarları iki dakika aralıksız küfür etme eylemini tamamlamadıkları için ceza almaktan kurtuldular. Organize şekilde küfür etme eyleminin maçın gözlemcisi tarafından rapor edilebilmesi için toplam iki dakika sürmesi gerekiyor. Neden iki dakika sürmeli? Sorusunun yanıtını verecek bir federasyon yetkilisi, lütfederse hepimiz öğrenelim.

Küfürün süresi var
Bu mantığa göre, bir dakika elli beş saniye küfür ettiğiniz takdirde suç olmuyor, ancak bunu iki dakika ve üzerine çıkarttığınız zaman rapor edilmek suretiyle kulübünüz ceza alıyor. Böylesi bir mantık silsilesi içerisinde herhalde taraftarın iki dakikayı tamamlamadan suç teşkil edecek eylemi keseceğini öngörmek için herhalde enayi olmak gerekmiyor.
Sürekli olarak Türkiye’de futbol sahalarında şiddet neden var? Sorusu ile karşı karşıya kalıyoruz. Ne zaman bir derbi oynansa, bildik manzaraları yeniden yaşıyoruz. Oysa, bu toplumsal yaşamın içinde şiddeti barındıran unsurları sürekli olarak beslemeye devam ediyoruz. Hayatımızın her alanı (aileden, okula, sokaktan, trafiğe vb. gibi) şiddet üretiyor ve bu şiddetin dilsel boyutunu oluşturan küfür de hayatımızın olmazsa olmazlarından bir tanesi.
İki ünlü şarkıcının sohbetinden ekrana yansıyanlar bunun sadece görünen yanı, aslında görünmeyen ya da seslendirilmeyen öylesine büyük öfke ve şiddet boyutu söz konusu ki, şiddet asıl buralardan beslenmekte. Toplumsal yaşam içerisinde konulan kuralların, yaptırımların belirli nedenlerle yapıldığını ve bunlara uyulması sonucunda hepimizi kapsayan kurallar bütünü oluşacağını öngörmek ve ona göre yaşamak durumundayız.
Tabii bu arada, bu yaptırımları/kuralları koyanların da eşitlik ilkesi çerçevesinde herkese aynı mesafede durduklarını, aldıkları kararlar ile ortaya koymaları gerekmektedir. Aksi takdirde yaşananları otuz beş saniye ile sineye çekmek zorunda kalırsınız, bu da sizin inandırıcılığınızın ve meşruluğunuzun her geçen gün biraz daha azalmasına yol açıverir.