Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

- Frieze’i bu yıl nasıl buldunuz?

Frize sanat takviminde sezonun başlangıcıdır. Frieze’e bu yıl Türkiye’den çok önemli koleksiyonerler geldi. Buradaki ilgiye bakılırsa, Contemporary Istanbul’un da iyi geçeceği sonucunu çıkarmak mümkün.

- Türkiyeli sanatçılar ve galericiler yerli koleksiyonerlerin yurt dışında daha çok alım yapmaya başlamasından şikayetçi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Evet, artık koleksiyonerlerimiz yurt dışındaki fuarları, sergileri daha yakından takip ediyor. Bu önemli bir gelişme ama bu Türkiye’de alım yapmadıkları anlamına gelmiyor. Türkiye’de çağdaş sanat piyasası yeni yeni oturuyor. Şişen fiyatlar normale dönüyor. Geleceği olumlu görüyorum.

Haberin Devamı

“Tasarım bölümü de eklendi”

- Contemporary Istanbul’da bu yıl ne gibi yenilikler var?

Bizi en çok heyecanlandıran yenilik, “Collectors’ Stories” sergisi. 60 koleksiyonerin kendi koleksiyonlarından seçtikleri 120 sanat eserini sergileyeceğiz. Daha önce hiç görülmemiş, sanatseverlerle paylaşılmamış koleksiyonlar da ilk kez paylaşılmış olacak. Bu, genç koleksiyonerlere ilham verme bakımından önemli bir proje. Ayrıca Contemporary Istanbul olarak başlayacağımız sanat yayıncılığının da ilk kitabı olacak. Fuardan sonra bu kitabı uluslararası sanat kurumlarına ve koleksiyonerlere de göndereceğiz. Bu da çağdaş Türk sanatının tanıtımı için önemli. Fuarda son yıllarda daha da çok yer verdiğimiz “Plugin”, yeni medya-dijital sanatlar bölümünü ise bu yıl galerilerin içine taşıma kararı aldık. Böylece fuarın geri kalanından kopuk olmayacak ve daha çok kişiye ulaşacak. Fuara bir de tasarım bölümü ekledik. İstanbul Tasarım Bienali’yle de eşzamanlı olmamız bu konuda bir avantaj. Mimar Fahrettin Aykut da yeni düzenleme için bize destek oldu.

- Galeriler bir araya gelerek “Istanbul Gallery Weekend” gibi bir oluşum başlattı. Contemporary Istanbul’a katılım fiyatlarının yüksekliğinden şikayet edenler var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz fiyatlarımızın makul, hatta ucuz olduğunu düşünüyoruz, diğer uluslararası fuarlarla karşılaştırdığımızda. Örneğin Frieze’in yarı fiyatı kadarız. Fuarlarda fiyatlar tamamen yapılacak satışa göre hesaplanır. Satış ve fuar masrafı olarak iyi bir denge koruyoruz. Bunda Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin kurucularından olmamın da etkisi çok, fiyat konusunda avantajlıyız. Zaten başarılı olanlar şikayet etmiyor, başarılı olmayanlar her zaman şikayet eder.

Haberin Devamı

- Contemporary Istanbul’un bu yıl 11. yılı. Diğer yıllara göre daha çok zorlukla karşılaştınız mı?

Karşılaşmadık demek mümkün değil, bu yaz yaşadıklarımızdan sonra. Tamamlanmak üzere olan birçok kontrat iptal oldu. Bu yıl, özellikle yurt dışından daha az sayıda galeri katılıyor. Ama doğrusu bu, bizim aslında yapmak istediğimiz bir şeydi: Daha seçici olmak ve daha az sayıda galeriyle daha iyi bir seçki sunmak. Bundan sonra da hedefimiz böyle devam etmek. Tabii 11 yıldır devam edebilmekte önemli bir etken de Akbank gibi bir sponsorumuzun olması.

“Başarılı olan şikayet etmez”

“İstanbul’u tanıtmak için önemli çalışmalar yapıyoruz”

- Contemporary Istanbul olarak yurt dışında neler yapıyorsunuz?

Haberin Devamı

Yurt dışında Contemporary Istanbul’u, dolayısıyla İstanbul’u tanıtmak için önemli çalışmalar yapıyoruz. Sanat takvimine göre önemli fuarlarla eşzamanlı Contemporary Istanbul davetleri yapıyoruz. Londra’da Frieze zamanı Sketch adlı restoranda önde gelen koleksiyonerleri ağırladık. Daha önce Roma, Brüksel, Zürih gibi birçok şehirde çalışmalarımız oldu. Daha sonra Abu Dabi ve Art Basel Miami’de de benzer etkinliklerle devam ediyoruz.

Hangi koleksiyonerlerin seçtiği eserler sergilenecek?

Leyla Alaton, Ahmet Aral, Mehmet Armağan, Mine ve Cem Bahadır, Mehmet Ali Bakanay, Berrak ve Nezih Barut, Rezzan Benardate, Hanzade ve Osman Boyner, Dr. Şükrü Bozluolçay Collection, Büyük Efes Art Collection - Banu Vargı Tümay Collection, Büyükkuşoğlu Family Collection, Haro Cümbüşyan, Banu ve Hakan Çarmıklı, Demet ve Cengiz Çetindoğan, Suzan Sabancı Dinçer, Ayşe ve Saruhan Doğan, Gülin ve Emre Dökmeci, Elif Dürüst, Oya ve Bülent Eczacıbaşı, Tansa Mermerci Ekşioğlu, Sevda ve Can Elgiz, Nesrin Esirtgen, Özlem ve Naim Gençoğlu, Zeynep ve Fırat Gönenç, Emine ve Selim Gülçelik, Cem Hakko, Can Has, Emin Hitay, Hüma Kabakçı, Ayşegül ve Doğan Karadeniz, Hatice ve Ferit Meriçten, Ari Meşulam, Naim Nimet, Fazlı Özcan, Önder Öztarhan, Murat Özyeğin, Ayşegül ve Ömer Özyürek, Leyla Pekin, Arzu ve Ömer Sabancı, Sevil Sabancı, Vuslat Sabancı, Melis ve Hakan Salargil, Ali Selçuk, Erol Tabanca, Türkan ve Ziya Tacir, Lüset ve Mustafa Taviloğlu, Agah Uğur, Ayşe Umur, Freda ve İzak Uziyel, Murat Ülker, Şebnem ve Mahmut Ünlü, Erdinç Varlıbaş, Ergin Varlıbaş, Selim Varol, Tony Ventura, Şirin ve Neşet Yalçın, Arzuhan ve Mehmet Ali Yalçındağ, Zafer Yıldırım ve Cem Yılmaz. -