Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu hafta ilginç bir mail aldım. Aynı zamanda düşündürücü... Benimde efsane olarak duyduğum bir konu bu.
Şahit olmuş birinin sözleri beni etkiledi. Sormak istiyorum gerçekten limanlarda neler oluyor?
Bu işin denetlemesi yok mudur?
Bana yazan bir gemi kaptanı A. Kürşat Y. Bir efsaneyi aydınlattığı için teşekkür ediyorum ve sizi gönderdiği maille baş başa bırakıyorum.
“Gemilerde çalışmaya başladığımda andan itibaren birçok meslek efsanelerini duydum. Çoğu inanması güç şeylerdi, birçoğunu da tecrübe ettim. O yüzden meslek efsanelerine artık eskisi kadar şüpheyle yaklaşamıyorum.
Şu an paylaşmak istediğim efsane ise köpeklerin bazi ulusların mutfağının vazgeçilmez yemeği olması. Uzakdoğu’da hareket eden herşey yenilebiliyor. Uzakdoğu’da köpek kedi gibi hayvanların etlerinin yenmesi çok normal olsa da Filipinliler için köpek eti gerçekten dayanılmaz bir lezzet olarak görülüyor. Ben bunlara pek inanmasam da; bir gün yaşadığım bir olay ve birçok denizciden duyduğum hikayeler doğruluğunu kesinlikle kanıtlamıştır.
4-5 sene öncesi konteyner gemisinde çalışıyordum. İstanbul Ambarlı Limanı’nda yükleme yapılıyordu. Bizde birkaç çalışan lombarağzında sohbet ediyorduk. İskelenin diğer tarafında tam karşımızda olan büyük bir geminin borda iskelesindeki hengame dikkatimizi o yöne çekti. İlk başta pek anlam veremedim, birkaç kişi köpeğin kafasından tutmuş iki kişide köpeğin arkasında borda iskelesinden gemiye çıkartmaya çalışıyor. Köpek çok istemese de inatçı bir tavırda sergilemiyordu. Arkadaşlardan bir tanesi köpeği yemek yapacaklarından bahsedince hızla olaya müdahele ettik. 4-5 kişi koşarak onlara doğru gidince korktular tabii, bir de Türk limanında olduklarından çekindiler. İlk olarak köpeği ellerinden aldık. Sonra personelin çoğunun Filipinli olduğunu öğrenince köpeği gerçekten yemek yapacaklarından emim olduk. Önce bize köpeği kapıda birisinden parayla aldıklarını söylediler. Sonra yemek için değil beslemek için aldıklarını söylediler ama inanmadık. Çünkü sokak köpeği dahi olsa ülkeden bir köpeği gümrüksüz yurt dışına çıkartamazsınız. Olayın çok büyümesini istemediklerinden fazlada üsteleyemediler. Özür dileyip yanlış anlaşıldıklarını söylediler.
Benzer hikayeleri birçok denizciden duydum. Kimisi yaşadığım gibi Türk limanlarında kimisi ise yurt dışındaki limanlarda... Limanda çalışan bazı kişiler para kazanmak adına sokak köpeklerini Filipinli personel olan gemilere satıyor.
İşin en acı tarafı ise Filipinli bir personelle çalışan arkadaşımın söylediği, bu köpekleri sırf eti daha kanlı ve lezzetli oluyor diye döverek öldürdükleri.”
Kaptan A. Kürşat Y.’nin yazdıkları gerçekten kanımı dondurdu. Kendileri bir olayda bulunmuş. Anlatılan ve sürekli bir şekilde dönüp duran bir konu bu. O yüzden ateş olmayan yerden duman çıkmaz...