Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul Moda Haftası’nın New York Moda Haftası’nın son günleriyle Londra Moda Haftası’nın ilk günlerine denk gelen tarihleri açıklandı: 12-17 Eylül. Aynı tarihlerde şehirde bir de sanat haftası coşkusu yaşanacak.

İstanbul Moda Haftası, resmi adıyla Mercedes Benz Fashion Week Istanbul’un eylül tarihleri ve mekanı açıklandı: 12-17 Eylül’de, New York Moda Haftası’nın son günleriyle Londra Moda Haftası’nın ilk günlerinde gerçekleşecek.

Üstelik 12-17 Ocak’ta Zorlu Center’da yapılması planlanan ama iki ay gecikmeyle 20-24 Mart’ta İstiklal Caddesi’ndeki Grand Pera’da gerçekleşen son sezondan sonra yine mekan olarak Zorlu Performans Sanatları Merkezi’ne geri dönülüyor.

Haberin Devamı

Tam da İstanbul’un sanat haftasıyla aynı anda. Bir yandan Sakıp Sabancı Müzesi’nde Ai Weiwei sergisi açılacak, bir yandan İstanbul Bienali başlayacak, bir yandan Contemporary Istanbul çağdaş sanat fuarı gerçekleşecek. Hepsi aynı haftada, aynı günlerde olacak.

Sonuçta bir hafta gece gündüz gezmekten, sosyalleşmekten, izlemekten bitkin düşen bünyeler sonra birkaç hafta detoksa ihtiyaç duyacak.

Sanat haftasıyla moda haftasının aynı döneme denk gelmesi elbette olabilir. Şehirde aynı anda birçok etkinlik olması sevindirici. Ama bunlar birbirini destekleyen etkinlikler olursa...

Burada asıl durup düşünülmesi gereken hem New York hem Londra Moda Haftası’yla çakışan tarihlerin seçilmiş olması. Tabii bizim New York’la, Londra’yla işimiz olmaz diyorsak neden olmasın?

Sahiplenmemiz gerekiyor

Eğer moda haftamızı bölgenin yükselen yıldızı yapmaya niyetliysek tarih konusunu da daha iyi çalışmak gerekiyor. Evet, moda haftamız daha önce defalarca ertelendi, bazı defileler tamamen iptal edilmek zorunda kalındı. Aslında sektörün hatası değildi bu, gündem nedeniyle alındı bu kararlar. Oysa moda haftası dünyanın hiçbir yerinde bir eğlence olarak görülmüyor. Büyük bir sektör organizasyonu olarak görülüyor, işte o yüzden moda basını, blogger’ları ve satın almacılara yönelik yapılıyor.

Ön sırada ünlü davetliler de oluyor, daha fazla dikkat çekebilmek, daha fazla haber değeri sağlamak için. Ama onun dışında sektörle ilgisiz kimse süslenip püslenip boy göstermeye gelmiyor. İşte biraz da bu yüzden New York, Londra, Milano, Paris moda haftaları ne olursa olsun ertelenmiyor, iptal edilmiyor. Çünkü herkes sektörün eğlenceden çok daha öte olduğunu kabul etmiş durumda.

Haberin Devamı

Umalım, bizde de öyle olsun, İstanbul Moda Haftası da sektörle gerçekten ilgili kişileri bir araya getirebilsin, moda yazarları, editörleri üşenmesin, bizim diye küçümsemesin ve defileleri takip etsin.

Moda haftamızı biz ne kadar sahiplenirsek, belli ki başkaları da yapılan işe o kadar saygı duyacak.

İstanbul moda başkentleri arasına girer mi?

En kafası karışık moda haftası

İngiliz Moda Konseyi CEO’su Caroline Rush ve İngiliz GQ dergisinin efsane yayın yönetmeni Dylan Jones ile geçen yıl Marka Konferansı öncesinde bir araya geldiğimde sormuştum, “İstanbul’un bir gün moda başkenti olma potansiyeli var mı?” diye. “İstanbul zaten moda başkentleri arasında” demişti Dylan Jones. Bizim hep duymak isteyip de duyamadığımız şeyi söylemişti.

Haberin Devamı

Bunu Dylan Jones gibi erkek moda dünyasına yön veren birinin ağzından duymak değerliydi.

Sonra da son birkaç yıl içinde beş-altı kez İstanbul’a geldiğini, her gelişinde farklı markaları bir araya getiren mağazaları da gezdiğini anlatmıştı. “Çok iyi Türk tasarımcılar var, daha da büyüyebilmek tamamen tanıtım ve bütçe meselesi” demişti. Haklı.

Moda haftasından ümidimiz, giderek Türkiye dışına da açılabilmesi ve İstanbul’u moda başkenti yapmasa da en azından bölgesel bir çekim merkezi haline getirebilmesi. İşte o yüzden katılımcılara da organizasyona da büyük bir sorumluluk düşüyor.