Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Hayatımın Rolü’ senaristi Gamze Özer, Selami Şahin’in ‘Ben Sevdalı Sen Belalı’ şarkısını dizide kullanmak istedi. Ancak isim vermese de dizinin başrol oyuncusu Haluk Bilginer’i kastederek, Facebook sayfasında “Kraliyet soyundan olan oyuncularımız bu şarkıyı dizimize layık görmeyerek, o sahneyi şarkısız çektiler” diye yazdı

Star TV’de yayınlanan ‘Hayatımın Rolü’nün senaristi Gamze Özer, Facebook sayfasında dizinin yönetmeni ve özellikle de başrol oyuncusu Haluk Bilginer hakkında çok ağır bir yazı yazdı.
Özer, önce yazdığı senaryoda kendilerine göre değişiklik yapan yönetmen ve başrol oyuncusuna karşı sitemini büyük harflerle dile getirdi:
“Ve ‘Ağır Roman’ dizisinde, telifini aldığımız halde ‘Hayatımın Rolü’nde yayınlayamadığımız ‘Ben Sevdalı Sen Belalı’ şarkısı Selami Şahin’den çalar. Gamze bile mutfaktan gelir, TV’ye bakar. Bu şarkının dizide olmaması için elinden geleni yapanlara sonsuz saygılarımla.”
Takipçilerinden Candan Gökkaya, “Gamzuş, tam olarak anlamadım” diye yazınca Özer adeta patladı.
Özer, isim vermedi, ama kastettiklerinin kimler olduğu o kadar açık ve net ki.
Özer, “Şöyle ki canım arkadaşım” diye başladığı zehir zemberek açıklamasını şöyle sürdürdü:

‘Kraliyet soyu’ndan onlar
“Aylar aylar önce dizinin bir bölümünde başroller, boşandıktan sonra zorunlu olarak bir kutlamaya ailecek arabayla giderlerken, çok eskiden oynadıkları bir oyunu oynayıp, arabada şarkılardan fal tutuyorlardı ve de açtıkları x radyo kanalında bu şarkı denk gelip, boşanan karı-koca geçmişe doğru içsel bir yolculuk yapıyorlardı.
Fakat kraliyet soyundan olan oyuncularımız (Halbuki Sezen Aksu’nun bile kendi söz ve bestesi olmadığı halde söylediği) bu şarkıyı dizimize layık görmeyerek, o sahneyi bu şarkısız çektiler.
Ben dedim ki, bu şarkı bir çok jenerasyonun, biz ve bizden öncekiler dahil kulaklarında yer etmiş, insanı televizyon başına çağıracak bir şarkı. Yine de kabul edilmedi. Ne hazindir ki bir yazar şarkı seçer, diziye koyar, birileri, ‘Ben bu sahneyi bu şarkıyla oynamam’ der ve o şarkı silinir.”

‘Algılama engelliler var’
“Bugün kendi dizimden önce yayınlanan dizide çaldı o şarkı. Bana sürpriz yaptılar her halde, bizim dizinin bu şarkıyla tanıtımı oldu sandım. İçeriden geldim, başka dizi çıktı. Ben kimim AB Plus? AB Plus oyuncu ve yönetmen, her ne iseler, ‘Bu bizim dizideki kahramanlara da yakışmaz, diziye de’ dediler, ama öyle değilmiş. Her hangi bir profesör arabasına binip radyo kanalı ararken karşısına rastgele Ebru Gündeş, İbrahim Tatlıses şarkısı çıkması ve bir melodi yüzünden o şarkıda kalması mümkündür oysa hayatta. Amu bunu necip Türk ünlülerinin bir kısmına anlatamazsın. O yüzden arkadaşım, artık ukala mıyım? Evet. Ben bu ülkeye on gömlek büyük geldim. Ne desem oluyor, anlatamıyorsun.
İşitme engelliler için yardımcı anlatıcılar var ya, algılama engelliler için de birilerini bulmak gerek.”
“Hayatımın Rolü”nün senaristi Özer’in başrol oyuncusu Haluk Bilginer’e ve dizinin yönetmenine karşı yazdıklarını ‘kişisel bir kavga’ olarak yorumlamaktan yana değilim.
Çünkü dizi sektörünün ciddi sorunlarından biridir bu.
Nedense hâlâ senaristlere ‘eserin asıl sahibi’ gözüyle bakmıyor sektördeki insanların çoğu.
İlk defa bir senarist çıktı ve yaşadıkları sorunu isyan bayrağını açarak dile getirdi.
O yüzden çok önemsedim Gamze Özer’in Facebook’ta yazdıklarını.

Haberin Devamı

‘BiR ZAMANLAR OSMANLI’ KENTSEL DÖNÜŞÜME UĞRADI

Haberin Devamı

Yapımcı aynı, senaristler aynı. İşlenen konu ve çekilen mekanlar aynı.
Birkaç ismin dışında oyuncular da aynı, ama ortaya çıkan şey bambaşka.
Yeni sezonun ilk bölümü bu akşam TRT 1’de ekrana gelecek ‘Bir Zamanlar Osmanlı’ dizisinden bahsediyorum.
Bazı oyuncuların gidip Özcan Deniz’in katıldığı TRT 1’in dizisindeki bu değişimin mimarı yönetmen koltuğuna oturan Abdullah Oğuz.
‘Muhteşem Yüzyıl’ da dönem dizisi, ‘Bir Zamanlar Osmanlı’ da.
Eskiden dekor, kostüm, görsel efektler bakımından dağlar kadar fark vardı iki dizi arasında.
Bu akşam TRT 1’de yayınlanacak ilk bölümü Nişantaşı City’s’teki özel gösteriminde izledim.
Nasıl ki yıkık-dökük durumdaki tarihi binalar aslına uygun restore edildiğinde kartpostallık görüntüler çıkıyorsa ortaya, ‘Bir Zamanlar Osmanlı’da da durum öyle.
Abdullah Oğuz, adeta sihirli bir dokunuşla diziyi keyifle izlenecek hale getirdi.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Karşılık alamadığın bir aşkın, şekil almayan bir saçın varsa uzatmayacaksın.