Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk turizminin yıllardır tartışılan konularından biridir “Her şey dahil” tatil konsepti.

“Bu sistem turisti otele mahkum ediyor. Otelden çıkmayan turist alışveriş yapmıyor, esnaf turizmden hak ettiği payı alamıyor” diyenler de var, “Yabancılar tatile çıkarken, ne kadar para harcayacağını bilmek istiyor, o yüzden ‘Her şey dahil’i tercih ediyor” diyen de…

Yıllardır sistem devam ettiğine göre, satan memnun alan memnun…

“8. Uluslararası Resort Turizm Kongresi” için Antalya’ya gittiğimde Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) hazırladığı “Her Şey Dahil Konsepti -Standartlar” kitabı geçti elime…

Haberin Devamı

Kitapta, ‘Standart’, ‘Orta’ ve ‘Yüksek Her Şey Dahil’in kahvaltı, öğle ve akşam büfelerinde asgari kaç çeşit olması gerektiği net bir şekilde tanımlandı.

Asgari çeşit miktarı

Standart HD’nin kahvaltısında asgari 62, öğle büfesinde 52, akşam yemeklerinde 72, içecek olarak 29 çeşit şart.

Orta HD kahvaltısında asgari 112, öğlen 101, akşam menüsünde ise 133 çeşit olmalı. Bu grubun içecek türü en az 59.

Yüksek HD, kahvaltıda en az 171, öğlen136, akşam yemeğinde 179, içecek olarak da 100 çeşit bulundurmalı.

“Her şey dahil”in ürün kalitesine değil, ama çeşitlerini okuduktan sonra kitabın önsözünü yazan AKTOB’un Başkanı Dr. Erhan Yağcı’yla konuşma gereği duydum, aklıma takılanların yanıtını almak için.

Otelcilere rehber

Yağcı, “Üyelerimize tavsiye veya rehber niteliğinde hazırladığımız bir çalışma o… Otelcilerin uyma mecburiyeti yok, ama isteyen yararlanıp, uygulayabilir” dedi.

AKTOB’un müşterilerine “Her şey dahil” konsepti satan “menü fakiri” oteller üzerinde yaptırım yetkisi yok.

Anlaşılan o ki, AKTOB, görülen lüzum üzerine iki yılda böyle bir çalışma yaptı ve “Her şey dahil”in standartlarını belirledi.

Keşke, Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu kitapta yazılanları yasalaştırsa da bundan böyle insanlar, “Her şey dahil” diye gittikleri otellerde kötü sürprizlerle karşılaşmasa.

Keşke, hayatımıza yeni giren “Helal gıda”nın standartlarını belirleyen TSE, bu konuya da el atsa… Nasılsa hazır yapılmış bir çalışma var ortada…

Haberin Devamı

BİR STANDARDI OLMAYAN  ‘HER ŞEY DAHİL’ KONSEPTİ

OTİZMLİLERLE ALAY EDEN AHLAKSIZLAR

Gitarın görseliyle gitar çalan otistik bir gencin fotoğrafını yan yana koyup, bunu “akustik gitar/otistik gitar” diye Twitter’da paylaşan hesabı açan belli ki korkağın teki… Zaten yürekli biri olsaydı kendi adına hesap açardı, böyle ahlaksız bir paylaşım da yapmazdı.

Peki, insanlıktan nasibini almamış birinin yaptığı bu paylaşımın 10 binden fazla beğeni alması, binden fazla kullanıcısı tarafından RT yapılarak paylaşılmasına ne demeli?

Bir toplumda, insanlıktan nasibini almamışların bu denli çoğalması hiç de hayra alamet değil. O yüzden bu paylaşım üzerine “Biz ne ara böyle kötü olduk?” diye sitem eden Metin Şentürk, yerden göğe kadar haklı…

BİR STANDARDI OLMAYAN  ‘HER ŞEY DAHİL’ KONSEPTİ

GÜNÜN SÖZÜ

“Kadınların iki büyük silahı vardır: Makyaj ve gözyaşı, erkeklerin şansına, ikisini aynı anda kullanamazlar.”