Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın en yeni yeme-içme ödülleri, World Restaurant Awards, yarın Paris’te sahiplerini bulacak. Bakalım ödüllerin ilk yılında listeye hangi restoranlar ve şefler girecek?

En iyiler listeleri hâlâ hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Yeni açılan restoranları tek tek keşfe çıkamayacağımıza göre, bu listeleri baz alıp içlerinden beğendiklerinizi denemek hâlâ geçerli bir yöntem. Her ne kadar çoğu zaman bu listelerin hazırlanışını eleştirsek de. Şimdi bu listelere bir yenisi daha eklendi: World Restaurant Awards (Dünya Restoran Ödülleri).

Haberin Devamı

Üstelik bu ödülleri yaratanlar çok değerli isimler. Dünya Restoran Ödülleri’nin bu kadar iddialı olmasının en büyük nedeni organizasyonunu “Taste” etkinlikleriyle de dikkat çeken dev firma IMG’nin yapması ve tabii arkasında Restaurant dergisinde çalışırken “En İyi 50 Restoran” listesini başlatan ve “Where Chefs Eat” kitaplarının da yazarı Joe Warwick ve dünyanın önde gelen şeflerini bir araya getiren platform Gelinaz’ın kurucusu Andrea Petrini’nin olması.

Büyük gün: Yarın

Dünya Restoran Ödülleri’ni diğer ödüllerden farklı kılan özelliklerinden biri dünyada ilk defa bir restoran ödül töreni TV’de canlı yayınlanacak, Oscar’lar gibi kırmızı halılı bir gece düzenlenecek.Ayrıca daha önceki listelerde olmayan çok farklı kategoriler de var bu ödüllerde, dövmesiz şef ya da en iyi Instagram hesabı gibi.

Asıl daha da önemli fark ise, jürinin sektörün önde gelen 100 isminden oluşması ve bu isimlerin halka açıklanması.

Massimo Bottura, David Chang, Daniel Humm, Dan Barber, René Redzepi, Ana Ros, Yotam Ottolenghi ve Clare Smyth gibi ödüllü şefler de var. Cornwall düşesi Camilla’nın oğlu, yemek yazarı Tom Parker Bowles’tan Bloomberg yemek eleştirmeni Richard Vines’a önemli yazar ve eleştirmenler de var. Üstelik en başından jüride kadın erkek eşitliği de göz önüne alınmış.

Büyük gün: Yarın

Bir isim dikkat çekiyor

Jüride yer alanlar arasında bir Türk isim dikkat çekiyor: Jale Erentok. Jale Erentok, Smalleats ve 2 Pax’in CEO’su. Daha önce Busaba Eathai restoran zincirinin de CEO’luğunu yapmış. Eşi Alan Yau ile birlikte Wagamama’dan Hakkasan’a, Park Chinois’dan Yamabahçe’ye birçok restoran yaratmış. Jale Erentok’un jüride olması Türk mutfağının dünyaya tanıtılması bakımından da önem taşıyor. Malum, dünya çapındaki bu ödüller bir restoranın ve mutfağının dünya çapında olabilmesi için önemli bir ölçü. Zagat’tan Michelin’e birçok rehber restoranların başarılarını yıllardır başka bir boyuta taşıyor.Son olarak da En iyi 50 Restoran listesi önemsenen ölçülerdendi, Mehmet Gürs’ün Mikla’sı bu listeye girdiğinde hepimiz işte bu yüzden çok sevindik. Şimdi ise World Restaurant Awards (Dünya Restoran Ödülleri) daha önceki bütün restoran listelerini ve ödüllerini gölgede bırakma iddiasında.

Haberin Devamı

Geçen yıl yapılacağı ilk açıklandığında büyük ses getirmişti çünkü Michelin rehberi çok ulaşılmaz olması ve En iyi 50 Restoran listesi ise çok beyaz, çok erkek egemen ve çok Avrupalı olması ve hatta en iyi kadın şefe teselli ödülü vermesi nedeniyle artık birçok restoran tarafından çok da ciddi alınmıyordu. Neyse ki bu yıl En iyi 50 Restoran listesi jüride kadın erkek eşitliği için çalışmalara başladıklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Dünya Restoran Ödülleri ise daha kurulduğu ilk günden itibaren jüride kadın-erkek eşitliğine önem verdi. Kazananlar yarın Paris’te yapılacak törende açıklanacak.

Heyecanla bekliyoruz.

Adaylar arasında hangi restoranlar ve şefler var?

YILIN YENİ RESTORANI

DaGorini, İtalya

Inua, Japonya

Virtus, Fransa

Angler, ABD

Kjolle, Peru

Büyük gün: Yarın

DÖVMESİZ ŞEF

Clare Smyth

Alain Ducasse

David Thompson

Büyük gün: Yarın

KLASİKLER

Peter Luger’s, ABD

Paul Bocuse, Fransa

La Mère Brazier, Fransa

Hyotei, Japonya

Elkano, İspanya

Büyük gün: Yarın

INSTAGRAM HESABI

@little_meg_siu_meg

@mattymatheson

@alain_passard

Listenin tamamını restaurantawards.world internet sitesinde bulabilirsiniz.