Belma Akçura

Belma Akçura

bakcura@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

The Guardian ve Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu ırkçılık üzerine iki ayrı araştırma yaptı. Bazı üniversiteler sorunun çözülmesine karşı “direnç” gösteriyor. 131 üniversitede ırkçılıkla ilgili 996 resmi şikâyette bulunuldu. Akademisyen ve siyasetçiler üniversitelerin ırkçılık salgınını” önleyememesini kınadı.

İngiltere geçen yıl üniversitelerde ırkçılık ile ilgili bir araştırma başlattı. “Beyaz olmayan” öğrenci, öğretmen ve akademisyenlerin “beyaz olanlara” kıyasla daha fazla ırkçı saldırılarla karşılaştığına ilişkin rapor İngiltere’deki üniversitelerde ırkçı saldırıların yüzde 60 oranında arttığını ortaya koydu. İki yıl önce yetkili makamlara 129 ırkçı olay veya saldırının bildirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

İngiltere medyası üniversitelerdeki ırkçı saldırılara ilişkin araştırmaların peşini bırakmadı. Guardian geçtiğimiz günlerde 131 üniversitede ırkçılığı soruşturdu. Bu araştırmada üniversite öğrencileri ve personelin son beş yılda en az 996 resmi ırkçılık şikâyeti yaptığını ortaya koydu. 78 öğrenci okuldan atıldı. 51 personel işten çıkarılma ve istifaya zorlandı.

Guardian ve İngiliz Parlamentosu bünyesinde Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu tarafından üniversitelerde soruşturulmayan yüzlerce vaka iki ayrı soruşturmanın konusu oldu. Medya, akademisyen ve politikacılar İngiltere’deki üniversiteleri ırkçılıkla mücadelede başarısız oldukları için kınadılar.

Örneğin London School of Economics’te sosyoloji profesörü olan Suki Ali “İngiliz üniversitelerinde ırkçılığa karşı çıkma konusunda kesin bir direnç var” dedi. Guardian, sadece 2014 - 2015 akademik yılda öğrencilerin aleyhinde 461, üniversite personeli aleyhinde 535 şikâyet olduğunu tespit etti. Personel aleyhine yapılan şikayetlerin yaklaşık yarısı akademisyenler aleyhine.

En çok resmi şikâyeti kaydeden üniversiteler ise 72 şikâyetle Cambridge, 39 şikâyetle Cardiff, 39 şikâyetle Oxford, 36 Bedfordshire, 21 şikâyet Londra Üniversitesi… Şikâyete konu olan üniversitelerin listesi böyle uzuyor. The Guardian, ankete katılan üniversitelerin dörtte birinden fazlasında, merkezi ırkçılık şikâyeti kayıtlarının bulunmadığını da tespit etti. Rapora göre bazı üniversiteler ırkçı olayları özel olarak kaydetmedi. Bazı üniversiteler son birkaç yıl içinde yalnızca ırkçı olayları kaydetti. Bazıları da sadece çalışanlara veya öğrencilere karşı ırkçı olayları kaydetti. Üniversitelerin büyük çoğunluğu gayrı resmi şikayetleri hiç kaydetmedi. Yarısından fazlası ise antisemitizm ve İslamofobiyi ırkçılık olarak görmedi.

Haberin Devamı

AİHM’de son dört yıl içinde Guardian ile benzer sayıda resmi şikâyette bulunuldu. 1.600 öğrenci üniversitelerdeki ırkçı olaylara dair kanıt çağrısına yanıt verdi. Bu, şimdiye kadar bu konuda yapılan soruşturmalara verilen en büyük yanıt. Buna karşın ırksal tacize maruz kalan ve resmi şikâyette bulunmayan çok sayıda insan olduğu da düşünülüyor. Guardian, Cambridge Üniversitesi’nin ırkçılıktan uzak bir kültür yaratmaya çalıştıklarını bu nedenle herhangi bir şikâyeti son derece ciddiye aldıklarını açıkladığı yönündeki bilgilere de yer veriyor.

Haberin Devamı

Ve soruna ilişkin araştırmalar burada bitmiyor. 136 yüksek öğrenim kurumunu temsil eden İngiltere üniversiteleri sözcüleri, üniversite kampüslerinde ırkçılığa yer vermeyeceklerini, önümüzdeki yıl ırkçı tacizleri ele almaya yönelik bu kez rehberlik geliştireceklerini de açıklıyorlar.