Başak Demiriz

Başak Demiriz

basak.demiriz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ÇOCUKLARINIZLA  CiNSELLiĞi KONUŞUN



Anne ve babalar cinselliği çocuklarıyla rahatça konuşabilmeli. Böylece, çocukların cinselliği yanlış bir şekilde internet veya televizyon öğrenmesi ve ileride riskli cinsel davranışlarda bulunmaları önlenebilir


Danışan: Bugün sizden çocuklarımla ilgili yardım almak istiyorum.
Dr. Başak: Hangi konuda?
Danışan: Onların cinsel eğitimi konusunda. Açıkçası yakın zamana kadar bunun gerekliliğinin bile farkında değildim ama geçen gün başımıza gelen bir olay aklımı başıma getirdi.
Dr. Başak: Çocuklarınız kaç yaşlarında?
Danışan: Oğlum 10 yaşında, kızım da sekiz. Kızım, iki gün önce ailecek tanıdığımız bir arkadaşının evinde kaldı. Şimdiye kadar bir problem yaşamamıştık. Ama son kaldığında nasıl baş edeceğimizi bilemediğimiz bir olayla karşı karşıya geldik.
Dr. Başak: Nasıl haberiniz oldu?
Danışan: Kızım anlattı ama epey zorlanarak ve utanarak. Arkadaşının odasına yeni bilgisayar aldılar. O gün evde arkadaşının 10 yaşındaki kuzeni de varmış ve onlara internete girmeyi göstermiş. Onlar da internette Barbie bebekler, kıyafetleri ve oyunları diye yazarken bir de ‘güzel kadınlar’ yazmışlar ve hiç beklemedikleri birçok porno sitesiyle karşılaşmışlar. Önce hepsine bakmışlar ama sonra çıplak kadın ve erkek resimlerini görünce korkup kapatmışlar.
Dr. Başak: Daha önce kızınızla cinselliği konuşmuş muydunuz?
Danışan: Daha sekiz yaşında olduğu için ona hiç bir şey anlatmamıştım. Ama bu son olaydan sonra acaba hata mı yaptım diye düşünmeye başladım. Bize kimse bir şey anlatmazdı ama o zaman ne internet vardı ne de bu kadar çok TV kanalı.
Dr. Başak: İşte bu nedenle çocukların odalarında bilgisayar bulundurmak çok sakıncalı. Bilgisayarlar, çocukların neler yaptığını takip edebileceğiniz bir yerde olmalı. Kızınız olayı anlatırken ruh hali nasıldı?
Danışan: Çok utanarak anlattı ve yanlış bir şey yaptığının farkında olduğu için önce hepsini anlatmak istemedi.
Dr. Başak: Ama anladığım kadarıyla siz onu rahatlatarak yaşadıklarını sizinle paylaşmasını sağladınız ve bu çok isabetli olmuş. Eğer kızsaydınız veya cezalandırsaydınız, utancından başına gelenleri saklayabilirdi. Neler olduğunu bilemeseydiniz ona yardımcı olamayabilirdiniz ve o da kendisini korunmasız hissedebilirdi.
Danışan: Önce panik oldum ama neler olduğunu anlayabilmek için sakin olmam gerektiğini fark ettim, o da anlattıkça rahatladı.
Dr. Başak: Çocuklarımızla cinsellik konusunda konuşmamız şart ve bunun birçok nedeni var. Araştırmalara göre, anne babalar çocukları ile cinsellik konusunu rahat ve açık bir şekilde konuşunca, çocuklar da onlarla rahat konuşabiliyor ve bu da çocukların ilerki yaşlarda kendilerini daha iyi korumalarını ve riskli cinsel davranışlardan uzak durmalarını sağlıyor. Yani onlarla cinsellik konusunu konuşmamız onları koruyor.
Danışan: Güvenlik konusu aklıma gelmemişti.
Dr. Başak: Güvenlik konusu gözden kaçan bir konu ve çoğunlukla erteleniyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de ebeveynlerin bu işi yaparken kendilerini rahat hissetmemeleri. Bu rahatsızlığın altında çoğunlukla bu konuşmayı nasıl yapacağımızı bilememek yatıyor. Çocuklarınızla bu konuyu konuşmak için şöyle bir açıklama yapabilirsiniz: “Sizinle cinsellik veya seks konularında bu güne kadar konuşmadım, konuşmak aklıma gelmedi, çünkü benim annem de benimle konuşmamıştı ama ben sizinle her konuda konuşabilmek istiyorum. Bu yüzden sorularınız, merak ettiğiniz şeyler olursa lütfen bana gelin ve sorun. Cevabını biliyorsam vermeye çalışırım ama bilmiyorsam araştırırım ve size en doğru şekilde anlatırım. Başka yerlerden yanlış bilgiler edinmenizi istemem”
Danışan: Eyvah! Ya çok soru sorarlarsa?
Dr. Başak: Sorabilirler de sormayabilirler de ama sizin onlara yaşlarına uygun bilgileri aktarmaya başlamanız gerek.
Örneğin iki yaşındaki bir çocuğa burnunu, gözünü öğretirken “bu senin penisin” veya “bu senin vajinan” diye doğru kelimelerle ona vücudunu öğretmek çok önemlidir.
Danışan: Biz o kısmını pek beceremedik. Şimdi kullansak çok garip olur mu?
Dr. Başak: Gözümüze ‘göz’ demek ne kadar doğalsa cinsel organları da doğru ismiyle söylemek o kadar doğaldır.