Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Daha önce yaklaşmakta olan tiyatro sezonundan notlar yazmıştım. Eylül kapıya dayandıkça, yeni sürpriz haberler gelmeye başladı. Bazıları henüz kulaktan kulağa dolaşmakta. Fakat bunlar sağlam kulaklar olduğu için ben de bir kısmını paylaşmak istedim.

Açıklandığı anda merak yaratanlardan biri; Lars Von Trier’in seyirciye sağlam bir yumruk atan filmi ‘Dogville’, Versus Tiyatro tarafından sahneye uyarlanmış, Uniqistanbul iş birliğiyle Türkiye prömiyerini yapmaya hazırlanıyor. Çeviren Nazlı Gözde Yolcu, yöneten Kayhan Berkin, oynayanlar Cenk Doğar, Ece Çeşmioğlu, Esra Yaşar, Gökhan Gürün, Güzide Arslan, Mehmet Yılmaz, Müfit Aytekin, Nihan Aypolat, Olcay Yusufoğlu ve Rüzgar Aksoy.

Haberin Devamı

Bu yıl toplulukların eski oyunlarını yeniden seyirciyle buluşturma yılı. Mam’art ilk oyunları ‘Özel Kadınlar Listesi’ni (Neil LaBute) yine Tuğrul Tülek’in rejisiyle sahneliyor. Deniz Karaoğlu, Feri Baycu Güler, Beste Bereket ve Hülya Gülşen’in oynadığı oyunda Başak Daşman’ın yerini Gizem Erdem almış bu kez. Sami Berat Marçalı ise İkinci Kat’ta sahnelendiğinde çok ilgi gören oyunu ‘Yalnızlar Kulübü’nü B Planı ile hayata geçiriyor. Oyunda Kaya Akkaya, Devin Özgür Çınar, Olgu Baran Kubilay, Umut Kurt, Ceren Taşçı ve Duygu Yetiş rol alıyor.

Devlet Tiyatrosu’ndan müjdeler

Bir süredir daha çok endişe yaratan haberlerle gündeme gelen İstanbul Devlet Tiyatrosu’ndan, iki heyecanlı haber dolaşmakta. Birincisi, Yücel Erten, 1985 yılındaki efsane rejisi hâlâ konuşulan Shakespeare’in ‘Hırçın Kız’ını tekrar sahneye koyuyor. Selçuk Yöntem, Işık Yenersu, Alpay İzbırak, Ergun Uçucu, Semih Sergen gibi müthiş oyuncuların yer aldığı yorumu o dönem Oxford Üniversitesi’nce yayımlanan kitaba konu olmuş. 30 küsür sene sonra kendisinden ‘Hırçın Kız’ izlemek müthiş olacak. Oyunda Veda Yurtsever’in de oynayacağını belirtelim ve ikinci habere geçelim. Başar Sabuncu’nun Edith Piaf’ın hayatını anlatan ‘Kaldırım Serçesi’ni Gülriz Sururi’den televizyonda izleyebilmişlerden biriyim ben. Evet, o dönem TRT tiyatro oyunları yayınlardı. Şimdi sahnede de izleme şansına ulaşacağız. Piaf’ı iyi bir oyuncu olduğu kadar iyi de bir şarkıcı olan Tülay Günal oynayacak. Rejide Atilla Şendil ve Kubilay Karslıoğlu’nun imzası bulunacak.

Haberin Devamı

LEAR’DAN ‘ZENGİN MUTFAĞI’NA SÜRPRİZLER

Şener Şen yeniden sahnede

Son olarak iki usta aktörden iki müthiş haber... Haluk Bilginer’e, “Ne oynamak istersiniz?” diye sorduğunuzda aldığınız ilk yanıt “Kral Lear” olur. Nihayet zamanı geldi. Oyun Atölyesi, Muharrem Özcan’ın yönettiği ‘Kral Lear’ın provalarına başladı. Haluk Bilginer’in dışında Berfu Öngören, Melike Güner, Nazlı Bulum, Arif Pişkin, Deniz Celiloğlu, Kaan Turgut, Onur Özaydın, Sertan Müsellim, Efe Tunçer ve Hüseyin Sevimli rol alıyor.

Ve son müjde, yeniden tiyatroda izleme şansını ne zaman yakalayacağımızı merak ettiğim Şener Şen. Sanırım artık biliyorum. Geçtiğimiz sezon sonunda sahnesini kapatan DasDas, şu anda yine Ataşehir’de yeni yerlerinin hazırlıklarını sürdürmekte. Duyulan ilk sürprizlerinden biri, ‘Zengin Mutfağı’ ve tabii ki Şener Şen. Vasıf Öngören’in her daim güncel ve çarpıcı oyununda, ‘Lütfü Usta’yı 1977 yılında sahnede de, 1988 yılında Başar Sabuncu’nun çektiği sinema filminde de Şener Şen oynamıştı. Yıllar sonra tekrar izlemeyi iple çekiyoruz. Sürprizlerin süreceği belli olan yeni sezonu da...