Başak Demiriz

Başak Demiriz

basak.demiriz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Özellikle stresli anlarda kendi kendimizi 'avutmanın' yolları var. Böyle zamanlar için hazırladığım liste size yardımcı olacaktır

Danışan: Geçen haftalarda, ‘erkekleri mutlu etmenin yolları’ ve ‘kadınları mutlu etmenin yolları’nı konuşmuştuk. İkisi de benim için çok faydalı oldu. “Kadınlar oksitosin hormonu ürettiklerinde kendilerini daha gevşemiş, rahat ve mutlu hisseder, stresle daha kolay başedebilir” demiştiniz. Bunu sık sık eşime hatırlatıyorum. Hatta yanımda olduğu zamanlar, açık açık benimle ilgilenmesini istiyorum, gerçekten iyi geliyor. Ama aklıma bir şey takıldı. Eşim son zamanlarda iş seyahatine çok çıkıyor, burada olduğunda da iş yemekleri falan derken birbirimizi çok fazla göremiyoruz. O olmadığı zamanlar daha depresif olduğumu hissettim. Böyle zamanlarda kendimi iyi hissetmek için neler yapmalıyım?

Dr. Başak: Sizin gibi eşi sürekli seyahat eden veya çok çalışan birçok kişi var. Bazılarının hayatında kimse yok. Bu durumda kendimizi iyi hissetmek için yapabileceğimiz birçok aktivite var. Her şeyden önce, sosyal ilişkileri sağlam tutmak gerekir. Geçen hafta da anlattığım gibi sosyal desteği güçlü olan, ailesiyle iyi ilişkiler sürdüren kadınların oksitosin seviyesi daha yüksek olur.

Danışan: Bunu söylediğinizden beri arkadaşlarımla daha çok beraber olmaya çalışıyorum. Başka ne yapabilirim?

Dr. Başak: Size yeni bir liste vereceğim: ‘Kendi kendine mutlu olmanın yolları’ adlı bir liste. Bu listeye istediğiniz maddeleri ekleyebilirsiniz. Önemli olan, kendinize iyi bakmak, ödüllendirmek, rahatlatmak ve insanlarla iletişimde kalmak. Listenizdeki maddelerden her gün sadece 1-2’sini yaptığınızda, kendinize güveniniz artacaktır. Ayrıca mutsuzluk, karamsarlık, çaresizlik gibi olumsuz duygulardan da arınmış olacaksınız.

1. Sıcak bir duş alın.
2. Masaj yaptırın.
3. Kendinize çiçek alın.
4. Bir arkadaşınızla öğlen yemeği yiyin.
5. Müzik dinleyin.
6. Güneşin batışını seyredin.
7. Sinemaya gidin.
8. Kendinize mum ışığında bir akşam yemeği hazırlayın.
9. Arkadaşlarınızla beraber yemek pişirin.
10. Ormanda veya deniz kenarında yürüyüş yapın.
11. Bazı geceler yatağa çok erken gidin.
12. Şarkı söyleyin.
13. Kuaföre gidin.
14. Akrabalarınızı ziyaret edin.
15. Hayvanlarla oynayın.
16. Dans edin.
17. Bahçenize, balkonunuza çiçek ekin.
18. Evde yemek pişiremeyecek durumda olan (hasta, yaşlı) biri için yemek yapıp götürün.
19. Pazara gidin.
20. Kitap okuyun.
21. İşten bir gün izin alıp kendinizi şımartın.
22. Başka şehirde yaşayan yakınlarınızı ziyaret edin.
23. Hobi edinin.
24. Bazı günler gönüllü çalışın.
25. Kitapçıda zaman geçirin.
26. Piknik yapın.
27. Konsere, tiyatroya veya operaya gidin.
28. Konuşacak kimse bulamazsanız terapiye gidin.
29. Yeni bir spor öğrenin veya zevk aldığınız bir sporu yapmaya başlayın.
30. Bir yardım kuruluşuna katılın.
31. Resim sergisi gezin.
32. Fotograflarınızı organize edin.
33. Erken kalkıp güneşin doğuşunu seyredin.
34. Saunaya gidin.
35. Yatakta kahvaltı yapın.
36. Kendinize yeni bir şey alın.

Dr. Başak: Bu listeyi istediğiniz gibi uzatabilir veya bunu kullanabilirsiniz. Her gün görebileceğiniz bir yere asmanızı tavsiye ederim. Çünkü buradan çıktıktan sonra hemen ikinci gün listeyi ihmal etmeye başlayabilirsiniz. Ama inanın her gün sadece 1-2’sini yapmak için gayret gösterirseniz, stresinizin azaldığını hissedeceksiniz.

Danışan: Bazen günler, haftalar geçiyor birini bile yapmıyorum.

Dr. Başak: Birçok kişi, özellikle büyük şehir stresi altında yaşayanlar, kendi için bir şeyler yapmayı sürekli ihmal ediyor, dolayısıyla kendini ihmal ediyor.
Şimdi kendinize söz verin: “Her gün en az birini seçip yapacağım” diye. İşin sırrı, listeyi canlı tutmak, kararlı davranmak ve kendimizden vazgeçmemek! Herkes bir tarafa, size sizden daha iyi bakacak biri daha olamaz.