Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ülkenin birinde adamın biri metrobüste bir kadını taciz ediyor. Öyle “Acaba yanlış mı hissediyorum, bu adam fazla mı yakın duruyor bu herif?” denecek gibi falan değil, yaka paça aşağı indirildiğinde pantolonu sırılsıklam. Kadın utanıp susmak yerine adamı ifşa etmeyi başaranlardan. Videoda avaz avaz “Ben susmayacağım, sen utanacaksın” diye yükselen sesi kulaklara çakılıp kalacak eminim.

Ama şu gerçek de çakılıp kalacak: Biz, şehirlerarası otobüslerde muavinlerin, toplu taşıma araçlarında tahrik olmaya hazır dolaşan erkeklerin bozulan niyetlerini rahatça hayata geçirebildiği bir ülkede yaşamaya alışmaya başladık. Kimse şok geçirmiyor, kimsenin dili tutulmuyor, pantolonu ıslak adamı iki kolundan tutan erkekler mesela, gayet sakinler. Hatta o kadın sesi titreyerek haykırırken “Sakin olun “ diyen var. Neden olsun, olmasın. Sen de olma mümkünse.

Haberin Devamı

Bu rezil görüntüler sosyal medyada dolanıyor ve beraberinde neler konuşuluyor dersiniz? Evet, tabii ki “Bir kez daha gördük ki kadınlara ayrı vagon şart” korosu ses verdi ama onlara “Bir kez daha anladık ki erkeklerin uçkuruna sahip olmayı öğrenmesi şart” demekle yetinip başka bir konudan söz etmek istiyorum bu kez: Sosyal medyada esen “sapığın partisi” coşkusundan.

Adamın Twitter ve Facebook paylaşımları özenle taranmış ve kendisinin CHP’yi desteklediği tespit edilmiş.

Şöyle bir tweet var: “Sapık CHP’liymiş, acil yayın!” Acil bir de! Yani şu an en önemli şey bu adamın hak ettiği cezayı alması, bu tip olayların son bulması falan değil, ivedilikle bu bilginin yayılması daha mühim.

Ya da “Metrobüs tacizcisinin İmamoğlu’nu öven paylaşımları var, Ak Partili olsa kıyamet kopartırdınız, ne oldu, sustunuz?” Kim sustu? Bakınız, her tacizde, tecavüzde kimin sesi çıkıyorsa gene onlar haykırıyor. Herhangi bir partiden söz etmiyorum. Kadın Meclisleri bas bas bağırıyor örneğin, “Adalet arayışında kadın arkadaşımızın yanındayız” diye. Onlar hangi partiyi destekliyor diye bakmadan atıyorlar kendilerini taciz vakalarının önüne. Sonra bugüne kadar bu konuda hassas olduğunu bildiğimiz, gördüğümüz kim varsa gene ayakta. Gel gör ki bu zamana kadar susanlar böyle bir konudan siyasi üstünlük, bir tür zafer devşirme peşinde. “Sapık Kemalist çıktı, sapık Anıtkabir’den fotoğraf koymuş, işte çağdaş yaşamdan kastedilen bu”.

Haberin Devamı

Yok artık. Tacizin, tecavüzün partisi, ideolojisi, siyasi görüşü mü olur? “Sizden” olanları linç edelim, “bizden” olanlar bin yaşasın denilecek bir konu mu bu?

Fenerbahçeliler de “Sapık Galatasaraylı çıktı” diye memnun, misal. Ne yapıyorsunuz Allah aşkına, bu adam “buralı” her şeyden önce, burada yaşıyor, bu ülke sınırları içinde. CHP’li olsa ne olur, Ak Partili olsa ne olur? Sevinilecek bir şey yok, hepimiz maruz kalıyoruz bu ve bunun gibilerin pisliklerine.

Bir “sizin sapığınız” - “bizim sapığımız” ayrımı eksik kalmıştı, o da oldu çok şükür. Şu memlekette hep beraber yaşayıp gidiyoruz, hiç değilse tacizcileri bölmeden lanetleme konusunda anlaşsak.