Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çocuğunuzu okula niçin yollarsınız? Hani bunun “Mecburiyetten” gibi bir cevabı da olabilir de neticede temel amaç okumayı yazmayı söksün, mümkün olduğunca matematik, fizik, tarih, coğrafya, felsefe öğrensin, yaşadığı ülkeyi, dünyayı tanısın ve tabii kendisine uygun bir meslek seçme yolunda ilerlesin.

Okuldan beklentimiz bu.

Çocuğunu “Kızım hayırlı bir kısmet bulsun, iyi bir eş olmanın inceliklerini öğrensin” diye okula yollayan olduğunu sanmıyorum. Ya da “Oğlum küçükten eşini seçsin, aile sorumluluğu bilsin” gibi sebeplerle... “Kız nasıl istenir, kına nasıl yakılır, düğünde ne takılır” gibi bilgiler için de okula hacet yok. Komşu teyzelerimiz, cümle hısım akraba ne güne duruyor?

Haberin Devamı

Hal böyleyken neden İstanbul’umuzun bir ortaokulunda derste çocuklara düğün dernek tatbikatı yaptırılıyor? Haber Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’e ait. Küçükçekmece Atakent mahallesinde bir ortaokulda geçiyor olay. Okula çocuğunu almaya giden bir veli, küçük gelinlerle, damatlarla ve onlara para takan öğretmenlerle karşılaşıp isyan ediyor. Ders Sosyal Bilgiler, konu geleneklerimiz, göreneklerimiz.

Diyebilirsiniz ki bu bir oyun, sahiden evlenmiyorlar ya. Sorun şu ki, bizim ülkemiz küçük yaşta evliliklerden yana dertli bir ülke. Bizde küçücük kızlar okuldan alınıp evlendiriliyor, oyun çağında anne oluyor. Bunun oyununu oynama lüksümüz yok. Çocukların önüne koyacağımız başka hedeflere ihtiyaç var. Büyüyüp kendi tercihlerini yapacak yaşa geldiklerinde düşünürler düğün mü istiyorlar, düğünsüz mü evlenecekler, yoksa bekar mı kalacaklar. Okulun işi midir takı merasimini uygulamalı olarak öğretmek?

Öğrensinler tabii geleneklerimizi göreneklerimizi de. Kız istemeye gelene kadar Anadolu’da çağlar boyu hangi farklı kültürlerin yaşadığını da öğrensinler, her birinin nasıl adetleri, ritüelleri olduğunu da bilsinler. Okumaları yeterli, hepsini deneyecek değiller herhalde.

Müzik neden haramdır?

Birileri oturmuş “Müzik haramdır” diye bir bildiri hazırlamış. Ve onu bir üniversitede dağıtmayı seçmiş.

İTÜ’de dağıtılan bildiri, savını desteklemek için İbrahim Tatlıses’ten Ferhat Göçer’e pek çok kişinin şarkı sözlerinden ‘faydalanıyor’ ve ipe sapa gelmez gerekçeler ileri sürüyor.

Haberin Devamı

“Müzik neden haramdır; çünkü insanları Allah yolundan alıkoyar, dini değerlere aykırı konularda propaganda özelliği taşır” gibi.

Gülesin geliyor tabii ama birilerinin bir gayret bununla uğraştığı gerçeğini de değiştirmiyor gülmek.

İTÜ Konservatuvarı öğrencileri, bunun yerine almışlar sazlarını ellerine, çalmışlar söylemişler cevap niyetine. Aşık Dertli’nin müthiş taşlaması “Şeytan Bunun Neresinde?” okkalı bir cevap olmuş sahiden. Bir de bildiri yazmışlar onlar da, meramlarını anlatacak. Goethe’den destek almışlar; “İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir” diyen. Görüldüğü üzere, başta sayılanları yapmayınca sonuncusu da mümkün olmuyor.