Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir restoranda ya da barda arkadaşlar arasında birine hakaret etmek ya da küfretmekle bunu sosyal medyada yapmak arasında fark var mı?

GEORGE CLOONEY NEDEN TWITTER KULLANMIYOR

Geçen hafta George Clooney’ye “Neden Twitter kullanmıyorsun?” diye sormuşlar. Cevabı basit ve net, “Twitter kullanmıyorum çünkü gece içki içiyorum ve geceyarısı kariyerimi bitirecek bir şey yazabilme ihtimalim var.” İşte bunu bilmek ve sosyal medyayı iyi kullanmak gerekiyor. İçkili bir ortamda, arkadaşlar arasında olan bir sohbette pekâlâ herkes küfür edebilir. Bunu Fazıl Say için de demiştim, John Galliano için de. Bir restoranda ya barda çıkan tartışmada kimin haklı olduğunu hiçbirimiz bilemeyiz, orada olmadan. Yetenekli insanlar da küfredebilir, hatta yaratıcı insanlar daha duygusaldır, onlara karşı toleranslıyım demiştim. Ama bu yetenekli insanlar sosyal medyada yazdıklarıyla kendilerini komik duruma düşürsünler demek değil. Bazı düşünceler, konuşmalar, küfürler arkadaş ortamlarında kalmalı, kamuya açıklama yapmaya başladıkça tadı kaçıyor. İşte o zaman ne yazık ki bazı yetenekli insanlar gözümüzden de düşüyor.

Haberin Devamı

FARKINDALIK YARATMAK iÇiN SÜRVAHŞET
İki gündür aynı fotoğrafı konuşuyoruz. Hepimizin görür görmez gazeteyi elimizden atmak istediği fotoğrafı. Bıçaklanmış çıplak bir kadın artık sigaraların bile buzlandığı bir dönemde ne ismi ne cismi buzlanmadan yayımlanmış.
Herkesi sarsıyor. Zaten hemen ertesinde Fatih Altaylı ‘Rahatsız oldunuz değil mi?’ başlıklı ‘Amacımız da buydu zaten’ konulu yazısıyla üste çıkıyor.
Bu arada yazarları gazetenin manşetini eleştiriyor, çok seslilik hali gözümüze sokuluyor. Alıştık, son dönemde bu da sık sık oluyor.
Amaç farkındalık yaratmaktı, amaç kadına şiddete dikkat çekmekti. Eee, peki ne oldu? Biz sadece “O fotoğraf yayınlanır mı, yayınlanmaz mı?”yı tartışıyoruz. Acılı ailenin o fotoğrafı görünce acısının nasıl da katlandığını tahmin ediyoruz. Ama ne kadına şiddet, ne de şiddeti uygulayan hasta adam konuşuluyor. Görüyoruz ki sürvahşet hiçbir amaca ulaşmadı işte. Aileyi daha çok üzmek dışında. Kadına şiddeti Habertürk’e ve Fatih Altaylı’ya şiddete çevireceğimize bundan sonra neler yapılabileceğine baksak olmaz mı?


15 BiN KADIN YÜRÜYECEK
Protesto yürüyüşlerine bünyeler alıştı. Bu sefer bahsedeceğimiz de bir nevi protesto aslında, ama kansere karşı.
Malum, Ekim kanser ayı olarak ilan edildi. Avon bu nedenle bugün geleneksel ‘Meme kanseri ile mücadele yürüyüşü’nü düzenliyor. 15. yılda 15 bin kadının katılması bekleniyor.
Yürüyüş saat 13.30’da Ortaköy’de başlayacak, Beşiktaş’ta son bulacak. Beşiktaş’ta Avon’un sözcüsü Nükhet Duru konser verecek. Amaç, bir kez daha “Erken teşhis hayat kurtarır” demek. Tabii bir de hastalara destek için bazı ürünler satılacak. Katılabiliyorsanız katılın, katılamıyorsanız da duyurun.


MiNi PAZAR ÖNERiSi
Bugün Minimore Festival’in son günü. Adının Mini olduğuna bakmayın, aynı arabaları gibi festivali de çekici. Nerede mi? Santralistanbul’da. Şimdiye kadar Miles Kane konserinden tasarım panellerine birçok şey kaçırdınız, bari bugün kaçırmayın.
Bugün tasarım jimnastiği sergisinden Tamirane ve Otto Santral’deki brunch’a, mini çocuk atölyesinden Enerji Müzesi’nde Borusan Quartet akustik konserine sabahtan akşama kadar program var.