Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Heykeli beklerken
Açık alanlardaki, parklardaki, bahçelerdeki heykellere iyi davranmakla ünlü bir halk değiliz, kabul edelim. O birbirinden ürkütücü sebze, meyve, yok Ankara havası oynayan kedi ya da bir şeye benzemeyen uzaylı yaratık kütlelerinden söz etmiyorum, onlar nedense sapasağlam yerlerinde dururlar da gerçek bir sanatçı tarafından yapılmış, sanatsal değeri olan işlerin başına gelmedik kalmaz. Kırılması, parçalanması, bir sebepten zararlı bulunup yerinden yurdundan edilmesi, orasının burasının çizilmesi tamamdı, bir gizlice ortadan kaybolması ya da ‘çalınması’ eksik kalmıştı, o da İlhan Koman’ın 25 yıldır Ankara Seğmenler Parkı’nda duran heykeline nasip oldu.

Haberin Devamı

Koman’ın 1978 yılında Mehmet Ulusoy tarafından Paris Théâtre de Liberté’de sahnelenen Dario Fo oyunu için yaptığı terrakota heykelciklerinden birinin bronza dökülmesiyle elde edilmiş bir heykel bu. Hayattayken kendisi yapamamış, Abidin Dino’ya emanet ettiği heykellerden 10 tanesinin bronz dökümü ölümünden sonra Galeri Nev aracılığıyla İtalya’da Guiseppes Belfiore atölyesinde yapılmış ve bir tanesi büyütülerek 1992 yılbaşı günü Ankara kentine hediye olarak Seğmenler Parkı’na dikilmiş. Böylesi bir sanatsal, kültürel, tarihi ve de manevi değeri olan bir eserden söz ediyoruz.

Ve bu heykel, 2016’nın mayıs ayında bir gece ansızın toz oldu kaidesinin üzerinden. Şeytan aldı götürdü adeta. Normalde ayağa kalkması gereken resmi mercileri çok ilgilendirmedi bu kayıp. Heykele sahip çıkmak, Ankara Mimarlar Odası öncülüğünde el ele veren bir grup sanatçıya ve halka düştü. Yine Galeri Nev aracılığıyla orijinal alçı model bulundu, Ankara Mimarlar Odası bir bağış kampanyası düzenleyerek heykelin yeniden dökümünü sağladı. Amaç yine bir yılbaşı günü heykeli ait olduğu yere dikmekti.

Nitekim heykel tamamlanıp geldi, parka törenle temsili bir ziyarette de bulundu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan bunun ne kadar umut verici olduğunu dile getiren bir konuşma yaptı, “Değerlerine sahip çıkmaktan, kaybolanı ortaklaşa çabayla yerine koymaktan” dem vurarak ki haklıydı da, çok güzel bir imecenin ürünüydü karşımızdaki heykel. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nden resmi izin çıkmadığı için o gün bugündür Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde evine döneceği günü bekliyor. Çok tuhaf, heykel orada, park orada, buluşamıyorlar bir türlü.

Haberin Devamı

Bu sırada kaidesi boş mu kalıyor peki? Hayır! Canlı heykellerle doluyor. Sanatçı Belma Ersu’nun Instagram’da @ilhankomanyerinekonanakadar hesabıyla başlattığı kampanyayla bir nöbet sistemi kuruldu. 17 Şubat’tan beri her gün; yağmur çamur demeden her gün, bir sanatçı gelip o kaidenin üzerinde duruyor. Heykel nöbeti tutuyorlar, basbayağı.

100 gün 100 sanatçı hedefine bu hafta itibarıyla ulaşıldı. Nöbette çekilen fotoğraflar ilhankomanyerinekonanakadar etiketiyle paylaşılıyor. Herhalde yeryüzünde hiçbir heykel bu kadar tutkuyla beklenmemiştir. Peki, insan merak ediyor; İlhan Koman heykeli evine dönmek için ne bekliyor hâlâ?