Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin günlerdir konuştuğu, tartıştığı ‘Muhteşem Yüzyıl’ yine gün birincisi. Peki reytingleri değişti mi? Geçen hafta ekran karşısındaki 100 seyirciden 26.98’i ‘Muhteşem Yüzyıl’ı izlemişti, bu haftaysa 26.87’si

Türkiye günlerdir ‘Muhteşem Yüzyıl’ı konuşuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı çıkıştan sonra ülkede ‘Muhteşem Yüzyıl’ı konuşmayan, bu konuda yazı yazmayan kalmadı.
Bu tartışmaların dizinin reytingini patlatacağını iddia edenler bile oldu.
Ancak ‘varsayımlar’la ‘gerçekler’ o kadar farklı ki. Bunun en somut ve çarpıcı örneği ‘Muhteşem Yüzyıl’ın reytingleri.
Başbakan’ın, “Böyle bir ecdadımız yok bizim. Kınıyorum yönetmenini ve yayıncısını” dediği ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisi, her çarşamba olduğu gibi geçen hafta da açık ara gün birincisiydi.
İşte geçen haftanın reytingleri:
Total: 10.78 AB: 14.96
Türkiye’nin günlerdir konuştuğu, tartıştığı dizi yine gün birincisi.
Peki reytingleri değişti mi?
İşte bu haftanın reytingi?
Total: 10.86 AB: 13.21
Geçen hafta ekran karşısındaki 100 seyirciden 26.98’i ‘Muhteşem Yüzyıl’ı izlemişti, bu haftaysa 26.87’si.
Rakamların gösterdiği o ki, beyhude onca tartışma.
Artık bu tür konular Ertan Acar’ın ‘Muhteşem Operasyon!’ başlığıyla Facebook’ta paylaştığı bu fotomontaj kadar eğlenceli geliyor bana.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMANIZI SEVSiNLER E Mi?

“Çarpık ilişkiler ve kişiler arasında çarpık yaşam şekilleri, toplumumuzun milli ve manevi değerleriyle bağdaşmayan, bize yakışmayan yapımların halkın üzerindeki olumsuz etkileri devam etmektedir.
Bu tip yayınlar aile üzerinde farklı beklentilere yol açıyor. Örneğin; lükse özendirmek suretiyle insanların birbirlerini aldatmaları, sadakati zedeliyor birtakım sonuçlar meydana getiriyor.
Aile içi çarpık ilişkilerin anlatıldığı diziler ve tarihsel gerçeklerin saptırıldığı dizilerin aile içi şiddeti ve boşanmaları tetiklediği sonucuna vardık.”
Dün bizim gazetede, ‘Konya’da bir garip rapor: TV dizileri boşanmayı tetikliyor’ başlığıyla yer alan habere göre bu açıklamayı yapan kişi, Konya İl Genel Meclisi Kadın Erkek İlişkileri Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı AKP’li Orkun Ünler.
Peki Ünler’in başkanı olduğu komisyon, hangi veriler ışığında yaptı bu saptamayı?
Ünler’in dediği şu:
“31 ilçede aile mahkemeleri, kaymakamlık, belediye, kolluk kuvvetleri ve muhtarlardan aldığımız veriler bunlar.”
Konya İl Genel Meclisi Kadın Erkek İlişkileri Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun bu araştırmayı bir üniversiteye ya da araştırma şirketine yaptırdığı konusunda herhangi bir bilgiye rastlamadım haberde. DHA’dan Hasan Dönmez’in haberinde öyle bir bilgi olmadığına göre demek ki akademik bir çalışma değil.
Toplumun belli bir kesiminde zaten dizilerin insanların ahlakını bozduğuna dair yaygın bir kanaat mevcut. Bu komisyon üyeleri de, “Bakın 31 ilçeden aldık bu verileri” deyip, kişisel kanaatlerini ‘araştırma’ adı altında empoze etmeye çalışıyorlar kamuoyuna.
Dizilerin toplum üzerindeki etkilerini öğrenmek ve yaptıracağınız çalışmanın ciddiye alınmasını mı istiyorsunuz?
Bunun için gideceğiniz adresler belli:
Üniversiteler ya da rüştünü ispatlamış araştırma şirketleri.
Şayet akademik bir çalışma yoksa ortada, gerisi safsata, geyik muhabbeti ya da şehir efsanesi.
Amaç kafa karıştırmak, zihin bulanıklığı yaratmaksa o başka!

Haberin Devamı

HER KANALDA AYNI KONUKLAR

Haberin Devamı

Hayli zamandır magazin ve sohbet programlarında hep aynı isimlerin konuk edilmesinden yana dert yanıyor insanlar.
Üşenmeyip, ‘nöbetçi konuklar’ın ‘Top 10’unu çıkardılar.
Kimler mi onlar?
Nilgün Belgün, Tanyeli, Almula Merter, Elif Karlı, Oya Germen, Bonbon Funda, Popstar Mehtap, Hamiyet, Hatice ve Yeliz Yeşilmen.
Magazinlerde durum böyle de haber kanallarında farklı mı?
Bizzat işin içinde olan bir gazeteci ve televizyoncu Faruk Mercan, bu konuda birkaç gün önce Twitter’da şunları yazdı:
“Tam 12 haber kanalı var. Demin hepsine tek tek baktım, çoğunda tartışma programı var. Haftanın yedi günüyle çarpın, ‘Tartışan Türkiye’ olduk.
Bence 12 haber kanalı Türkiye’ye fazla.
Türkiye’nin siyaset, medya ve bilim potansiyelinin 12 haber kanalı için yeterli olduğunu düşünmüyorum. Kanal enflasyonu kaliteyi düşürüyor. Sanırım kimse buna itiraz etmeyecek. Ekranlarda yeni tartışmacı yüzlere ihtiyaç var. Tartışmacılar, kanal kanal dolaşmak zorunda kalıyor.”
Kanaltürk’ün Ankara Temsilcisi ve ‘Ankara’nın Nabzı’ programını hazırlayıp sunan Faruk Mercan bile bu durumdan şikayetçiyse, Allah sabır versin izleyiciye.

GÜNÜN SÖZÜ
Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın faydası yok!