Ali Canip Olgunlu

Ali Canip Olgunlu

alicanipolgunlu@gmail.com

Tüm Yazıları

Merhaba dostlar; sanat, kültür ve spor birlikteliğini eğitim sisteminin merkezine alabilen ve bunu gerçekleştirebilen uluslara teşekkür etmek gerekir. Sanat kültürün, kültür de sanatın hem varlık nedeni hem de birbirlerinin en ideal göstergeleri olmakla birlikte her iki kol üzerinde yol alan kişinin eşzamanlı olarak sporla da ilgili olması kişinin özgün kişiliğinin oluşması ve gelişimi için önem arz eder.

Sanatsal biçim ve içeriğin ana kaynağı kültürel derinlik olmakla birlikte sporla elde edilecek disiplinle kişiler fiziksel ve zihinsel gelişim ve dönüşümlerini eserlerine çok daha özgün yansıtabilirler. Sanat duygu yüksekliğini zihni özgürlüğüne, kültür akli derinliğini düne ait görgüsüne, spor ise kişiliğe dair tüm özgüveni disiplinine dayandırır.

Haberin Devamı

Bireysel bir spor

İnsanoğlu her yaş grubuna uygun bir branşla ilgilenmeli veya ilgi duymalıdır. Fanatik izleyici kitleleri oluşturmaktan öteye geçemeyen spor kamuoyu, sporu sadece futboldan ibaret düşünmekte ve farklı spor dallarının başarıları futboldaki genel olarak başarısızlığın dahi gölgesinde tutulmaktadır. Kadınlar voleybol, erkekler basketbol ve özellikle eskrim alanındaki başarılar hak ettikleri düzeyde kamuoyunda yer almamaktadır.

Bireysel yapılan spor dallarından biri olan eskrimle bakışlarımızı spora çekmeye çalışmaktan mutluluk duyacağım. Kılıçla yapılan bir spordur ve temelde üç farklı dala ayrılır. Bu dallar kullanılan kılıçların özelliğine göre belirlenmiştir. Epe, flöre ve kılıç eskrim sporcusunun kullandığı farklı uzunlukta ve ağırlıktaki silahlarıdır.

Eskrim, satranç gibi bir sonraki hamlenin nasıl yapılması gerektiğini düşündüren, hızlı karar vermeyi gerektiren ve bu yönleriyle sporcuya hem fiziki ataklık kazandıran hem de pratik bir zihin gelişimi ve uygulaması, eşdeyişle çabuk düşünme ve karar verme yeteneği sağlayan önemli bir spor dalıdır.

Eskrim sporunun yurdumuzda gelişimi için büyük çaba harcayan Elif ve Emir Öztürk kardeşlere, genç arkadaşların bu kadim spor dalına ilgi duymaları için gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür ederim. Emeğin anlamını eskrim yaparak öğrenen ve bunu şimdi öğrencilerine öğretmek için büyük çaba harcayan Öztürk kardeşlere merhaba.

Haberin Devamı

Ülkemiz kamoyunda tanınmayan ve yeterli sayıda sporcuya sahip olmayan eskrim sporuna ve elbette futbol dışındaki tüm spor dallarına ilgiye ilgilileri davet etmeyi borç görüyorum.

Eğitim sisteminin rolü

Sokak ve salon sporlarından çocuklarımızın uzaklaşmasının temelde en büyük sebebi sınavla dolu eğitim sistemidir. Çocukluklarını, gençliklerini yaşabilmek için olması gereken boş zamanı, spor-müzik alanlarıyla zenginleştirmek için bulamayan nesiller büyük oranda mutsuzlar. Oysa bir insan, hayatının her safhasında mutlu olmalıdır.

Geleceğe yönelik hedefler yüzünden hayatın anlarını ıskalayan nesillere özür borçlu olanlar olduğunu düşünüyorum. Müzik, kitap, spor gibi kişisel gelişim ve donanım alanlarından yoğun sınav kaygısı yüzünden uzak kalan / bırakılan gençler hayata profesyonel olarak atıldıklarında estetik yönlerini keşfedemediklerinden dolayı renksiz kişilikler olarak algı yaratmakta ve toplumda hedefe odaklanmış materyal izler bırakmaktadırlar.

Haberin Devamı

Bilgi ve ilgi boş zaman ister. Çocuklarımıza boş zaman yaratalım ve onlara başta müzik ve spor olmak kaydıyla yön verelim.