Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Reklamcıların sık kullandığı bir iddia vardır; “Sen bir ürün satmazsın, bir hayal satarsın”. Potansiyel alıcına, o ürünü kullandığında yaşayacağı hissi satarsın. Ne bileyim, yoksa neden deodorant reklamında kadınlar bir adamın üzerine çullansın? Ya da bir fincan sabah kahvesi veya derin dondurucundaki bir kase çilek sana güzel komşunla flört imkanı sunsun? Bunlar hep keyifli bir hayat vaatleri... Tabii farkındaysanız erkeklere.

Peki çok merak ediyorum, temizlik ürünlerine çekilen reklamlarda kime hangi hayal satılmakta?

Haberin Devamı

Biz kadınlar olarak dilimizde tüy bitene kadar söylemekten bıktık, reklamcılar bir türlü elektrik süpürgelerini, çamaşır makinelerini, bulaşık süngerlerini kadınların özel eşyası hatta vazgeçemedikleri hobisi gibi görmekten ve göstermekten bıkmadılar.

O bulaşık deterjanına bakarken gözü parlayan kadınların bir tanesine rastladılar mı gerçek hayatta, merak ediyorum. Ya da son numaralardan, şu sıralar ekranlarımızı şenlendirmekte olan döner başlıklı temizlik seti reklamındaki kadın hangi hayal gücünün ürünüdür?

Önce özetleyelim: Reklamın başında, ev hayatının olmazsa olmazlarından bir adet sarsak koca var, elinde birtakım yiyeceklerle salona giriyor. Tabii ki çok beceriksiz, ne anlasın erkek adam tabak taşımaktan, ayağı kayıyor, hamburger, ketçap, mayonez bir yana, limonata bir yana. Ama çok havalı; adeta “X Men” filminin yıldızı QuickSilver aramızda, ağır çekimde uçuşuyor limonata zerreleri havada. Ki az sonra tanışacağız, aramızda sahiden.

“Ayy Ahmet naaptın? Yeni temizledim ben bu evi” diye haykıran kadına öyle bir süper güç bahşedilmiş ki, kocasının arkasını jet hızıyla toplayabilsin. Azarlanan koca, olanca beceriksizliğiyle “Özür dilerim karıcığım” derken, biz karşıda mücevher gibi parlayan temizlik kovası ile döner başlıklı süpürgesini görüyoruz. O anda kadın da fark ediyor hazineyi, tabii ki ne gam kalıyor, ne keder, ne sinir ne stres. “Önemli değil aşkım, sileriz” diyor hülyalı gözlerle, o tabak taşımaktan aciz kocasına bir kez daha aşık oluyor ve mutlu son.

Haberin Devamı

Hangi tarafından tutsak bir dizi soru var: Koca neden özür diliyor mesela, ev kadına ait bir alan olduğu için mi? Kadın “Sileriz” derken neden çoğul konuşuyor, kimi kastediyor? Kocayı mı? Tabii ki hayır, görünüşe göre kendisini ve bir numaralı ‘yardımcısı’ temizlik setini. Peki neden adam o sihirli seti alıp kendi pisliğini kendi temizlemiyor? Bilmiyoruz, henüz böyle bir kocaya rastlanmadı. Beceremedikleri varsayılıyor herhalde. Peki bu adamcağız bu beceriksizlikle nasıl hayatta kalıyor, sokağa çıkıp işe nasıl gidiyor da sağ salim geri dönebiliyor? Allah muhafaza, bir arabanın altında kalıverir.

Her şeyden önce, bu kimin hayali? Sürekli arkasını silip süpürecek, ağzı var dili yok bir kadın isteyen kocaların mı, bu ürünün hedef kitlesi olduğunu varsaydığımız kadınların m? Hayır belli ki kadınların ne hayal ettiğinden haberdar değilsiniz, bari “Hanımlar, bizce bu sizin işiniz, isteseniz de istemeseniz de yapmak zorundasınız. Bu süpürgeyle hiç değilse daha hızlı biter” deyin, gerçekçi olsun.