Ali Tufan Koç

Ali Tufan Koç

alitufankoc@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Şehre yaz geldi. Şehrin sıcak barları yazlık, serin kokteyllerini tek tek raflarına dizdi. Barlardaki kokteyl çılgınlığı almış başını gidiyor. Her bar, orijinal bir tat tutturacağım diye deneysel girişimlere, kimyasal bileşimlere başvurmuş. Mesela, etrafta envai çeşit Martini mevcut. Kaf:f’ta kekikli, Topaz’da kişnişli ve salatalıklı, 360’ta elmalı bir çırpıda aklıma gelenler. Keza, Mojito’lar da öyle: Karpuzlu, kavunlu, çilekli, hatta rakılı ve pancarlı! Say say bitmez, iç iç gitmez. Kokteyl keşfinde son durak, Akaretler’de Der Die Das yerine açılan Kaf:f’tı. İçine akide şekeri atılmış kokteylleri fazla tatlı, fazla zorlama. Kekikli Martini’lerse tam yazlık: Hafif, ferah ve rahat. Peki, bardasınız ve bu kez ‘her zamankinden’ değil, farklı tatlar keşfetmek istiyorsunuz. Mönüde tadının neye benzediğine dair en ufak bir fikrinizin olmadığı tuhaf isimli kokteyller var. “Neye göre kokteyl seçmeli?”nin cevabını eğlenceli hale getirmek adına, ev barındaki kütüphaneden birkaç kokteyl kitabı indirdim.

SEKS İÇİN KOKTEYL

Başucu bar kitabınız: Will Mix for Sex, Rocky Fino. Kitap, doğru ‘modu’ yaratmanıza yardımcı 21 kokteylin tarifinden oluşuyor. Söz konusu kadınlar olunca kategorize ve genelleştirme gayet iki riskli kavramlar olsa da barmenimiz kadınları sweet, tart, classy, sunny ve guy’s girl olmak üzere beş kategoriye ayırmış. Mesela, beyler plaj kızlarına Mai Tai ya da Margarita; klas kızlara Mimoza ısmarladığı vakit ‘skor’a giden yolda atağa çıkmış oluyor. Peki ya tam tersi durumda? Kadın erkeği tavlamak için hangi kokteyli ısmarlamalı? Hiçbiri. Biraz ‘tıraş losyonu ya da bıçağı’ reklamına kaçacak ama şimdilik Türk erkeğinde “erkek adam renkli, süslü püslü kokteyl içmez” durumu hakim. Kadın, karşısındaki erkeği ille de farklı bir kokteylle tavlamak istiyorsa ‘renksiz’, alkol oranı yüksek kokteylleri seçebilir: Dry Martini ya da bilinmedik viski kokteylleri şık bir seçim.

SAĞLIK İÇİN KOKTEYL

Başucu bar kitabınız: Organic, Shaken and Stirred, Paul Abercrombie. Kitap, barların geleceğini organik tarlalardan geçtiğinin inancında. Kokteyller bilindik, malzemeler farklı. Organik meyve ve sebzelerle yapılan kokteyllerde Amerika barlarındaki yeni akım organik votka ve cinler kullanılıyor.

MÜZİK İÇİN KOKTEYL

Başucu bar kitabınız: Cocktails & Rock Tales, Jane Rocca. Kokteyl tarifleri, müzik türlerine göre ayrılmış. Rock, punk, pop, indie ve soul gibi uzayan kategoriler mevcut. Her kategori, türün en iyi 10 albümü ve söz konusu albümlerle iyi gidecek kokteyllerle devam ediyor. Bir Rolling Stones ya da Led Zeppelin albümüyle absinthe; Madonna ya da Beatles albümüyle ‘Karadutlu Caipirinha’ kokteylleri iyi gidiyormuş.



SEÇMECE GÜZEL ŞEYLER

Tempo dergisi, bu ay popüler kültüre dair yazlık ‘50 Güzel Şey’ yazısı isteyince ortaya bu yaz metropole düşen, en sıcak ekmeğinden kulüplerin yeni yaz şarkısına, yeni keşif alışveriş adreslerinden akıllı telefonlarınıza indirmeniz gereken aplikasyonlara kaçırılmaması gerekenler listesi çıktı. Günün anlam ve önemine uygun, güzel listeden ‘seçmece’ şeyler burada; 50 maddelik liste bu ayki Tempo dergisinde.

CiN TONiK APARETiFLERi

Cin tonikle kutsanmış bir yaz: Yaz boyunca şehrin sıcak mekanlarında gözünüze bir ‘Bless the Summer’ yazısı iliştiyse bilin ki orada Beefeater’la hazırlanmış yeni cin kokteylleri ve kokteyllere özel olarak tasarlanmış atıştırmalıklar vardır: Cin&tonik yanına Elif Yalın tarafından tasarlanmış limonlu ve poppyseed’li mini muffin’ler, Delicatessen’de; Cosmpolitan’la uyumlu kişniş tohumlu krakerler, Mangerie’de; Beefeater Collins’le şık bir uyum sağlayan tavuklu zencefilli minik Crostini White Mill’de sizi bekler.
Nesi güzel?: Konken partilerin başucu kokteyli cin&tonik, yaz gecelerine retro-serinlik katacak.

CHILAI’DE MEXICAN MOJiTO
Kübalı’yla Meksikalı’nın Bebek buluşması: Bebek’te 3-5 tur atanların yeni dinlenme tesisi Chilai’ın yaz kokteyli Mexican Mojito serinletirken yakıyor, yakarken serinletiyor. 2 dilim Meksika biberi, 3 dilim lime, 2 dilim limon, 1 kaşık şeker, 5-6 yaprak nane, 6 cl. tekila, 5 cl. sweet&sour, 2 cl. soda...
Nesi güzel?: “Mojito’yu Meksikalılar keşfetseydi neye benzerdi?” sorusuna leziz bir yanıt.