Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

3 gün 3 gece süren çok özel bir etkinlik: Harvest. Geçen hafta Kaplankaya’da ikincisi gerçekleşti, teması doğaydı. Dünyanın dört bir yanından gelen konuşmacılar ve izleyicilerin gündeminde bakın neler vardı?

Dünya serbest dalış rekortmeni, I am Water adlı vakfın kurucusu Hanli Prinsloo’dan okyanus hikayelerini dinliyorum, nefesimi 3 dakika tutmayı da öğreniyorum. Sonrasında akşam yemeğinde rekortmen yüzücü Peter Marshall ile Bodrum’dan İstanbul’a gideceklerini anlatıyor Güney Afrikalı Hanli, “Nerelere gitmem gerektiğini bana yazar mısın?” diyor. “Sadece turistik yerler olmasın, siz zamanınızı nerelerde geçiriyorsanız ben de oraları merak ediyorum” diye de ekliyor.Uzun bir liste yapıyorum, 2 güne en çok neler sığdırılabilir diye düşünerek. Yeme-içme mekanlarından İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerlere kadar yazıyorum. Yanımda Akdeniz Koruma Derneği’nin kurucusu, dünyanın en önemli çevrecilik ödülü, Whitley Gold gibi uluslararası birçok ödüle layık görülen, gururumuz Zafer Kızılkaya var.

Haberin Devamı

Dünyaya nasıl daha faydalı olabilirim dedirten 3 gün

Türkiye’den tek konuşmacı

İstanbul ve Prag’dan gelen YPO üyeleri de, diğer yabancı katılımcılar da Zafer’i tebrik etmeye geliyor, hem yaptıklarından dolayı hem de “En iyi konuşmacı sendin” diyorlar Zafer’in iklim değişikliği ve deniz ekosistemi ile ilgili konuşmasını kastederek.

Bu aşamada hatırlatalım, programda Türkiye’den tek konuşmacı Zafer Kızılkaya. O arada Zafer beni Parag Mahajani ile tanıştırıyor, “Müthiş bir astronom” diyor. 3 gün boyunca Parag ile sabah güneşi, gece yıldızları izliyoruz.

Wade Davis, Amazon’dan Tibet’e, Afrika’dan Avustralya’ya, Polinezya Adaları’ndan Kuzey Kutbu’na kadar uzanan doğa serüvenini anlatıyor, modern dünyada antik çağlardan gelen bilginin hâlâ çok değerli olduğunun altını çizerek.

Dünyanın etrafını kendi tasarladığı güneş enerjisiyle çalışan uçak ile dolaşan Andre Borschberg maceralarını anlatıyor. İnsanlık tarihindeki deniz ekonomisini anlatan 83 yaşındaki deniz biyoloğu Dr. Sylvia Earle’den kuantum bilgisayarlarla doğayı taklit edip, iklim değişikliği gibi sorunlara doğal çözümler bulabileceğimizi savunan teknoloji yatırımcısı Peter Read’e birçok ilginç ismi daha dinliyoruz, Kaplankaya Harvest Nature’da deniz manzarasına bakarak, çimenlere yayılarak.

Haberin Devamı

İzleyiciler arasında bir çocuk, “Robotlar her şeyi yapabilecekse, insanlara ne ihtiyaç var?” diye soruyor Peter Read’e, Peter insanlara her zaman ihtiyaç olacağını, sevmediğimiz işleri robotlara bırakacağımızı, bu sayede Bodrum’da plajda daha çok yatabileceğimizi söylüyor gülerek.

Dünyaya nasıl daha faydalı olabilirim dedirten 3 gün

Yoga ve dans karışımı seans

Alaska’dan Nepal’e dünyanın farklı yerlerinden 12 ruhani liderin New York’ta Birleşmiş Milletler’de bir araya gelip dünyayı nasıl kurtaracağımızı sorguladığı, Lucy Martens ve Olivier Girard imzalı “The Twelve” adlı filmi izliyoruz. Instagram’da takip ettiğim Voga’nın yaratıcısı Juliet Murrell ile yoga ve dans karışımı olan bir seans da yapıyoruz, Blisspoint’in kurucusu Kolombiyalı Lisa de Narvaez ile müthiş bir nefes çalışması da... 1.5 saatin sonunda hüngür hüngür ağlayanlar, zangır zangır titreyenler oluyor. Herkes Lisa’nın nefes çalışmasından çok memnun, bu tür bir çalışmaya ilk kez katılanlar bile ne kadar etkilendiklerini anlatıyor. Seansın sonunda herkes hislerini paylaşıyor, kimse kimseden çekinmeden. Çünkü herkes biliyor, burada olan burada kalacak. Tabii ki sadece olumlu şeyler de görmüyoruz 3 gün boyunca, doğayı nasıl mahvettiğimizle de yüzleşiyoruz. Doğanın geleceğini anlatan Howard Covington’a en can alıcı soruyu Onur Öymen soruyor, “Atıkların başka ülkelere gönderilmesi sorunu nasıl çözülür?” diye. National Geographic’e göre Afrika’nın yaşayan en büyük kaşifi Kingsley Holgate, kanlar içinde bir gergedanın görüntülerini paylaşıyor, eminim hiçbirimizin gözlerinin önünden gitmeyecek bu korkunç görüntü. Neyse ki daha sonra tekneyle hemen yandaki Anhinga’ya gidiyoruz günbatımına. Ariana Vafadari ve Julien Carton’un canlı opera performansını izlemeye…

Haberin Devamı

Kaplankaya’da Burak Öymen, Nick Kislinger ve Roman Carel’in yarattığı Harvest Nature, ufuk açıcı, ilham verici 3 günlük bir etkinlik. Londra, Los Angeles, Prag ve İstanbul’dan gelenler ağırlıkta. Dünyaya bu kadar faydalı olan, bu kadar özel ve yetenekli konuşmacıyla geçen 3 günün sonunda kendinizi sorgulamaya başlıyorsunuz, “Ben ne yapıyorum, faydalı olmak için daha ne yapabilirim?” diye. Şimdi sırada 11-13 Ekim’de gerçekleşecek sağlıklı yaşam günleri Harvest Wellbeing var. Unutmamak lazım, bu kadar özenle gerçekleştirilen uluslararası etkinlikler sadece dünya çapında isimleri bir araya getirmekle kalmıyor, Bodrum’u global bir destinasyon da yapıyor.