Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk mutfağı dünyada hak ettiği yeri bulmaya çok yakın. Tabii bunda yurtdışında açılan iyi Türk restoranlarının payı var. Şef Coşkun Uysal’ın Melbourne’deki restoranı Tulum’un başarısı bu hafta Time Out Melbourne Yeme-İçme Ödülleri’nde tescillendi.

Türk mutfağının kebaptan ibaret olmadığını dünya sonunda keşfetti.

Dünyanın önemli metropollerinde açılan yeni restoranlar sayesinde.

Londra’daki Oklava’dan Los Angeles’taki Kısmet’e hemen hemen her şehirde Türk mutfağını farklı bir yere taşıyan örnekler var.

Haberin Devamı

Melbourne’ün en iyisi tulum

Hatta çok yakında Hakkasan, Wagamama, Busaba gibi zincirlerle Çin ve Tayland mutfağının dünyaya yayılmasını sağlayan Alan Yau da Londra’da Türk mutfağını yaygınlaştıracak yeni bir restoranla karşımıza çıkacak: Yamabahçe.

Bu hafta yeme-içme dünyasında alınan en güzel haber ise Melbourne’den geldi.

Time Out Melbourne Yeme-İçme Ödülleri 2017’de en iyi ‘casual dining’ restoran ödülünü Tulum kazandı. Tulum, Time Out ödüllerinde yılın restoranı ve en iyi şef ödüllerinde de adaydı.

Gourmet Traveller dergisi tarafından 1 yıldızla ödüllendirildi, en iyi restoranlar listesine 73. sıradan girdi.

Harikalar yaratıyor

Tulum’un kurucusu şef Coşkun Uysal’ı Türkiye’nin ilk yerli kafe zinciri The House Cafe’den hatırlarsınız. Bir dönem Nupera’da Esra Muslu ile birlikte Moreish adlı bir fine dining restoranı da açtı Coşkun Uysal. Şimdi ise Melbourne’de Tulum adlı Türk restoranıyla harikalar yaratıyor.

Tulum’da hedefi Osmanlı ve Türk mutfağını yeniden yorumlamak, çağdaş bir bakış açısı getirmek.

Kantin’de Şemsa Denizsel ve Yeni Lokanta’da Civan Er’in yaptığı gibi...

Menüde rakı, sumak ve anasonlu istiridyeden sakızlı ve fıstıklı fırında beyaz peynire, patlıcanlı, hurmalı, yoğurtlu, kabak çiçekli kuzu tartardan çikolata, sakız ve Türk kahveli crumble’a farklı lezzetler dikkat çekiyor.

Uluslararası gastronomi basınının ilgisini çoktan çekti, çok iyi eleştiriler aldı.

Time Out’tan aldığı ödül de başarısını bir kez daha tescilledi.

Evet, Melbourne de dahil olmak üzere dünyanın her köşesinde çok sayıda Türk yemeği bulabileceğiniz yer var. Ama yurt dışındaki Türk restoranlarının çoğu ya sadece kebap ya da döner ağırlıklıydı ya da yemekler ya da ambiyans çok vasattı. İşte o yüzden Coşkun Uysal gibi yerli şeflerin yurtdışındaki başarıları, Türk mutfağının gelişimi için çok önemli bir gelişme.

Haberin Devamı

Bravo Coşkun Uysal!

Room & Rumours’tan yeni başlangıç

Başak Dizer Tatlıtuğ ve Deniz Marşan’ın mağaza ve restoranı Room & Rumours bu hafta iki ayrı partiyle sezonu açtı. Hem mağaza hem de restoranın açılışı ses getirdi. Restoran baştan aşağı yenilendi, yeni işletmesi ve yeni menüsüyle iddialı geliyor. Umalım Nişantaşı’ndaki önemli bir eksiği doldursun!

Melbourne’ün en iyisi tulum

Pandeli, Rana ve diğerleri…

Geçen hafta yazmıştım, Topaz, Colonie, Escale gibi markaları yaratan Yücel Özalp ve La Boom, Gizli Kalsın ve La Boucherie gibi son yıllara damga vuran mekanları yaratan Umut Evirgen güçlerini birleştiriyor diye.

Gümüşsuyu’nda eski Topaz’ın yerinde planlanan eğlence hayatını şaşırtacak işbirliği diye.

İstanbul yine hızlı tüketti mekanları.

Haberin Devamı

Bu sefer daha hayata geçemeden konuşma aşamasında kaldı, taraflar bir ortak noktaya varamadı, kimbilir belki daha sonra yeniden birlikte bir şeyler yapmaya niyetlenirler.

Şimdilik kesinleşen durum, Topaz’ın yerine Rana adlı modern bir meyhane geliyor.

Yücel Özalp, İKSV binasının nefis manzaralı çatısına da eski Saigon’un yerine bir modern meyhane daha açmayı planlıyor.

Ekim sonuna yetişmesi hedefleniyor.

Yücel Özalp’ın son dönem projelerinden herkesi en çok sevindiren ise Menderes Utku ile birlikte yılların Pandeli’sine sahip çıkması ve yeniden İstanbul yeme-içme adresleri arasına katması.

Pandeli orijinal yerinde ocakta açılacak.