Ali Canip Olgunlu

Ali Canip Olgunlu

alicanipolgunlu@gmail.com

Tüm Yazıları

Likya’da sanat apollonik bir değerdedir. İonya düşündürür, Karya eğlendirir. Likya ise aristokrat nitelik verir

Her yıl olduğu gibi bilge kış mevsimini güneşin Anadolu’da doğduğu yer olan Kars’ta geçirdik. İlkbaharda Güneydoğu Anadolu bölgemize geçerek kültür tarihimizin en dip yerlerinde serinledik ve nihayet Bafa’da Selene’ye, Efes’te Artemis’e, Bergama’da Asklepios’a, Foça’da Sirenler’e, İzmir’de Homeros’un İlyada’sına, Gökoava Körfezi’nin tüm koylarındaysa Halikarnas Balıkçısı’nın merhabasına doğru yönelmeye başladık...

Haberin Devamı

Doğuda çocuk, güneyde gelincik, Ege’de Endymion’dur yolcu; hiç neden demeden her zaman vardır bir sebebi diyen sevgilinin gözünde. Ne güzeldir Bafa’da Beşparmak Dağları’na bakarak Selene’nin en dolgun haliyle aydınlık fener gibi her şeyi aydınlatmasını seyretmek. Seyredilen hal etmiştir her halini Selene’nin; seyreden Selene de iyi ki demekten alamamıştır kendisini haliyle.

Pan’ın flütü

Bafa’da Çoban Endymion ile aydınlık fenerimiz Selene’nin serin ve sessiz birlikteliğine lirik bir sesle renk katan elindeki flütüyle her an her yerde olan Pan’dır. Doğada kalmış, doğada kalan ve dolayısıyla doğadan karakterini alanlara müzik yapar keçi kulaklı tanrımız Pan. doğadan haberdar olamayanlarıysa doğaya zarar verirler endişesiyle panik yaparak doğadan kovar yine Tanrı Pan.

Pan, keçi ayakları yardımıyla kolayca tırmanır Bafa’yı kuşatan Beşparmak Dağları’na. Aşağıdan yukarıya doğru, doruklara en ortasından bakan bir yerde bulunan küçük kulübeye tüner elindeki flütüyle. Pan’ın her halini dile getiren flüt nağmeleriyle gökyüzünden aşağıya doğru inmeye başlayan Selene, “Cananı için can atan” heyacanıyla girer kulübenin küçük penceresinden sevgili Endymion’un koynuna.

Keçi ayaklı, keçi kuyruklu Tanrı Pan, Su Perisi’nin kuruyan bedeninden yaptığı flütü çalarak Ay Tanrıçası Selene’nin sesini, Çoban Endymion’un da sessizliğinin sebebini dile getirir.

İki nehir arasında

Anadolu’nun Karya Bölgesi bir zamanlar adı Latmos Körfezi olan şimdiki Bafa Gölü ile başlar. Tanrı ve tanrıçalar yaratan toprak Anadolu’da nasıl Artemis İonya, Apollo Likya, Kibele Frigyalı ise şarap ve eğlence tanrısı Dionysos ile Pan da öz be öz Karya tanrılarıdır.

Haberin Devamı

Likya’da sanat apollonik bir değerdedir. Karya’daysa eğlence, dans ve müzik iç içe afrodizyak haldedir. İonya düşündürür, Karya eğlendirir, Likya aristokrat nitelik verir.

Likya Apollo’nun doğum yeri olduğu için ışık ülkesi “Güneş”tir. Karya Selene’den dolayı Ay’dır, İonya elbette denizin deniz gibi olduğu tek deniz olduğu için “Deniz”dir. Ya toprak! Elbette sadece iki nehrin arası olan Mezopotamya’dır. Ateşimiz Pamfilya’nın Olimpos’un da halen kor kordur, su ise beyaz zambaklar şehri Niksar’dadır.