Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Teknoloji özürlü biri teknoloji meraklılarının yıl boyu heyecanla beklediği, en son yeniliklerin açıklandığı bir foruma giderse neler öğrenir? Öncelikle, yakında hayatımızın bir parçası olacak giyilebilir teknolojiyle ilgili yeni gelişmeleri...

Apple’ın yeni iPhone’u ve saatini tanıttığı dakikalarda San Francisco’da bir başka heyecan daha yaşanıyor teknoloji bağımlıları arasında. Intel Developer Forum (IDF) dünyanın her yerinden teknoloji meraklılarının heyecanla beklediği bir etkinlik. Dell dünyanın en ince tablet bilgisayarını ilk burada tanıtıyor, dünyanın en büyük saat üreticisi Fossil, Intel ile işbirliğini ilk burada açıklıyor. Malum, Intel çip üreticisi. O yüzden konuşulanların bir kısmı Çince kadar uzak geliyor bana. Ama bir yandan da yapılanlar karşısında ağzım açık kalıyor.
Görme engelliler için 100 dolara yazıcı
12 yaşında bir çocuk çıkıyor sahneye. Görme engelliler için sıfırdan bir yazıcı yapmış. Normalde bu yazıcıların
fiyatları binlerce doları buluyor. Oysa bu çocuk Legolarıyla birlikte Intel’in en küçük çipi olan Edison’u kullanarak yüz dolara indirmiş maliyeti. Şimdi yüzlerce kişinin önünde dünyanın en basit işini yapmış gibi anlatıyor.
Benim, kadar teknoloji özürlü birinin burada bulunmasının tek nedeni çok yakında hayatımızın bir parçası olacak giyilebilir teknolojiyi yerinde görmek.
Intel geçtiğimiz hafta New York Moda Haftası’nda Opening Ceremony ile birlikte yaptığı MICA (My Intelligent Communication Accessory’nin kısaltması, Türkçesi Akıllı İletişim Aksesuarım) adlı bileziği tanıttı. Hem de Spike Jones imzalı bir tanıtım filmiyle.

“Dev ekranı iç kısma gizledik”
MICA iki renk seçeneğiyle Barneys New York ve Opening Ceremony mağazalarında
2014 sonunda satılmaya başlayacak. Fiyatının 1000 dolar civarında olacağı konuşuluyor. Intel yetkilileri fiyatın o kadar yüksek olmayacağını ısrarla söyleseler de ser verip sır vermiyorlar rakam konusunda. Çünkü beklenen açıklamayı Opening Ceremony’nin yapması gerekiyor. Bu arada Barneys New York’un temsilcisine Apple’ın 350 dolardan başlayan saatleri soruluyor, pahalı mı değil mi diye. Barneys New York’un temsilcisi “Bizim mağazamızda satılacak olsa en ucuz ürün o olur” diyerek MICA’nın fiyatının daha yüksek olacağının sinyalini veriyor.
MICA teknoloji mağazaları yerine, moda mağazalarında satılan ilk giyilebilir teknoloji ürünü olacak. Bu çok önemli bir gelişme. Neden mi? Cevabı Ayşegül İldeniz’den alalım. İldeniz, Intel’in giyilebilir teknolojiyle ilgilenen Yeni Teknolojiler Grubu’nun Dünya Başkan Yardımcısı. Daha önce de aralarında Türkiye, Mısır, Güney Afrika ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 67 ülkeyi kapsayan Türkiye, Ortadoğu ve Afrika bölgesini yönetiyordu. Geçen kasım ayından beri San Francisco’daki bölümün başında.
Giyilebilir teknolojinin fonksiyonlarından çok, estetik de olmasının önem kazandığını anlatıyor İldeniz: “Şimdiye kadar hep spor ve sağlıkla ilgili giyilebilir teknoloji ürünleri vardı. Bunları da daha çok erkekler ya da Silikon Vadisi’nde yaşayan teknoloji meraklıları alıyordu. Estetik olmadıkları için kadınlar bunları kullanmıyordu. Şimdi ise sadece spor bağımlılarına değil, herkese hitap edecek, sosyal hayatla bağlantı kurmayı sağlayacak ürünler gerekiyor. Opening Ceremony ile dokuz ay çalıştık. Kadınların teknolojik bir ürün taktıklarını göstermek istemediklerini anlayınca, dev ekranı bileziğin iç kısmına gizledik.”
Peki ama geçen hafta Apple’ın yaşadığı “bulut” olayında gördüğümüz gibi bütün özel bilgilerimizi daha çok yerde, özellikle de kaybetmesi bu kadar kolay nesnelerde saklamamız tehlikeli değil mi? “Giyilebilir teknolojik ürünler kaybolduğunda hakkımızdaki bilgiye erişim sağlanabilecek mi?” diye soruyoruz Ayşegül İldeniz’e. “Intel bireylerin bilgilerini izinsiz kimseyle paylaşmıyor. Artık devletlerin bile bireyleri istemi dışında izlediği bir devirdeyiz. Bu Amerika’da da, Almanya’da da, kendi ülkemizde de var. Sorunları hep birlikte çözeceğiz, teknoloji hayatımızın bir parçası” diye cevap veriyor.

Sağlığa zararlı mı?
Bir diğer sorun da giyilebilir teknolojide henüz bir standart oluşmaması. Aldıklarımızın birbiriyle uyumlu olup olmadığını bilemeyeceğiz bir süre daha.
Sağlık konusunda ise cep telefonları ne kadar sağlığa zararlıysa, bu bilezikler de o kadar zararlı çünkü aynı derecede radyasyon yayıyor. “Cep telefonu kullanan birinin bunları kullanmaması için bir neden yok” diyor İldeniz. Yine ondan öğreniyorum; piyasadaki nabzınızı, yakılan kalorileri ölçen spor bileziklerinde cep telefonlarının yüzde 1’i kadar bile radyasyon tehlikesi
yokmuş.

Haberin Devamı

“Çipli zıbınlarla bebekleri takip edeceğiz”

Haberin Devamı

AYŞEGÜL İldeniz’e göre giyilebilir teknoloji konusunda daha yolun başındayız: “Yakında her şey akıllı olacak. Sonraki en büyük adımın, insanın duyularıyla etkileşime giren akıllı aletler olacağını düşünüyoruz. Sadece konuşma değil, göz hareketlerini de algılayacak. Intel CEO’su Brian Krzanich’in de dediği gibi, 2020’de 5 milyar akıllı nesne olacak hayatımızda”. Modanın dışında da işbirlikleri yapıyorlar. Örneğin, Michael J. Fox’un kurduğu Parkinson Araştırma Vakfı ile hastalığı daha iyi gözetim altında tutabilecek teknolojiler geliştiriyorlar. Rap’çi 50 Cent ile de egzersiz kayıtlarını tutacak bir kulaklık üzerinde çalışıyorlar. Ayrıca İldeniz, Birleşmiş Milletler’le birlikte mülteciler için bir teknoloji geliştirmek istiyor. Akıllı asistan Jarvis ile hayatımızı kolaylaştırmayı, çipli zıbınlarla bebekleri uzaktan takip edebilmemizi sağlıyorlar.