Bir miting bir milat

Ankara’da yapılan büyük mitingden yola çıkarak buyur ola Alevi testusuna bu hafta

Yüz bin Alevinin 9 Kasım’daki Ankara mitingi bu haftanın gündemine oturdu. “Eşit yurttaşlık” başlığı altındaki taleplerini sıralıyorlardı. Sade, doğal ve masum istekler. Hatta bunlar istek değil, istememek! İnanç ayrımcılığına; zorunlu din dersi uygulamasına son verilsin, Alevi köylerine cami yapılmasın; imam atanmasın... Kısaca bizi rahat bırakın diyorlar. Doğrudan talep iki tane: Madımak Oteli müze olsun,
cemevlerine ibadethane statüsü verilsin. Camiler, kiliseler, havralar ibadethane kabul ediliyor ama cemevleri değil! Peki, ama neden? Nüfusun, kimilerine göre üçte biri sayılan bu topluluk hakkında bildiklerim çok az. Utanıyorum. Okuyorum ama okumak yeterli mi?
İstanbul Kağıthane’deki cemevini ziyarete gidiyorum ama kapıda cemevi değil dernek yazıyor. 41 yaşındaki Dede Zeynel Şahan’ın ilk
Alevi mitingi hakkındaki izlenimlerini dinlerken yan odadan cem ayinine hazırlanan zakirin saz nameleri duyuluyor. Dede cemevini gezdiriyor. Kocaman mutfak... Kocaman aşevi... Bilgisayar dersliğinde genç kızlar Excel öğreniyor. Eşimle bir perşembe gecesi “cem ayini”ne katılmak üzere davet alıyorum... Dedelere niçin maaş bağlanmaz ki sorusu sürekli aklımda, buyur ola Alevi testusuna bu kez de...

1 Auguste Comte’dan, Emile Durkheim’dan, Max Weber’den 900 yıl önce “Dinin temeli ahlak, ahlakın özü bilgi, bilginin özü ise .....dır ve yeryüzünde ..... ölçüsünden önemli bir şey yoktur” diyen Hacı Bektaş Veli’nin bu deyişinde ..... olarak bıraktığım sözcük nedir?
a. Akıl
b. Para
c. Sabır
d. Kavga

2 Alevi kültünün temeli olan; Hacı Bektaş, Yunus Emre ve Pir Sultan Abdal’ın düşüncelerinin kaynağı olarak kabul edilen hangi yapıt Hoca Ahmet Yesevi’ye aittir?
a. Divân-ı Lügati’t-Türk
b. Divan-ı Hümayun
c. Divan-ı Hikmet
d. Divan-ı Kebir

3 Alevi terim ve kavramlarına aşina mıyız? Her Alevinin bir musahipi olması gerekir. Nedir?
a. Koruma
b. Yol kardeşi
c. Muhasebeci
d. Şifre

4 Aşağıdaki şairlerden hangisi Alevi?
a. Nesimi b. Fuzuli
c. Hatayi d. Hepsi

5 Alevilikte temel yönetim birimi hangisidir?
a. Cemevi b. Tekke
c. Zaviye d. Ocak

6 Alevilikte temel yönetici kimdir?
a. Baba
b. Baba ve amca
c. Dede
d. Dede ve ana

7 En çok Alevi bulunan ilimiz hangisi?
a. Tunceli b. Erzincan
c. Sivas d. Malatya

8“Uyur idik uyardılar / Diriye saydılar bizi / Koyun olduk ses anladık / Sürüye saydılar bizi...”Kimin?
a. Şeyh Bedrettin
b. Yunus Emre
c. Pir Sultan Abdal
d. Karacaoğlan

9 Alevilikte neyine sahip olacaksın?
a. Eline b. Diline
c. Beline d. Hepsi

10 İfade edildiğine göre, dinsel yaşamlarından başka Aleviler hangi alanda kısıtlanmaktadır?
a. Eğitim b. Bürokrasi
c. Askeriye d. Hepsi

11 2 Temmuz 2001’de Sivas’ta Madımak Oteli’nde... Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında galeyana getirilmiş yobazlar tarafından ateşe verilen otelde 37 aydın boğularak can verdi. Hatırlayacaksınız, suçlu derhal bulunmuştu! Suçlu, bir kundakçı yobazdan yediği yumruklara rağmen yangından tesadüfen kurtulmuş olan biriydi! Bu olaydan iki gün önce yapmış olduğu bir konuşmadaki görüşleri yüzünden tahrikçilikle suçlanıyordu. Kimdi?
a. Herhangi bir Alevi
b. Metin Altıok
c. Aziz Nesin
d. Asım Bezirci

Yanıtlar: 1) a, 2) c, 3) b, 4) d, 5) d, 6) d, 7) c, 8) c, 9) d, 10) d, 11) c.

DİĞER YENİ YAZILAR