Yazarlar Amerika'ya Çiller soruları

Amerika'ya Çiller soruları

13.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Amerika'ya Çiller soruları

Amerikaya Çiller soruları

Yalçın DOĞAN

HALKIN neredeyse "unutmaya başladığı" mide bulandırıcı bir olay önümüzdeki günlerde yeniden alevleneceğe benziyor: "Çiller'in Amerika'daki mal varlığı..." Mal varlığı da dahil olmak üzere, "Çillerler'in Amerika'daki tüm mali serüveni" büyüteç altına alınacak.
Türkiye'de halkın belleği zayıf. Buna geleneksel yufka yüreklilik, yani halkın zorda olana "bilgece" yaklaşımı eklendiğinde, sanırsınız ki, "Çiller sütten çıkmış kaşık gibi!.." Kendisi de halktaki bu bilgece tavrın farkında ki, meydanlara çıkıyor, yüzü hiç kızarmadan biraz "Allah" diyor, biraz "askere yükleniyor", sorsanız, tanımınında bile zorlanacağı "demokrasi" nutuklarıyla, kendini kuyudan çıkarmaya çabalıyor. Yine bin türlü yalan ve dolanla. Kırdığı potlar da cabası, gerçekte onların bir teki bile dil sürçmesi değil, tümü kara cehalet. Arkasında bunca iç ve dış kambur, onca kişisel zaafla halkın karşısına hangi yüzle çıkıyor, pes doğrusu!..
Ama, bütün bunlara Meclis "dur" diyor. Önceki gün TBMM'de kabul edilen yasayla, "Türkiye ile Amerika arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi ve karşılıklı her türlü mali bilgi ve belge alış verişi" mümkün hale geliyor.
Bunun Çiller açısından "hayati önemi" var. Bugüne kadar Türkiye'den Çillerler'in mal varlığına dönük ne zaman bilgi ve belge istendiyse, Amerika hep kendi yasalarını öne sürerek direniyor ve herhangi bir bilgi vermekten kaçınıyor. Ama, şimdi TBMM'de kabul edilen yasa, geçenlerde Amerika'da da onaylanıyor. Karşılıklı belge ve bilgi akımında artık bir engel yok.
Yani, Çiller'in kaçabileceği bir yer artık yok.

Halen Türkiye'de 260 Amerikan, Amerika'da da 25 Türk firması faaliyet gösteriyor. Bunlara dönük bilgi ve belgeler artık iki devletin de emrinde.
Çiller'in mal varlığına gelince... Maliye Bakanlığı'nda "kara paranın kaynağını" araştıran, yolsuzlukları ve kaçakçılıkları izleyen bir kurul var: "Mali Suçları Araştırma Kurulu." Yeni yasayla birlikte, bu kurul şimdi daha rahat çalışabilecek.
Bugüne kadar Çiller'in mal varlığı ile ilgili Amerika'ya şu sorular soruldu ve bunların yanıtı alınamadı:
"1- Mal varlığını satın almak için, Çillerler Amerika'ya ne kadar para transfer etti?.. 2- Bu para Amerika'ya hangi yolla girdi?.. 3- Çillerler'in Amerika'da hangi bankalarda, ne kadar parası var?.. 4- Bilinen mal varlığı dışında, başka yatırımları var mı?.. 5- Ortak oldukları firmalar var mı, varsa bunların varlığı nedir?.. 6- Çillerler'in ortak oldukları firmalarla birlikte ödedikleri vergi miktarı nedir?.."
İlginç sorular değil mi?.. Maliye Bakanlığı'ndaki anılan kurul önümüzdeki günlerde Amerika'ya resmen bu soruları yöneltecek, yanıtları hep birlikte izleyeceğiz. Sonuçlar, 32 kısım tekmili birden tam bir heyecan fırtınası!..



Yazara Email Y.Dogan@milliyet.com.tr