Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Beton mikserlerinin cinayet işleme hakkını yılda
2 kişiyle sınırlandıran tasarı Meclis gündeminde. Beton mikserinin, içinde hamile bir kadın ve eşi bulunan bir otomobili kasten ezmeye çalıştıktan sonra savcılıkça serbest bırakılması kamuoyunda öfkeye yol açarken, meclis beton mikserlerinin herhangi
bir ceza almadan işleyebileceği cinayet sayısına sınırlama getirmek için harekete geçti...”

Bu okuduğunuz, bir Zaytung haberi. Bilmeyen varsa, Zaytung, kendini “mizahi ve ironik haberler veren” bir site olarak tanımlıyor. Ancak çoğu zaman gerçek tabloyu
mizahi olmayan sitelerden çok daha gerçekçi şekilde
ortaya koyuyor. Üstelik arabaya defalarca çarpıp serbest kalan beton
mikseri sürücüsü bölümü tamamen gerçek.

Haberin Devamı

Koskoca bir şantiyeye dönen memlekette epeydir “Trafik canavarı yine can aldı” başlıklarının yerini “Yine beton mikseri / hafriyat kamyonu cinayeti” ifadesi aldı. Şehirlerin göbeğinde, etraflarında insanların yaşadığı gerçeğini dikkate almadan, adeta otomatik pilotta ve olmayacak bir hızda hareket eden ölüm makineleri dolaşıyor.

Bu hafta başında Etiler’de karşıdan karşıya geçmeye çalışırken beton mikserinin altında kalan Ayşe Özgen Şerefli’nin ölüm haberiyle tekrar döküldü istatistikler ortaya. Ben de bir araştırayım dedim, dehşet verici bir döküm çıktı karşıma.

11 Ocak - Kadıköy’de bir hafriyat kamyonu pazardan çıkan 65 yaşındaki Saime Gündüzoğlu’na çarparak ölümüne neden oldu.

22 Aralık - Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde beton mikserinin çarptığı Ahmet Cav (84) yaşamını yitirdi.

29 Kasım - Ordu’da beton mikserinin çarptığı 25 yaşındaki Berna Yanık, hayatını kaybetti.

2 Kasım - Kartal’da bisikletiyle yolun karşısına geçmeye çalışan adam, hafriyat kamyonunun
altında kaldı.

14 Ekim - Beşiktaş’taki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nin önünde beton mikseri karşıya geçmeye çalışan Raziye Çelik’e çarpıp ölümüne neden oldu.

18 Ağustos - Göztepe’de köprü üzerindeki bariyerleri aşan beton mikseri, seyir halindeki aracın üstüne uçtu, bir ölü, dört yaralı.

20 Temmuz - Kadıköy’de hafriyat kamyonunun çarptığı motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

12 Aralık 2016 - Sarıyer’de Nezaket Aluç, torunları Yaren ve Yusuf ile yolun karşısına geçmeye çalışırken, hafriyat kamyonunun altında kaldı, 5 yaşındaki Yaren Aluç kurtarılamadı.

Akıllara ziyan listeyi burada kesiyorum, sadece İstanbul’da 20 ayda 38 kişinin hafriyat kamyonları tarafından öldürüldüğü açıklandı, hesap edin gerisini. Bu bir tesadüf olamaz herhalde. Belli ki daha fazla kazanmak için aşırı hızlı süren, doğru düzgün denetlenmeyen ve herhangi bir yaptırımla karşılaşmayan dikkatsiz sürücülerin insafına kalmış durumdayız. Çoğu çarpıp kaçıyor, yakalandıklarında da “Fark etmedim” diyorlar. Düşünebiliyor musunuz, insana çarptığını fark etmeyen sürücülerle bir aradayız!

Ortada ciddi bir sorun olduğunu kabul etmek için daha kaç ölüm gerekiyor? “Kaza değil cinayet” deyip geçilecek bir durum yok ortada. Yolda yürürken, durakta beklerken, karşıdan karşıya geçerken, her an canımız tehlikede.