Anibal Güleroğlu

Anibal Güleroğlu

guleranibal@yahoo.com

Tüm Yazıları

Eskiden ‘belgesel’ dendi mi ya hayvanlar âleminden aslan-kaplan görüntüleri akla düşerdi ya da ‘belgesel’ merakı entel dantel etiketi olarak algılanırdı. Ancak değişen bakış açıları ve kültür seviyesi zamanla bu yaklaşımları da etkiledi. Böylece ‘belgesel’ olayı da her alandan konularla seyirciye hitap eden bir tür olarak gücünü ortaya koymaya başladı. Üstelik sadece tematik kanallarda değil, festivallerden belgesel günlerine türlü etkinliklerle de halka indi belgesellerin büyülü dünyası.

Bu yıl sekizinci kez düzenlenecek olan ‘TRT Belgesel Günleri’ de bu açıdan bir fırsat. Zira festivalde tüm etkinlikler ve gösterimler halka açık ve ücretsiz! Yani ‘Belgesel izlemek istiyorum ama sinemaya verecek param yok’ mazeretini tamamen ortadan kaldıran bir organizasyon durumunda ‘TRT Belgesel Günleri’. Bu açıdan biz de köşemize taşıyalım dedik.

Haberin Devamı

***

12- 16 Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan ‘8. TRT Belgesel Günleri’, 12 Mayıs akşamı Harbiye Radyoevi'ndeki açılış davetiyle start alacak ve 16 Mayıs akşamı TRT Tepebaşı Stüdyoları'nda düzenlenecek olan gala gecesi-ödül töreniyle son bulacak.

TRT Belgesel Günleri’nin açılışındaki belgesel, ödüllü yönetmen Mani Y. Benchelah’ın “Sürgün: Çocuk Mültecilerin Günlükleri” isimli yapımı. Bu özel belgeselin ülkemizde ilk kez TRT Belgesel Günleri’nde gösterilecek olmasının da ayrı bir önemi var.

Her yıl daha da artan bir ilgiyle karşılanan ‘TRT Belgesel Günleri’ne bu yıl 47 farklı ülkeden toplam 427 film başvuruda bulundu. Dört farklı mekânda gerçekleşecek olan belgesel günlerinde birbirinden ilginç bölümler ve yapımlar yer almakta.

11 Mayıs saat 10.00’da Sütlüce’deki İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleşecek olan ‘Savaş, Göç ve Sığınmacılar’ konulu panel ve ‘Çanak Çömlek Patladı-Somali’ isimli belgeselin gösterimiyle açılış öncesi faaliyetini yürütecek olan festivalin yarışma dışı gösterim bölümünde ‘Savaş ve Zorunlu Göç’ temalı belgesellerin gösterileceği ‘Panorama Film Gösterimleri’ yer alıyor.

Haberin Devamı

Bu bölümdeki yapımlar, son yılların en çok ilgi gören filmleri arasından seçildi. Altı farklı ülkeden seçilen yedi belgesel film, davet edilen yönetmenleriyle birlikte panorama gösterimleri kapsamında izleyicilerle buluşacak. Dünyanın gündeminde bir numaraya yükselen sığınmacılar konusuna farklı coğrafyalardan değişik bakış açıları sunan filmler, savaşların yol açtığı bu trajediyi çeşitli boyutlarıyla etkileyici bir şekilde ele alma özelliğine sahip.

‘TRT Belgesel Günleri’nde ‘Savaş ve Zorunlu Göç’ konulu filmlerin izlenebileceği ‘Panorama Film Gösterimleri’ etkinliğinin yanı sıra ‘TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın dinlenebileceği ‘Açık Hava Konserleri’ de seyircisini bekliyor.

Kısacası; hafta boyunca sürecek ‘TRT Belgesel Günleri’nde film gösterimlerinin dışında açık hava konseri, panel ve belgesel buluşmaları gibi çeşitli sosyal etkinlikler yer bulurken etkinlikte herkese göre bir bölüm mevcut.

***

Bu yılki gösterim mekânlarına gelince… Belgesel meraklıları 50 yerli/yabancı filmden ve yönetmen katılımlı finalist film gösterimlerinden oluşan programı; Harbiye’deki TRT İstanbul Harbiye Radyoevi, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi Gösteri Salonları, Beyoğlu Akbank Sanat ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde izleyebilirler.

Haberin Devamı

Ve ödüller… Profesyonel kategoride En İyi Film Ödülü’nün 40 bin TL olduğu ulusal yarışmalarda ayrıca 30 ve 20 bin TL’lik iki özel para ödülü bulunmakta. Ulusal yarışmaların Öğrenci Filmleri kategorisindeyse En İyi Film Ödülü 15 bin TL. Özel ödüller de 10 ve 5 bin TL olarak sahiplerini bekliyor. Uluslararası Yarışma bölümünde En İyi Film için belirlenen ödül, 10 bin Avro… Ayrıca 7.500 ve 5 bin Avro da özel ödüller olarak dağıtılacak.

***

Sonuçta; Belgesel sinemada yaratıcı yaklaşımları teşvik etmek amacıyla oluşturulan ‘TRT Belgesel Günleri’, hayatın içinde yolculuğa çıkıp dünyadan farklı renkler görmek isteyenler için, ilginç yapımlarla ücretsiz olarak sürülecek bir keyif!

Ödül Töreni16 Mayıs 2016 Pazartesi akşamı TRT kanallarından canlı yayınlanacak olan ‘8. TRT Belgesel Günleri’ tavsiyemdir.

Anibal GÜLEROĞLU

www.twitter.com/guleranibal