Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

Size isim vermeden bir modacı anlatacağım. Kaşıkçı elmasını stilize ettiği, Abdülmecid’in üniformasından ve mecidiye nişanlarından ilham aldığı koleksiyonlarla, son yılların yükselen trendi neo - Osmanlı akımının Türkiye’deki en yaratıcı isimlerinden...

Çoğu kişinin aklına tasarımcının ismi gelmese de cismi gelmiştir, değil mi? Sedef Çalarkan’dan bahsediyorum. Burada konuya ara verip, başka bir konuya atlayacağım.

Campaign’in gençlere yönelik çıkarılan dergisi JR’ın haziran sayısında fotoğraf sanatçısı Aslı Çelikel Husovic bu alanda ilerlemek isteyenlere, “Bir derdiniz olmalı, ilk soru: ‘Derdin ne?’ ikinci soru: ‘Üretimin bu derdine hizmet ediyor mu?’ olmalıdır” diyor.

Haberin Devamı

Şimdi konuya dönüyorum. İşte Çalarkan, derdi olan, taklit üretim yapmadan, marka yaratmayı dert edinmiş bir isim. Üretimi de bu derdine hizmet ediyor.

‘Kim takar bizim çantayı?’

DERDİN NE

İngiltere’de aldığı tasarım eğitiminin ardından, Türkiye’de dünya lüks devi LVMH’ın Louis Vuitton markasında çalışmış ve de “Adamlar olayı bitirmiş. Biz hiç dünya lüks pazarına bulaşmayalım. Bizim kıyafetleri kim giyer, çantaları kim takar?” dememiş. 2005’te şimdi dünya çapında tanınan markası Osman’ı ardından da lüks çanta markası Boulevard Osman’ı hayata geçirmiş.

Ama derdi hâlâ bitmiyor. Türk tasarımcıların uluslararası dünya devleriyle projeler yapabileceğini birçok kez kanıtlayan tasarımcı, L’Oreal, Apple ve Vodafone’un ardından şimdi de Rus havayolu şirketi Azur Air çalışanları için bir koleksiyon hazırlamış.

Kadın ve erkek olmak üzere iki farklı grup için hazırladığı tasarımlarda, kumaş kalitesi ve rahatlık ön planda. Erkeklerde slim fit pantolonlar, kadınlardaysa farklı formda taşlar Sedef Çalarkan’ın imzasından birkaç detay...

16’NCI YÜZYILIN EN ZENGİN KADINI

Yazıya neo - Osmanlı ile başlayıp, sizi Osmanlı’ya geri götürerek bitireceğim. Bugünlerde ne okusam diyorsanız, işte harika bir kitap önerisi: Portekiz kökenli Safarad bir aileden gelen Aaron Nommaz’ın tarihi gerçeklerden yola çıkarak romanlaştırdığı ilk kitabı ‘Kanuni’nin Yahudi Bankeri Dona Gracia’.

Döneminin en zengin kadını olan Dona Gracia’nın, 16’ncı yüzyılda siyasete ve ülkelerarası ilişkilere yön veren bir güç haline dönüşmesinin çarpıcı hikayesi anlatılıyor.
Beş yıl süren bir çalışmanın ardından kaleme alınan ve Gracia hakkında Türkçe yazılan ilk eser olma özelliği taşıyan kitap, Osmanlı - Yahudi ilişkilerinin tarihine de ışık tutuyor.
Hiç belli olmaz. Belki de bu kitap birçok ilk olma özelliğiyle, bir dizinin senaryosuna da ilham kaynağı olur...

HAUTE COUTURE PİJAMALAR

DERDİN NE


Son yıllarda, Marc Jacobs sağ olsun, unutulmaya yüz tutmuş ipek ya da saten pijamalar sandıklardan çıktı ve sokak modasındaki yerini aldı. Pijamayı günlük giyime
uyarlayanların sayısı, uyarlayamayan ve sınıfta kalanlara nazaran çok az. Bu arada ev giyimi de aldı başını gitti. Çok genç ve tasarım konusunda çok başarılı markalar ortaya çıktı. Bu markalardan biri de sadece haute couture pijama yapan Dusk&Dawn markası. Kendilerini Instagram’dan takip edebilirsiniz.

Markanın kurucusu Cansen Deval, Mediha ve Demet İbak kardeşler tasarımların sadece ev için olduğunu söyleseler de ben davetler için de düşünebilirim. Üç sene önce GQ’nun Men of the Year ödül törenine gecelikle gitmiş biri olarak, pijama giymem garip kaçmaz herhalde.