Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kadına şiddet, taciz, tecavüz olaylarında medyanın kullandığı dil genellikle sorunlu. Kadına karşı işlenen suçun adını koymakta çekingen, neredeyse mağduru suçlu çıkaracak sıfatlar bulmakta da mahir davranabiliyorlar. Yani aslında toplumda durum ne ise, taciz – tecavüz – şiddet haberlerini yapan medyada da durum aşağı yukarı aynı. Hep bir “Yapmış evet de sorun bakalım neden yapmış” hali.

Zannedersiniz her olayı derinlemesine inceleyip bir hafiye gibi sebep – sonuç ilişkileri kuruyoruz. Nedense bu mekanizma tecavüz ve kadın cinayeti haberlerinde dört dörtlük işletilir.

Haberin Devamı

Fakat buradaki suçluğu mazur gözterme yaklaşımı ne kadar yanlış ise, ortada bir adama organize şekilde işkence etmiş koca bir aile varken mağdurdan “Sosyal medya tacizcisi” diye söz etmek de o kadar korkunç. Kadının yanında duracağım derken bu kadar adaletsiz olunmaz.

Karşımızda sahiden akıllara zarar bir olay var; haberlerde yer alan detayların yarısı bile doğruysa insan bu senaryoyu yazıp uygulayabilen bir aileden ürküyor.

Nedir olay: İstanbul Kartal’da oturan A.Y. isimli evli bir kadın, İ.A. isimli şahıs tarafından sosyal medya üzerinden rahatsız edilmiş. Dikkatinizi çekecektir, bu ‘evli’, haberin yayınlandığı her mecrada en değerli bilgi, bekar bir kadının rahatsız edilmesi normal de bu af buyurun evli, yok artık!

Neyse bu ‘rahatsız edilme’nin detaylarını bilmiyoruz ama neticede yüz yüze gelmiş değiller. Ha o zaman önemli değil, bıraksalarmış devam etseymiş demiyorum, elbette rahatsız olunduysa muhtelif yasal yollar var baş vurulacak.

Hayır, öyle olmamış, kadın durumu kocasına söylemiş, adam da yanına altı akrabasını alarak gidip adamı bulmuş. Hatta sonradan ortaya çıkan detaylara göre bir tuzak tertiplenmiş: Kadın adama buluşmak istediğini söylemiş, o da gelmiş. Buluşma yerinde kadının kocası ve akrabaları tarafından bıçak tehdidiyle kaçırılmış.

Sonrası korkunç, adama kadın elbisesi ve topuklu ayakkabı giydirip makyaj yapmışlar ve tecavüz etmişler. Bakar mısınız, bir insandan intikam almak için, sözde gururunu kırmak için seçilen yönteme! Kadın elbisesi giydirmek, makyaj yapmak, bunu videoya çekmek. Dehşet verici.

Haberin Devamı

Yedi ayrı kişi, hatta kadının kendisi de bu yöntemi uygun buluyor. Adamı üzerine iki gün ormanda bir ağaca bağlı bırakıyorlar. Ancak aradan zaman geçip de İ.A. psikolojik tedavi görmeye başladığında ve olayı ablasına anlatabildiğinde çıkıyor mesele ortaya.

Şimdi yedi kişi gözaltında.

Bunu basit bir öfke nöbeti, intikam diye adlandıramayız, karşımızda düpedüz organize bir suç şebekesi var. Olayın artık yok “sosyal medya tacizcisi”ydi, “evli kadın”dı, “öfkeli koca”ydı şeklinde hafifletilecek bir yanı yok.

Burada adam korkunç bir saldırıya uğramıştır, onun başına gelene “Oh olsun” diyemeyiz, haberin altındaki yorumlarda bolca rastlandığı gibi. Bu da en az diğer tecavüz haberleri kadar insanlık dışıdır.

Eğer kadın ağırlıklı haberler yapan yayın organları böylesi bir haberde bu taraflı dili benimserlerse, diğer yandan “Karısını bıçakladı çünkü aldatılmıştı”, “Erkekliğine laf etti diye tecavüz etti” gibi haberler yapıldığında söyleyecek sözleri olmaz.