Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir evin penceresinden çekildiği anlaşılan titrek bir kamera görüntüsü. Belli ki çeken kişi panik içinde, çünkü aşağıda yerlerde sürüklenen yaşlı bir adam var. Ve yanındaki kişi büyük ihtimalle “Polise haber verelim” diyor. Öyle ya, başımıza bir iş geldiğinde ya da başı dertte birini gördüğümüzde aklımıza gelecek merci orası. Çeken kadının cevabını duyuyoruz o sırada: “Polis yapıyor zaten”.

Evet, 82 yaşındaki bir adamı yerlerde sürükleyen, itip kakan, tekme ve tokat atan polis. Cep telefonlarımıza İçişleri Bakanlığı’ndan dün gelen mesajda ifade edildiği şekliyle söylersek “Çocuklarımızın korkmadan sığınabilecekleri güvenli bir liman” olan polis. Yaşlılarımız için aynı şeyi söyleyemiyoruz korkarım .

Haberin Devamı

Mesele nedir derseniz, her tarafı ayrı hazin. Olay Giresun’da gerçekleşiyor. DHA’nın haberinden aktarıyorum; Yusuf Topal ve karısı Fatma Topal, fındık hasadı için İstanbul’dan memleketleri Giresun’a gelmiş 82 yaşında bir çift. Yürüme güçlüğü çeken Fatma Topal için hayati önem taşıyan, kan sulandırıcı olduğunu anladığımız ilacı bitince, Yusuf bey 15 Temmuz Şehitler Aile Sağlık Merkezi’ne gidiyor. İlaçları yazdıracak. Doktor “Hastayı görmeden yazamam” diyor, Yusuf bey “Evde bakım kararı var, sağlık görevlileri eve gelsin” diyor, aralarında tartışma çıkıyor ve doktor polis çağırıyor!

Polis ne yapıyor? Gelip yaşlı adamı gözaltına almaya kalkışıyor. Yani neresinden tutmak lazım, eline düşmüş çaresiz bir hasta yakınının, hem de o yaşta bir adama yardımcı olmaya çalışmak yerine polis çağıran doktordan mı, çıkan tartışmayı vatandaşı gözaltına alarak çözmeye kalkışan polisten mi...

Fakat Yusuf Topal direniyor. Burası önemli, sen sadece hasta karına ilaç yazdırmaya gitmiş sıradan bir adamsın, yazdıramıyorsun, muhtemelen bu yüzden öfkelisin ve ne yapacağını bilemiyorsun, polis de gelip seni karakola götürmeye çalışıyor. Direnmeyeceksin efendim.

Direnirsen ne oluyor? İşte bütün o kameradan gördüklerimiz ve daha fazlası. 82 yaşında bir adamla insani yollarla ‘başa çıkamayan’ polis Yusuf Topal’a biber gazı sıkıyor, ters kelepçe takıp yerlerde sürüklüyor, sonuç: Yaşlı adam kalp krizi geçirip ölüyor. Ölüyor ya, ilaç yazdırmaya çalışırken ölüyor adam. Küçükleri seven ve koruyan, yaşlılara hürmet eden yurdumda o yaşta bir adama reva görülen de bu .

Haberin Devamı

Aklım hayalim almıyor, hiç mi yaşlı anneniz babanız, yakınınız olmadı, nasıl kıyabilirsiniz? Ve ne hakla?

Adam polis arabasına girmek istemiyor, haksız mı, neden istesin, bütün yaptığı ilaç almaya çalışmak, ne gerekçeyle gözaltına alıyorsunuz? Göreviniz zaten korkmuş insanı daha da korkutmak mı? Polis arabasına binmek istemeyeni öldürmek mi?

Yusuf Topal’ın oğlunun konuşması nasıl içime oturdu. “Babam hayatı boyunca korkuyla yaşadı” diyor, “Evlatlarına gelebilecek bir tehlike korkusu, vatanına milletine karşı yapabileceği bir hata korkusu ve en sonunda korkuyla öldürdüler babamı”.

Şimdi açığa alınan polisler “Asıl mağdur biziz” diye ifade vermişler, “Bize güçlük çıkardı”. Hakikaten pes artık. Değil mi, güçlük çıkarmadan ölüverseydi keşke, siz de mağdur olmasaydınız.