Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sanıyorum bu hafta “Bir protesto nasıl tamamen ters tepip karşı sadece tarafın işine yarar?”ın bir örneğini yaşadık hep beraber. Taksi şoförlerimiz “Uber’e karşı ben de varım” dedikçe insanlar neden Uber’i tercih ettiklerini anlattılar sosyal medyada.

Hani duymayan bilmeyen varsa artık Uber’i biliyor ve üzgünüm ama “Taksiciler karşı olduğuna göre kesin iyi bir şeydir” diye uygulamayı indirdi bile.

Hani bir ses çıkarmak için eylem yapıyorsan, senin işinin olmazsa olmaz bir parçası olan yolcunun da desteğini almalısın değil mi? Türkiye’nin bütün taksi dernek ve kooperatifleri bir araya gelse ki görünüşe göre gelmiş, yolcunun gönlü yoksa senin araçlarına binmeye, illa başka bir alternatif aramaya devam edecektir. Zorla mı bindireceksin?

Haberin Devamı

Veryansın etmeden önce İstanbul Taksi Sahipleri Yadımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanının bir de üstelik FETÖ’ye benzeterek savaş açtığı Uber’in neden tercih edildiğine bir bakmak daha akıllıca olmaz mıydı?

Daha ucuz mu? Hayır, değil. Ama daha huzurlu. Değerli taksici arkadaşlar gün boyu trafikte direksiyon salladıkları için bütün sinir ve stresi kendi doğal hakları olarak görüyorlar ya, o tam olarak öyle değil. Bizler de işten çıkmış, yorulmuş, bunalmış olabiliyoruz. Eğer parasını verip taksiye binmeye niyet etmişsek ki inanır mısınız hayat yolculara da pahalı belirsizliklerle dolu bir maceraya atılmak istemeyebiliyoruz.

Acaba gideceğim yeri beğenecek mi, beni uzun yollara sokup dolandıracak mı, trafiğe sinirlenip oflayacak, yandaki arabayla kapışacak, beni bindiğime pişman edecek mi, nihayet sağ salim varabilirsek bozuk parası olacak mı, yoksa beni azarlayacak ya da 12 TL için verdiğim 15 TL’yi sorgusuz sualsiz cebine atacak mı? Bir yurdum taksisinde hepsi mümkün.

Çevremde benim gibi bir sürü insan var, bunları göze alamadığı için yürümeyi tercih eden. Şimdi de Uber’i tercih ediyorlar işte.

Çağırıyorsun, gelecek sürücüyle ilgili her türlü bilgiye sahip olduğun için kendini güvende hissediyorsun, gideceğin yeri beğenmemesi diye bir olasılık yok. Sana kaba davranamaz, sonra puanlanacağını biliyor. Kredi kartıyla da ödeyebiliyorsun, cebinde tam para var mı derdi yok. Gelecek araç mutlaka rahat ve konforlu, benzin yakmamak için klimayı çalıştırmayıp sana bunaltıcı bir yolculuk sunmuyor.

Haberin Devamı

Hal böyleyken neden tercih etsin insan taksiyi, makul bir açıklaması var mı?

Tamam, anlıyorum kızıyorsunuz, “emeğe saygı”dan söz ediyorsunuz da neden öncelikle işe yolcuyu insan yerine koymakla, onu taksilerden illallah ettiren nedenleri yok etmeye çalışmakla başlamıyorsunuz? O camı açıp “Ne tarafa?” diye sorduğunuz, istediğiniz cevap gelmeyince tek laf etmeden gaza bastığınız an iyi bir başlangıç noktası mesela.

Hiç sanmam ama keşke taksici arkadaşlar ve bütün o dayanışma dernekleri açıp Uber’e puan kazandıran Uber protestosuyla ilgili yazılanları okusalar da kendi can düşmanlarının Uber falan değil, bizzat kendileri olduğunu fark etseler. Maalesef kendi aralarında dayanışmaları yetmiyor, yolcuyla da dayanışmaları lazım.