Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

'Hiçbir zaman atölyem olmadı ama her zaman fırçam, boyam, kağıdım oldu. Resim malzemesi satan dükkanlara girince, şekerciye girmiş çocuk gibi olurdum. Hep ‘Bir gün yapacağım’ diye satın alırdım. Ancak 70 yaşımda varabildim o güne.” Hümeyra, Milliyet’ten Fisun Yalçınkaya’ya verdiği röportajda bu cümlelerle anlatıyor, kendisini 70 yaşında sergi açmaya götüren yolu.

Her zamanki gibi çok mütevazı tavrıyla konuşuyor. Nişantaşı Hobi Sanat Galerisi’nden içeri girip tabloları görmeseniz, tabii bir de onun yaptığı her işte nasıl kılı kırk yaran biri olduğunu bilmeseniz, zannedeceksiniz ki boyalarla, tuvallerle bir süre oyalanmış bir heveskar olarak kendisine 70 yaş hediyesi, sergi açıvermiş.

Haberin Devamı

Nitekim resim malzemeleri ve kitapları aldığı dükkanın sahibi bile şaşırmış, resim yaptığını bilmiyormuş, ne derece açık vermediyse.

1969’da plak çizmişti

Halbuki yakınındakiler bilir, Hümeyra yıllardır resim yapar, arada sevdiklerine tablolarından armağan ederdi. Bir süredir de yaz-kış demeden haftanın kaç günü Orhan Taylan’ın atölyesine gidiyordu evden. Onun dışında sette değilse, tual başındaydı. Sergi açma amacıyla falan değil, sadece tutkulu olduğu için. 1969’da plak kapağı çizdiği Melodi Plak’ta geceleri yalnızken, gitarını alıp şarkı söylediği gibi. Nasıl o sırada ‘Güzelliğin on para etmez’i çalarken, patrona yakalanmasa belki şarkıcı olmayacaktıysa, Hobi Sanat Galerisi’nin sahibi onu ikna etmese, biz belki ‘Hümeyra’nın Kadınları’nı göremeyecektik. Ama bütün bu renkler onun içinde yaşamaya devam edecekti.

‘Hepsi samimi resimler’

Neyse, şu anda hepsi birbirinden farklı ama bir şekilde ortak ruh taşıyan bu rengarenk kadınlar, galerinin duvarlarında. 27 Ocak’a kadar da orada olmaya devam edecekler.

Bazılarını bir yerden tanıdık bulacaksınız, bazıları belki bir Tim Burton filminden fırlamış gibi gelecekler size ama kesin olan şu, bu kadınlardan gözünüzü alamayacaksınız. Hümeyra’nın dediği gibi, “Her şeyden önce hepsi samimi resimler.”

KADINLARI DA KENDİSİ GİBİ RENKLİ

O resim malzemeleri satan dükkanın sahibi haklı olarak, “Yeni projeleriniz ne olacak acaba?” diye sorunca, “Önümüzdeki sezon Devlet Opera ve Balesi’nde Giselle oynayacağım” diye takılmış Hümeyra ona. Adamın gözünden bir an için geçen inanma ifadesini gülerek anlatıyordu serginin açılış gününde.

Haberin Devamı

Sanki sürprizlerle dolu olan, her an yeni bir işin altından en az diğerleri kadar başarıyla kalkan kendisi değilmiş gibi.

50 yıl kadar önce resim yaparken müziğe varmış yolu, belki bu bir işarettir, sergiden sonra sıra gene müziğe gelir diyelim, ‘Hümeyra’nın Kadınları’nı da sakın kaçırmayalım.