Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kadınlarla erkekleri ayrı fanuslarda yaşatmaya çalışmanın zararlarından söz ettikçe, “kadınlara özel” bir alan daha çıkıyor karşımıza. Öyle ya, pembe otobüsümüze binip, pembe metrobüsümüzden inip, arabamızı pembe otoparka bırakıp, erkek eli değmiş AVM’ye girecek değildik ya, Türkiye’nin ilk “kadınlara özel” alışveriş merkezi İstanbul Zeytinburnu’nda açılıyormuş.

“Türkiye’de bir ilk” dedim, dünyada çeşitli örnekleri var zannedilmesin, Malezya’da bir benzeri varmış ama bizimki birçok özelliğiyle biricik. İçinde sadece kadın ve çocuk ihtiyaçları satılacak, erkeğe dair hiçbir ürün bulunmayacakmış. Sahibi Zehra Özkamaz, kadınların rahat bir şekilde alışveriş edebilmesi için bu projeyi hayata geçirdiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Kadın örgütleri “Bize ayırdığınız alanlara hapsolmayacağız” diye itiraz ediyor, ciddiye alan yok. Erkeklerden “Neden bu kadınların bizim bulunmadığımız yerlerde ‘rahat’ edeceği düşünülüyor? Ne yapıyoruz ki biz onlara?” diye ‘rahatsız’ olan yok.

Korkarım giderek bu iş “Kadına ait AVM’den alışveriş etseydi başına gelmezdi bu taciz tecavüz, vs.”lere vesile olacak, Tuba Ekinci ve arkadaşları çıkıp “Dedik işte, erkeklerin olduğu mağazaya gitmiş, yüz vermiş demek ki” diyecek.

Bu durumda benim önerim, kadınlara özel şehir olsun, erkek sinek uçamasın. Bu AVM’nin bir de çıkışı var çünkü. Oradan sonra nasıl ‘rahat’ edeceğiz?

Müjde! Altın Bamya hepinizin

Hayatımızın orta yerindeki cinsiyet ayrımcılığı olduğu gibi beyazperdeye yansır, bir de salonları ele geçirip izlenme rekorları kırarken bir tanecik tesellimiz vardı: Sezon sonunda kendilerine verilecek olan Altın Bamya ödülleri. Gişe hasılatı bürümüş gözler ne derece görüyordu bilinmez ama en azından biz eğleniyorduk.

Fakat elim bir açıklama geldi 2023 üyeli Altın Bamya Akademisi’nden, “görülen lüzum üzerine” ödülleri
iptal etmişler.

Öyle ya, piyasaya çıkan 150 kadar filmin en az 100’üne dağıtılacak ödül kategorisi hangi organizasyonda mevcuttur ki? Ayrıca bu insanlarınki de can, izle izle nereye kadar?

Ama bu, başarıyı ödüllendirmekten geri durdukları anlamına gelmiyor elbette. Aksine #AltınBamyaHepinizin etiketiyle başlattıkları sosyal medya etkinlikleriyle daha da çok kişinin yüzünü güldürmek niyetindeler.

Haberin Devamı

İlk eylemlerini “Ataerkil toplumun kışkırttığı erkeklik hormonlarıyla birer ego balonu olduklarını kanıtlayan, erkek sinemacı ve sinema yazarlarının insanlıktan nasibini almamış, kedilikten tırmık yemiş film ve yazılarına hayır! #AltınBamyaHepinizin” mesajıyla hayata geçiren akademinin önümüzdeki hedefleri arasında “Milyonlarca sinemaseveri zorunlu olarak Recep İvedik’leştiren, Polat Alemdar’laştıran necip film dağıtımcıları ve sinema işletmecileri” var.

Seyirciye de her şeyi akademiden beklemeyip #Yeter etiketiyle harekete geçme, kendi bamyalarını dağıtma çağrısında bulunuyorlar.

Maksat kimsenin hakkı yenmesin, ödüle şaibe düşmesin, biri heykelciği kucaklarken diğeri “Hani bana, hani bana? Yoksa ben yeterince kadın düşmanlığı yapamadım mı bu yıl?” diye üzülmesin.