Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yaz sıcaklarıyla birlikte sokaklarda bir çok tıraş edilmiş köpek görmeye başladım. Neden tıraş ettirdiklerini sorduğumda da “Bu sıcakta ben kıyafet giyemiyorum, o kocaman kürkle dolaşıyor” cevabını aldım.
Evet. Baktığınızda onların kürkle dolaştığı için daha sıcak geliyormuş hissine kapılırsınız. Fakat tüylerini keserek aslında can dostunuzu savunmasız bıraktığınızı biliyor muydunuz?
Köpeklerin tüyleri onları soğuktan korumaz yani çok tüylü diye üşümez sanmayın. Köpeklerin yağ tabakalarıyla ve çift katman tüy yapılarıyla alakalıdır bu. Mesela uzun tüylü alman çoban köpekleri iş köpeği sınıfına alınmazlar. Çünkü soğuk için dayanıklı değildir. Tek katman tüy yapısına sahiptirler ve kısa tüylü alman çoban köpekleri kadar da tüy dökmezler. Bunun da sebebi yine tek katman tüy yapısına sahip olmalarıdır. Diğer yandan kısa tüylü alman çoban köpekleri mevsim değişikliklerinde -özellikle yaza girerken- alt katman tüylerini dökerler.
Aslında kısa tüylü olanlar iş köpeği olarak da kullanılırlar. Çünkü soğuğa daha dayanıklıdırlar.
Aynı şey sıcaklar için de geçerli. Köpeklerinizin tüy tabakaları onların derisini korur. Sıcak çarpmalarına karşı korur ve onlara tüyleri olduğu için daha sıcak gelmez. Size ne kadar geliyorsa onlara da o kadar gelir.

Haberin Devamı


Köpek havuzu
Köpeklerimizin ter bezleri olmadığı için sıcaklarda sık nefes alıp vererek vücut ısılarının dengesini sağlamaya çalışırlar.
Bu konuda onlara yardımcı olabilmeniz için, suyunu sık sık tazeleyin hatta içine bir kalıp buz da atabilirsiniz. Alaska malamut-husky-samoyed ırklarından besliyorsanız arada buzları yere döküp oynatmalısınız.
Sık sık ıslatabilirsiniz dostlarınızı. Her yerini ıslatmak bazen golden retriever gibi hassas ciltli ve sık tüylü dostlarımızda mantar yapabilir. Sadece patilerini soğuk suyla ıslatabilirsiniz bu da dostlarınızı çok rahatlatacaktır.
Balkona büyük leğen için de su koyabilirsiniz, onlara bir nevi havuz gibi olur, yada çocuklar için satılan şişme havuzlardan deneyebilirsiniz. Petza evcil hayvan ürünlerinin serinletici boyun tasmasını ve yatağını da kullanıyorum, benimkiler bayılıyor. Barney, tasmayı taktıktan kısa süre sonra normal nefes almaya başlıyor. Maya ise serinletici yataktan kalkmıyor. Bu ürünü de tavsiye ederim. Fakat köpeklerinizin tüylerini kazıtmayın. Her ne kadar evde duruyor deseniz de, gündüz vakti yürüyüşe çıkarttığınızda, ya da derisi bahçede koşarken güneşe mağruz kalacaktır.
Sokakta ki can dostlarımızı da unutmayınız. Onlar içinde herkes kapısının önüne bir kap su bıraksın. Hatta imkanınız varsa eğer arada onları da ıslatın onlarda serinlesinler.
İyi pazarlar