Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mart 2013’te açılması planlanan Zorlu Center’dayım. Bakın, heyecanla beklenen Zorlu Center’da neler var?

Çok merak ettiğim Zorlu Center’dayım. Zorlu Center için bir alışveriş merkezi projesi demek doğru değil. 2.5 milyar dolarlık bir yatırım. Emre Arolat ve Murat Tabanlıoğlu imzalı projenin 5 farklı fonksiyonu var, alışveriş merkezi, otel, ofis, residence ve en önemlisi de performans sanatları merkezi.

AKM’nin kapatılmasından beri İstanbul’da bir performans sanatları merkezi yok. Zaten, biliyorsunuz AKM’de de teknik imkansızlıklar nedeniyle çok sorun vardı. Şimdi şehre kazandırılan bu yeni performans sanatları merkezinde en ileri teknoloji kullanılmış. Tam 300 milyon dolarlık bir yatırımdan söz ediyoruz. Broadway şovlarından senfoni orkestralarının konserlerine burada birçok etkinlik gerçekleşecek. Ayrıca workshoplar ve sergiler de düzenlenecek. Bu merkezde Türkiye’nin ilk e-library’si de olacak. Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nin operasyonu için ABD’li Nederlander Worldwide Entertainment ile anlaşmışlar.

Haberin Devamı

Sanat merkeziyle alışveriş merkezi de iç içe olacak. Malum, artık alışveriş merkezleri de birer yaşam alanına dönüşmüş durumda. Burada en büyük alan Beymen’e ait. İstinye Park’taki Beymen’in iki katı büyüklükte bir alandan söz ediyoruz. AVM’de yeni markalar da olacak, ama farklı marka dağılımı olmasına özellikle dikkat edilmiş. Sadece 180 mağazaya yer ayrılmış, binlerce mağaza talebi olmasına rağmen.

Araba yolları yer altında
AVM’ye giden yolları da yerden ısıtmalı yapmışlar. Böylece kar yağdığında bile yerler kar olmayacak. Zorlu Center projesine baktığınızda yerin üzerinde hiç araba görmüyorsunuz. Çünkü bütün araba yolları yeraltında yapılmış. İstinye Park’taki gibi arabayla restoranın ya da mağazanın önüne gelmek isteyen kesim bu karardan memnun kalmayabilir ama Zorlu Center’da araba yolları yerine yeşil alan tercih edilmiş. Peyzajla Ahmet Nazif Zorlu yakından ilgileniyormuş, Latince bitki adlarıyla nereye, ne dikileceği konusunda bile peyzaj ekibine destek oluyormuş.
Toplu ulaşım ve trafiği rahatlatmak için de çözümler üretilmiş. Zorlu Center’la İstanbul Metrosu Gayrettepe İstasyonu ve Zincirlikuyu Metrobüs Durağı arasında yaya ulaşımını sağlayacak yaya bağlantı tünelleri yapılmış.

Haberin Devamı

Projenin bir de residence bölümü var. Alışveriş merkezinin üstünde bazıları bahçeli, teras evler yer alıyor. Ayrıca arkadaki bir kule de residence’lara ayrılmış. Daire fiyatları m2’si 9500 dolardan başlıyor. Fiyatlar yüksek, henüz residence’ların yüzde 40’ı satılmış. Ama böyle bir yerde yaşamak ve bu olağanüstü manzarayı seyretmek için değer, tabii imkan varsa.

Özel kameralarla güvenlik
Arkadaki kuleyse otel. Otel için en lüks zincirlerden Raffles ile anlaşılmış. Standart odalar bile 62 m2’den başlıyor. Otelin balo salonu, toplantı odaları ve tabii SPA’sında da iddialılar. Çatıdaysa helikopter pisti var. Helikopterle işe gidenler için de, metrobüsle işe gidenler için de Zorlu Center, şehrin buluşma noktası olsun diye planlanmış. Yine de her köşede bir güvenlik, X ray vs. olmayacak. Tam aksine, en son teknolojiden faydalanılmış, her yere yerleştirilen özel kameralarla güvenlik sağlanacak. Zorlu Center’ın Mart 2013’te açılması planlanıyor, bir aksilik olmazsa. Bir an önce açılmasını heyecanla bekliyoruz, hem İstanbul yeni bir yaşam alanı kazanacağı için hem de yeni bir Performans Sanatları Merkezi’ne kavuşacağı için.