Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yıllar önce İstanbul Life’ın 100. sayısına özel bir kapak yapmalıyız dedik Aslıhan Lodi ve İrem Yüce ile birlikte.

Sezen Aksu’yu o zaman yeni taşındığı Kanlıca’daki evinde çekmek istiyorduk, ama o dönem Sezen Aksu kesinlikle röportaj vermiyor, fotoğraf çektirmiyordu.

Biraz kafamızı çalıştırdık ve Sezen Aksu’nun bile hayır diyemeyeceği bir isimde karar kıldık ve fotoğraf ustası, kendi deyişiyle ‘fotomuhabir’ Ara Güler’i aradık.

Bir dizi telefon trafiği ve Ara Kafe’de bir dizi buluşmadan sonra Ara Güler ile Sezen Aksu’yu Kanlıca’da buluşturmayı başardık.

Haberin Devamı

İşte o kareler belki de İstanbul Life’ın en unutulmaz karelerinden oldu, hâlâ gazete arşivlerinde yer alıyor.

İyi ki doğdun Ara Güler

Aradan yıllar geçti, Ara Güler daha unutamadığımız birçok işe imza attı.

Önceki gün ise Bomontiada’da Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Ara Güler Müzesi açıldı, Doğuş Grubu’nun katkılarıyla.

Açılışta müthiş bir izdiham yaşandı, fotoğrafları, kitapları, objeleri incelemek mümkün olamadı, ama Ara Güler’in 90. doğum günü de kutlandı.

Kabul etmek lazım, 90 yaşında sağlık sorunları yaşamış biri için zor bir açılıştı, bizler için bile fazla kalabalıktı, ama Ara Güler arşivini müze haline getirebildiği için çok mutluydu.

İyi ki doğdun Ara Güler
Açılışa özel olarak Ara Güler Arşivi’nden fotoğraf, hikâye, video, tablo, obje ve kitaplarından oluşan eserler, ‘Islık Çalan Adam’ başlığı altında ilk kez müzede sergileniyor.

“Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır. Tarihi zapt ediyorsun. Bir makineyle tarihi durduruyorsun” diyen büyük usta Ara Güler’in sanatını, kimliğini ve ilham veren yaşamını bu müzeyle gelecek nesillere aktarması çok değerli.

Müze aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası standartlara sahip ilk fotoğraf sanatçısı müzesi olma özelliğini de taşıyor.

Bir an önce görmekte fayda var.

Bayrama hazırlık yaz notları

Uzun bayram tatili nedeniyle havaalanında izdiham yaşanıyor.

Yurt dışına Londra, Cakarta ve Barselona uçuşları, yurt içine ise Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir uçuşlarına ek seferler konulmuş, yine de uçaklar tıklım tıklım.

Haberin Devamı

Bayram vesilesiyle mini bir yaz değerlendirmesi yapalım.

- Bu yıl Bozburun Yat Kulübü ve Bonjuk Bay, Bodrum ve Çeşme kadar popülerdi, Akyaka’nın yerini aldılar.

- Kaya Demirer’in Port Frankie’yi açmasıyla Martı Marina ve Hemithea canlandı.

- Bodrum’da Ian Schrager sayesinde öne çıkan yeni açılan Edition otel oldu.

- Bodrum’daki inşaat projeleri her hafta birer davetle tanıtıldı, projeleri duymayan kalmadı, ama yine de satışlar istenildiği gibi olmadı.

- Torba Demir Koyu’ndaki Amanrüya’nın yeniden açılması sevindirdi, Amanrüya yabancı basında da övgüler aldı.

- Türkbükü’nün uluslararası olabilmeyi başarmış yerli markaları Maça Kızı ve LifeCo her zaman olduğu gibi yurt dışından da yurt içinden de müdavimlerinin akınına uğradı.

- Bodrum’un en sevindirici sürprizi Konacık’taki kitapçı-kafe Zai’ydi.

- Çeşme’de öne çıkan, Muzaffer Yıldırım’ın Alaçatı’daki oteli The Stay ve Dalyan’da Turgay Yıldız’ın işletmesini üstlendiği The Beach of Momo oldu.

- Bodrum da Çeşme de canlı müziğe fazlasıyla doydu. Peki ama bu yaz canlı dinlediğimiz hangi şarkıcıyı en çok konuştuk? Tabii ki Defne Samyeli.

Haberin Devamı

Şimdiden iyi bayramlar!