Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘SEN ANLAT KARADENİZ’ İÇİN 750 BİN TL ÇÖPE

Beyaz TV’de yaptığımız ‘Söylemezsem Olmaz’ın canlı yayını 11.00’de bitti. ‘Sen Anlat Karadeniz’ dizisinin setine gitmek için bineceğim uçağın kalkış saati 14.05’ti. O yüzden canlı yayın biter bitmez Fulya’dan Sabiha Gökçen’in yolunu tuttum.

Trabzon Havalimanı’ndan dizinin çekildiği evlerden birinin olduğu Sürmene ilçesine bağlı Gültepe Mahallesi’ne gitmem uzun sürmedi. Uçaktan indikten yarım saat sonra setteydim.

Cuma ve cumartesi gününü yakında ATV’de başlayacak ‘Sen Anlat Karadeniz’ dizisinin setinde geçirdim.

Haberin Devamı

İki gün içinde dizinin yapımcısı ve kreatif direktörü Osman Sınav’la bolca sohbet ettim.

İlk kez Karadeniz’de dizi çeken Sınav’a, çekimler başladıktan sonra oyuncu kadrosunda yaptığı değişikliğin sebebini ve bunun kendisine maliyetini sordum.

Dizinin ilk bölümü için yaptıkları çekimleri izlediği gecenin sabahında ekibi toplayıp, aldığı radikal kararı açıklayan Sınav, bu değişikliği yapma gerekçelerini şöyle açıkladı:

Üç oyuncu değişti

“Çektiklerimizi beğenmedik. Performanslar hayal ettiğimiz gibi olmadı. İyi bir iş ortaya çıkaralım diye çektiklerimizi çöpe attık. Başlangıçlar önemlidir. Hikayenin ruhunun doğru çıkması lazım. Bu dizi bir duruş hikayesi çünkü. Karadeniz ruhunu iyi yansıtmak lazım.

15 günlük çekimlerle ortaya çıkan 55 dakikalık bölümde bazı performanslardan da memnun kalmayınca bunu ‘Yeniden çekelim’ dedik.

700-750 bin TL boşa gitti, ama bazen olur bu... İyi ki de öyle yaptık. Yollarımızı ayırdığımız arkadaşların yerine Mehmet Ali Nuroğlu, Gözde Kansu ve Nurşin Demir’i de ekibimize kattık. Yeni bir kadroyla istediğimiz ruhu yakaladık. ‘Sen Anlat Karadeniz’in ilk tanıtımlardan beklediğimizin de üzerinde bir dönüş aldık. Nefes nefese giden bir birinci bölüm bağladık.”

‘SEN ANLAT KARADENİZ’ İÇİN 750 BİN TL ÇÖPE

KARADENİZLİNİN İNADI? OSMAN SINAV’I ŞAŞIRTTI

Sürmene Gültepe’de projenin çekildiği evin yanında tarihi bir konak var. 99 Pencereli Haşim Ağa Konağı…

Doğu Karadeniz’in en büyük sorunlarından biri, yörenin doğasına güzellik katan dede-baba yadigarı otantik evlerin yıkılıp, yerlerine sıvasız, boyasız, tuğla binaların yapılması. O yüzden bölgede çok az kalan tarihi evler, köşkler; çok kıymetli…

Haberin Devamı

Trabzon’un az sayıdaki tarihi büyük konaklarından biri Osman Sınav’ın ‘Sen Anlat Karadeniz’ dizisini çektiği evin yanı başında…

Hangi dizi ekibi böyle bir evi kiralamak istemez?

Eski evi yenilediler

Osman Sınav da dizi için Haşim Ağa Konağı’nı kiralamak istedi, ama başaramadı. Neden mi?

Aile mirası konağın iki hissedarı var; amca ve yeğen.

Konak yazın, film çekimine kiraya verildi. İddia o ki, konağı kiraya veren hissedar, diğer hissedara hissesi oranındaki parayı vermeyince tarafların arası açıldı.

O yüzden hissedarlardan biri konağı ‘Sen Anlat Karadeniz’e kiralamaya sıcak bakarken, diğeri araya giren köyün imamı, vali ve belediye başkanına rağmen inadından vazgeçmedi.

“Yaşayarak anladım ki, Karadenizlinin umudu bitince inadı başlar” diyen Osman Sınav da çareyi başka bir ev aramakta buldu. Dizi ekibi, Vakfıkebir’in Sinanlı Köyü’nde buldukları bölge mimarisini yansıtan Zaman Ailesi’ne ait eski evi kiralayıp, dizi için restore etti. Dizi yayınlanmadan ‘Sen Anlat Karadeniz’in ana mekanlarından biri olan ev meşhur oldu. İnsanlar şimdiden evi ziyarete gelip, çektirdikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşmaya başladı.

Haberin Devamı

‘SEN ANLAT KARADENİZ’ İÇİN 750 BİN TL ÇÖPE

GÜNÜN SÖZÜ

Yolda bir tepecik seni bunaltmış, oysa önünde yüzlerce dağ var. (Mevlana)