Yazarlar Amerika çalkalanıyor

Amerika çalkalanıyor

30.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Amerika çalkalanıyor

Amerika çalkalanıyor


       Bir TV görüntüsü Amerikan Başkanlık seçimlerini birbirine katıyor.
       Amerika'da 7 Kasım'da başkanlık seçimi var. Cumhuriyetçi aday ve Teksas Valisi George Bush ile Demokrat Parti adayı ve şimdiki Başkan Yardımcısı Al Gore arasındaki mücadele kıyasıya geçiyor. Önce Bush, sonra Al Gore kamuoyu anketlerinde öne geçerken, son zamanlarda Al Gore, yarışı hafif farkla önde götürüyor. Siyasal bilimciler ise, ipi Al Gore'un göğüsleyeceği inancında.
       Zaten başkanlık seçimlerinin geleneği... Amerika'daki seçim sonuçlarında hiçbir aday, şimdiye kadar, diğerine öyle büyük fark atamıyor. Küçük oran farklarıyla biri seçiliyor.

Bir kamera ve ötesi

       Her seçimde, çoğu araç mubah!..Adaylardan birinin geçmişe dönük herhangi bir boşluğu ya da eksikliği hemen karşı tarafın anti propaganda aracına dönüşüyor. Bunlardan biri şu sıralarda yaşanıyor.
       Geçmiş yıllarda Bush'un başı alkolle dertte. Hatta, zaman zaman sarhoş denebilecek boyutlara uzanıyor.
       Sekiz yıl önce bir düğünde içkili olarak sahneye çıkıyor ve bir konuşma yapıyor. Konuşmasının özelliği yok. Konuşması kameraya alınıyor. Kameraya alan bağımsız film yapımcısı Patrick Murray.
       İşte, bu görüntüler bir - iki gün önce, internet yoluyla dünyaya yayılıyor. Murray, seçim kampanyasının kızıştığı bir dönemde, "Bush'la ilgili görüntüleri kar amacıyla satmak istemediğini, ne var ki, haber değeri taşıdığı için, dünyaya internet aracılığıyla yaydığını" söylüyor.

"Temiz geçmiş" şart!

       Anılan görüntüler şu anda Amerika'da günün konusu. Ama, yorumlar farklı.
       Halkın bir bölümüne göre:
       "Bu insanlık halidir. Olabilir. Hatta, bu konuşma onun hayat dolu ve esprili kişiliğini ön plana çıkartmıştır. Onu şimdi kendimize daha yakın buluyoruz."
       Buna karşılık, diğer kesim:
       "Sonunda Bush'un gerçek kimliğini görmüş olduk. Böyle birinin Başkan olmasını düşünmek bile istemiyoruz."
       Seçmenler, kendi eğilimlerine göre değerlendiriyor. Eğer, yine siyasal bilimcileri ölçü alırsak, onlara göre, "Bush bu görüntülerle darbe yemiştir" tezini dile getiriyor.
       Her şeye rağmen, insanın geçmişinin temiz olması değişmez bir kural. Bulunduğu ya da talip olduğu görevler, her durum ve her mevkide temizliği zorunlu kılıyor.



Yazara E-Posta: ydogan@milliyet.com.tr