Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Cannes Film Festivali’nden ilk ‘Altın Palmiye’ ödülünü Türkiye’ye getiren bir yönetmen o.
Filmografisi, ses getiren, ödüllü ve gişede başarılı olmuş filmlerle dolu.
Çünkü yönetmenlik serüveni ‘ödül’le başladı.
İlk filmi olan ‘Endişe’yle, 1975’te Antalya Altın Portakal’da ‘En İyi Yönetmen’ seçildi.
Şimdiye kadar; ‘Köprü’, ‘Deprem’, ‘Nehir’, ‘Derviş Bey’, ‘Her Hangi Bir Kadın’, ‘Tomruk’, ‘Derman’, ‘Kurbağalar’, ‘Güneş Doğarken’, ‘Güneşin Tutulduğu Gün’, ‘Firar’, ‘Kan’, ‘Sen Türkülerini Söyle’, ‘Katırcılar’, ‘Adem ile Havva’, ‘Yılanların Öcü’, ‘On Kadın’, ‘Polizei’ ve ‘Amerikalı’ gibi birçok başarılı filme imza attı.
Yönettiği filmler sadece Türkiye’de değil, yurt dışındaki festivallerden de birçok ödül kazandı.
Çektiği ‘Yol’ filmiyle ‘Cannes Film Festivali’nden ‘Altın Palmiye’ ödülünü Türkiye’ye getiren ilk yönetmen olan Şerif Gören, 1993’ten bu yana film çekmiyordu.
‘Amerikalı’ filminden sonra yönetmen koltuğuna oturmayan Gören, 18 yıl boyunca onlarca yapımcıdan, yüzlerce film için teklif aldı,-ki bunların bir kısmına ben de şahidim-ama hiçbirini kabul etmedi.

Haberin Devamı

Ayça Bingöl’e film teklifi
18 yıldır sinemadan uzak duran Şerif Gören’i Beyoğlu’nda bir cafede ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’ dizisindeki ‘Cemile’ rolüyle yıldızı parlayan Ayça Bingöl’le sohbet ederken görünce, sebebini merak ettim.
Araştırınca bir hayli bilgi edindim Yeşilçam’daki haber kaynaklarımdan.
En ‘bomba bilgi’ de şu:
Şerif Gören, 18 yıldır ara verdiği film yönetmenliğine dönüş hazırlığında.
Ayça Bingöl’le buluşmasının nedeni de temmuz ayında çekeceği ‘Ay Büyürken Uyuyamam’ adlı sinema filmi.
‘Ay Büyürken Uyuyamam’ size tanıdık geldi değil mi?
Çünkü Necati Cumalı’nın, 1960’lı yılların Türkiye’sinde taşradaki yaşamı anlattığı öykü kitabı bu.
Necati Cumalı’nın ‘Ay Büyürken Uyuyamam’ı günümüze uyarlayıp senaryolaştıran Şerif Gören bu filmi, oğlu Mehmet Gören’in kurduğu MG Film Prodüksiyon adına çekecek.
Şerif Gören’in senaryosunu yazıp, yönetmenliğini ve oğluyla birlikte yapımcılığını da üstleneceği proje hakkında aldığım diğer bilgilere gelince:
Şerif Gören, temmuz ayında Foça ve Alaçatı’da çekeceği filmde, sahil kasabasında dükkan işleten iki kız annesi kadın rolü için düşündüğü Ayça Bingöl’le görüşüp, prensipte anlaştı.

Haberin Devamı

Cast çalışması sürüyor
‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’nin yıldızı, dizinin yeni bölümlerinin çekileceği ağustos ayına kadar uzun bir tatil yapmayı planlıyordu.
Ancak Şerif Gören gibi Türk sinemasının usta yönetmeninden teklif gelince ve rolü de beğenince, tatilini kısa tutmaya karar verdi.
‘Ay Büyürken Uyuyamam’, bir anne, iki kızı ve bir erkek arasında yaşanan olayların beyazperdeye aktarılacağı bir film.
Dört başrol oyuncusu var yani.
Başrol kadın karakterini kimin oynayacağı belli.
Peki diğerleri?
Gören, filmdeki ‘sevimli serseri erkeği’, ‘dans grubu üyesi’ ile ‘ev kızı’nı oynayacak isimleri henüz belirlemedi.
‘Efsane yönetmen’in 18 yıl aradan sonra nasıl bir cast oluşturacağını ve nasıl bir filmle dönüş yapacağını şimdiden merak etmeye başladım.

SELÇUK URAL’IN 45’iNCi YIL KONSERi
Ferhat Göçer’in Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda verdiği konserde karşılaştığım Selçuk Ural, önümüzdeki ay, şarkıcılıktaki 45’inci yılını kutlayacağını söyledi.
‘Selçuk Ural ve Popun 45 Yılı’ adlı konser, 3 Temmuz’da Kuruçeşme Arena’da olacak.
Müzikte 45 yılı geride bırakan Ural, bu anlamlı konserde yalnız olmayacak.
‘Pop müziğin kraliçesi’ Sezen Aksu, Ferhat Göçer, Mustafa Ceceli, Behzat Gerçeker ve ENBE Orkestrası, söyleyecekleri şarkılarla, beş yıl sonra müzikte yarım asrı tamamlayacak Selçuk Ural’a destek olacaklar.

ASİ’ FANATİKLERİ ÖDÜLÜ HAK ETTİ!
‘Asi’ diye bir dizi var mı ekranlarda?
Yok.
Çünkü biteli iki yıl oldu.
‘Asi’ ekranda bitti, ama fanatiklerinin gönlünde hâlâ gösterimde.
Onların ‘Asi’ sevgisi bitmiyor bir türlü.
‘Asi’nin hayranları kurdukları www.asi-demir.com adlı internet sitesinde, PR şirketi gibi çalışıp, dizinin ‘51’inci Monte Carlo Televizyon Festivali’nde finale kalması ve Tuba Büyüküstün’le Murat Yıldırım’ın törene katılması için ciddi kamuoyu oluşturdu.
‘Asi’ fanatiği Mine Okçuoğlu ve Aylan Kendir’in editörlüğünü yaptığı site, bununla yetinmeyip festivale akredite olup, medyaya haber servisi bile yaptı.
Büyüküstün ve Yıldırım, Monte Carlo’dan ödül alamadan döndü, ama çoktan bitmiş ‘Asi’ dizisi için bu kadar uğraşan sevenleri ödülü çoktan hak etti.