Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye Musiki Eserleri Meslek Birliği’nde (MESAM) başlayan kavga, seçim yaklaştıkça iyice alevlendi… Orhan Gencebay’la Arif Sağ’ın 50 yıllık dostluğunu bitiren, yönetimdeki istifalar ve yapılan suçlamalardan sonra herkesin yanıtını merak ettiği soru aynı:

“Neyi paylaşamıyorlar?”

MESAM’dan ayrılanların kurduğu Musıki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği de seçime gidiyor. Candan Erçetin, Garo Mafyan’a “Değişim” sloganıyla aday oldu.

Kültür Bakanlığı’nın yanı sıra temsilcisi oldukları telif örgütlerinin de denetlediği MESAM ve MSG’yi yönetenler, isteseler de “vurgun” yapamayacaklarına göre neyi paylaşamıyor? Ortada paylaşılan bir rant yoksa, neyin kavgası bu?

Haberin Devamı

Tüzük değişikliği şart

Birincisi; “koltuk sevdası”…

İkincisi; Gencebay’ın da vurguladığı gibi yöneticiliğin eşe dosta iş verme şansı…

Üçüncüsü; hizmete talip olanların yönetim anlayışlarındaki fark.

Dördüncüsü; hakk-ı huzur ücreti.

Yılda 45 milyonun üstünde telif toplayan MESAM’da toplantı başına her üyeye ödenen hakkı huzur ücreti 700 lira… Eser sahibi olarak yılda sadece 7 lira veya 600 700 lira telif alanlar için MESAM yöneticiliği “ballı iş”… O yüzden yılda 33 bin 600 liradan olmak istemiyor çoğu.

O yüzden MESAM ve MSG’nin öncelikle halletmesi gereken şey, tüzük değişikliği.

MESAM ve MSG’nin tüzüğünde “Hiçbir üye üst üste iki dönemden fazla görev yapamaz” ve “Yıllık telif geliri, Yönetim Kurulu üyelerine ödenen hakkı huzur ücretinden düşük olanlar, yönetime aday olamaz” yazsaydı, bugün konuşulan sorunların çoğu yaşanmazdı.

MESAM VE MSG’DE NEYİ PAYLAŞAMIYORLAR
“O SES” FRANSIZLARIN? MASKESİNİ DÜŞÜRDÜ!

Leonard Cohen’in “Hallelujah” şarkısına girer girmez jüri üyelerinden biri döndü, sonra diğerleri… Şarkı bittiğinde bir jüri üyesinin de teşvikiyle stüdyodaki seyirciler de ayağa kalkıp alkışladı Suriyeli yarışmacıyı…

“The Voice” (O Ses), katılanların şarkıcılık performansının değerlendirildiği bir yarışma. Fransız kanalı TF1’deki “The Voice”de performansıyla ayakta alkışlanan Mennel Ibtissem, yarışmadan ayrılmak zorunda kaldı.

Çünkü Fransızlara göre, başörtü takmak, şarkının bir bölümünü Arapça söylemek büyük kabahat…

Haberin Devamı

Şarkıcının, 86 kişinin öldüğü Nice’deki terör eyleminden sonra devlet ve hükümeti sorgulayan tweetleri ortaya çıkarıldı, yarışmadan gönderilmesi için kampanya başlatıldı. Sosyal medyadaki ırkçı ve islamofobik saldırı öyle bir noktaya geldi ki, Suriyeli şarkıcı, ayakta alkışlandığı “The Voice”e veda etti. “O Ses”, Fransızların maskesini bir kez daha düşürüp, gerçek yüzünü gösterdi.

Bir müzik yarışmasında Suriyeli 23 yaşındaki bir kızın türbanına, kendi dilinde şarkı söylemesine tahammül edemeyenler, daha 20 gün önce Afrin’e operasyon başlattığımızda “insan hakları dersi” veriyordu bize.

GÜNÜN SÖZÜ

Şunu sakın unutmayın. Önemli olan tek an vardır. O da ‘şimdi’dir. Çünkü bir ona sözümüz geçer. (Tolstoy)