Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“9. Bodrum Türk Filmleri Haftası’nda yapılan sunumlardan aldığım notlardan bu bilgi:

“2018’le 2019’un aynı dönemine oranla sinemaya giden insan sayısındaki azalma yüzde 30, aynı dönemde AVM’lere gidenlerdeki düşüş ise yüzde 3.”

Sinema seyircisindeki bu düşüşün en büyük sebebi belli; sinemacılarla yapımcılar arasında yaşanan kriz. Yapımcılar, gişede iş yapacak filmlerin vizyon tarihlerini 2019’un sonu veya 2020’nin başına kaydırınca seyirci sayısı düştü.
AVM müşterilerindeki düşüşün sebebi “ekonomik kriz ”in yanı sıra tüketici alışkanlıklarındaki değişim. İhtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkmak yerine evlerine kapanmayı tercih edenler sayesinde dijital medya ve online yiyecek içecek pazarı büyüdü.
Verilerin ortaya koyduğu gerçek şu:

Haberin Devamı

Günümüz tüketicisi “dijital hayat”ı sevdi! İstediği her şeye anında ulaşmak isteyen tüketici, dijital pazara ve online alışverişe yöneldi. İnternetten film ve dizi izleyen dijital platform abonelerindeki artış, bunun en büyük kanıtı. AVM’lere gidenlerin azaldığı dönemde evlere yiyecek ve içecek servisi yapan şirketlerin cirolarıyla kurye sayısındaki artışın sebebi, tüketici alışkanlıklarındaki değişim.

CineBodrum’da dünyadaki dijital değişimin neleri değiştirdiğini anlatan pazarlamacılar, yemek dağıtım şirketi kuran Uber’in Türkiye pazarına girme hazırlığını da söyledi ve ekledi:

“Bu hızlı değişime ayak uyduranlar ayakta kalacak, değişime direnenler kaybedecek.”

YENİ KUŞAK SİNEMACILAR, SÜRPRİZ YAPACAK FİLMLER

Bodrum Türk Filmleri Haftası’nda 2019  2020 sezonunda vizyona girecek 40’a yakın film hakkında bilgi sahibi olmadım, yeni kuşak sinemacılardan birçok insan tanıdım. Yeni yapımcı, senarist, yönetmen ve oyuncuların filmleriyle sinemadan beklentilerini dinledim.

Vega Agency  Events’in sahibi Gökhan Mumcu, bu isimlerden biri. 20 yıldır spiker, sunucu menajerliği ve organizasyon yapan Mumcu, “Hemen Döneriz” adlı bir film çekti. Mumcu, İspanya’daki ortağının 700 bin euro’ya Ferrari alıp, Barcelona’da çekim yaptıklarını söyledi.

Sinemaseverlerin “Çakallarla Dans” serisinden tanıdığı senarist ve yönetmen Murat Şeker’in oyuncu olarak kamera karşısına geçtiği “Amacı Olmayan Grup” filmi de ilginç bir yapım. Şeker, sosyal medyada ve internette milyonlarca üyesi olan Atatürkçü grubun kuruluş öyküsünden yola çıkarak senaryosunu yazdığı filmi, sezonun gişede sürpriz yapacak işlerinden biri olabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Bu yıl Türkiye’nin “Yabancı Film” dalında Oscar’a aday adayı gösterdiği “Bağlılık Aslı”nın yapımcısı Furkan Yeşilnur, Cinehane olarak “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisinin ekibiyle iyi gişe yapacak bir film çektiklerini açıkladı.

Yeşilnur, 13 Aralık’ta vizyona girecek “Aman Reis Duymasın”ın viral tanıtımını “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisinde yapacaklarını söyledi.

TÜKETİCİ ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞİNCE NELER OLDU

GÜNÜN SÖZÜ

“Yalnızca kültürlü insanlar öğrenmeyi sever, cahiller ‘ders’ vermeyi tercih eder.” (Albert Camus)