Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Efe Işıldaksoy adını duydunuz mu? Ya da sosyal medyada bilinen adıyla rastarules’u? Görsel iletişim ve grafik tasarım okumuş bir sanatçı.
2013 Kasım’ından beri ‘Kafalar hep karışık’ adını verdiği bir sergisi var. Nerede? Her yerde...
Resim ve heykellerini çeşitli şehirlerin farklı noktalarındaki çöplere bırakıyor, sonra bunu Instagram ve Twitter’dan duyuruyor. Belirlenen saatte o çöpün başında olanlardan kısa çöpü çeken bu ‘parayla satın alınamaz’ eserin sahibi oluyor.
“Neden çöp?”ün cevabını ise şöyle veriyor:
“Geldiğimiz noktada her şey satılık. Yeterince para öderseniz her şeyi alabilirsiniz. Para vermeden alabileceğiniz şeyler ise sokağınızdaki çöp tenekesinin içerisinde. Sanatın değeri, uğruna ödenen para ile ölçülüyor ve sanat gitgide insandan kopuyor.
Uğruna para ödensin diye yapılıyor resimler, bilet satılsın diye oynanıyor oyunlar, çekiliyor filmler. Ben resimlerimi neden mi çöpe atıyorum? Çünkü onlar satılık değil. Onlara para verip evinizin duvarına süs yapamazsınız. Çöpten farksızlar, çünkü onlar için hiç para ödenmedi.
Bir yandan sanata ihtiyaç duyan bireyler azalıyor. Diğer yandan sanat yok oluyor. Para kazanmak için yapılan sanatın temasını anlatmayın bana da sanatı sanatçılardan kurtarın. Böylesi daha iyi olacak. Ve ekmeğini çöplerin içinden çıkaran insan, sanat demeye başladığında uygarlaşacağız, ya da kimse çöplerin arasında ekmek aramadığında.”

KENDİNİZE BİR ÇÖP SEÇİN
Şimdi bugün Sevgililer Günü ve bu artık buzdolabından içme suyuna kadar her şeyin kalplere bürünüp satışa sunulması şeklinde yansıyor ya hayatlarımıza, Efe Işıldaksoy o gün için bir çağrıda bulundu.
“Yaşadığınız şehirdeki bir çöpü seçin“ dedi, “Yaptığınız resmi, heykeli, çektiğiniz fotoğrafı, şiirinizi, yapabildiğiniz en güzel yemeği, el emeği bir örgüyü, dilerseniz kısa bir performansınızı alın, kısacası sanatınızla birlikte, seçtiğiniz çöp tenekesine duyurduğunuz saatte gidin ve oradakilerle karşılıksız paylaşın.”
Düşünebiliyor musunuz bugün dünyanın çeşitli noktalarında yaşanacak heyecanı? Twitter’dan yayınlıyor Efe Işıldaksoy ‘satılmaz sanat eserlerini’. Bir çöpe şahane bir tablo bırakılıyor, bir diğerine el yapımı bir defter, fotoğraflar, resimler...
Mehmet Turgut da Cihangir Kumrulu Sokak’a bırakacak bir eserini... Pınar ve Buse ise ‘aşklarını 14 Şubat’ta hatırlayan şapşallara inat’ saat 16.00’da Beşiktaş Ortabahçe’de bedava ‘Anti Valentine Day’s’ pastalarını paylaşacaklar gelenlerle.
Duyurularının sonuna “Şimdi Sevgililer Günü düşünsün” yazmış, Efe Işıldaksoy. En azından biz düşünebiliriz belki, ‘hâlâ’ parayı bastıranın satın alamayacağı şeyler üzerine...