Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Oğlumuz okulda iyi bir eğitim alsın diye yıllardır verdiğimiz mücadeleden vazgeçiyoruz. Gerekli eğitimi evde kendimiz vermek için var gücümüzle çalışacağız” Bu açıklamayı Twitter’da yaparak oğulları Ozan Barış’ın zorunlu eğitimden muaf tutulması taleplerini duyurdu Sedef Erken ve Ogün Sanlısoy.

Ve bir anda gözlerimizi açtılar, sadece bizim değil karar mercilerinin de...

Çünkü otizmli çocuklar için ne kadar büyük bir mücadele verdiklerine hepimiz şahit olduk.

Ozan Barış’ı kabul edecek okul bulamadıkları için önce hukuk savaşı vermek zorunda kaldılar.

Haberin Devamı

Onlar sayesinde otizmli çocukların karşılaştıkları sorunları, eğitim sistemimizdeki açıkları öğrendik.

Otizm Gönüllüleri Derneği Kurucusu, avukat Sedef Erken’in AİHM’ye kadar giden hukuk mücadelesi sonucunda oğlu okula yazıldı.

Farkındayız, yanınızdayız

Ozan Barış, 2017 yılında mezun oldu.

Ancak lisede daha büyük bir mücadele başladı, çünkü öğretmenler yeterince bilgili ve daha da kötüsü, ilgili değildi.

Türkiye’de otizmli çocukların eğitim bile alamayacağı hâlâ düşünülebilirken, dünyada otizmli çocuklar büyük buluşlara imza atıyor.

Neyse ki şimdi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Twitter’dan yazdığı cevap, “Sevgili Ozan Barış’ın ve özel evlatlarımızın okul ve eğitim hayatı bizler için çok değerli. En yakın zamanda bir araya gelelim, bahsettiğiniz sorunları hep birlikte aşacağız” umut oldu.

Arkasından Cem Yılmaz da Twitter’da otizmli çocuklar için her türlü desteğe hazır olduğunu paylaştı.

İşte böyle kararlı adımlarla ilerleme kaydedilecek.

Ve bundan sonra hiçbir öğretmen özel çocuklara bakıp “Bunlar defolu mal” diyemeyecek.

Farkındayız, yanınızdayız

Tohum Otizm Vakfı’nın desteği

Tohum Otizm Vakfı da 2003 yılından beri otizmli çocukların erken tanı ve eğitim yoluyla topluma kazandırılması, otizmli çocuklar ve ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit fırsatla yararlanabilmesi için çalışıyor.

15 yılda 282 bin 855 otizmli çocuk ve ailenin hayatında fark yaratan çalışmalara imza attı.

Vakıf, kurduğu Özel Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu’yla otizmli çocukların eğitimi konusunda örnek bir model oluştururken, 33 devlet okuluna da öğretmen eğitimi, müfredat ve materyal desteği sağladı.

Haberin Devamı

Türkiye’de 55 bin çocuğu otizm taramasından geçiren vakıf, otizmin erken tanısı, tedavisi ve destek konusunda uygulamalar geliştirmeye ve eğitim sağlamaya devam ediyor.

Bugün her 68 çocuktan birinde görülen otizm, erken tanı ve yoğun özel eğitim gerektiren karmaşık bir gelişimsel bozukluk.

Tohum Otizm Vakfı, bu yıl 11. kez düzenlediği Alışveriş Festivali’yle otizmli çocuklar için yürüttüğü projelere destek olmaya çağırıyor.

Otizmli çocuklar yararına her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivali” bu yıl 21-22 Kasım tarihlerinde Four Seasons Hotel at the Bosphorus’ta gerçekleşecek.