Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kim inanırdı, bir gün dünyanın en önemli müzelerinin en çok ziyaret edilen sergilerinin moda sergileri olacağı söylense? Kim inanırdı, son zamanların en önemli politik mesajlarının moda haftalarında verileceğine?

Moda haftasından mesajınız var

İşte moda böyle bir dönemden geçiyor şimdi. Önce müzelerdeki süreçle başlayıp cuma günü açılışı yapılan Londra Moda Haftası’yla devam edelim.

Müzelerin kurtarıcısı

Kabul etmek lazım, New York’taki Metropolitan’dan Londra’daki Victoria & Albert’a birçok önemli müzenin kurtarıcısı oldu moda, artık bir sanat dalı olarak görülmeye başlandı.

Haberin Devamı

Moda haftasından mesajınız var
Bugün köklü bir modaevinde, bir couture elbisenin fiyatı 25 bin dolardan başlıyor, milyon dolarlara kadar çıkabiliyor. 150 saatte dikilen bir elbiseye gönül rahatlığıyla 100 bin dolar verebilecek couture koleksiyonerleri var. Sayıları 100-200 arasında değişse de.

Yurt dışında birçok müze şimdi bu koleksiyonerlerin gardıroplarının peşinde. Eskiden moda dergilerine gardıroplar açılırdı, şimdi ise sanat ve tasarım müzelerine. Müzeler moda ve kostüm sergileri sayesinde daha çok kişiye ulaşıyor. Birçok çağdaş sanat sergisinde in cin top oynarken moda sergilerinde uzun kuyruklar bitmek bilmiyor.

Müzeler artık daha çok ilgi çekmek için bu yola başvuruyor. “Ünlü” kültürü aldı başını gidiyor. Herkes ünlülerin giydiği kıyafetleri merak ediyor. TV programları modaya olan ilgiyi artırıyor.

Özellikle kadınlara yönelik sergiler hazırlıyorlar çünkü müze ziyaretçilerinin çoğu kadınlar. Artık o kadar çok müze ve sergi alanı var ki, bu alanları doldurmak için henüz sanat dünyası tarafından kabul görmemiş genç sanatçıların yerine tanınmış modacıları tercih ediyorlar.

Amerikan Vogue’un efsane editörü Anna Wintour’un Metropolitan’da düzenlediği Costume Institute Gala’da 9 milyon dolar toplandı. Moda, müzeler için de önemli bir gelir kaynağı. Hatta sırf bu yüzden modaevleri bile kendi müzelerini açıyor. Azzedine Alaia, Hüseyin Çağlayan gibi tasarımcıların yaptıklarını görünce “Evet, gerçekten sanat” diyorsunuz.

Oysa müze yöneticileri, küratörler, eleştirmenler arasında tartışmalar, anlaşmazlıklar hâlâ devam ediyor.

Haberin Devamı

“10 yıl önce modanın sanat müzelerine girmesi konuşulmazdı bile” diyor Metropolitan’ın küratörlerinden Harold Koda, New York Times’a.

Tam yedi yıl önce New York Metropolitan’da Chanel sponsorluğunda Chanel sergisi açıldığında müze çok ağır eleştiriler almıştı. Oysa şimdi herkes çoktan alıştı.

Bakın Oscar de la Renta ne diyor? “Kıyafetleri çöpe atılabilir sanat olarak görürdüm, bir gün bu kadar önemli olacaklarını düşünemezdim.” Kim düşünebilirdi ki?

Birlik ve beraberlik

Şimdi ise daha büyük bir aşama kaydedildi moda dünyasında. Artık moda haftalarında sadece tasarımlar gösterilmiyor, önemli mesajlar da veriliyor.

Bkz. New York Moda Haftası’nda türbanlı modelin podyuma çıkmasından Trump’ın göçmen yasağının eleştirilmesine, dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen kadın yürüyüşüne yapılan göndermelerden beyaz bandanalarla #tiedtogether hareketine... Sonuç, dönüp dolaşıp Row prezentasyonunda beyaz gömleklerin manşetlerine işlenmiş tek kelimeye geliyor: Hope (Umut).

Haberin Devamı

Moda haftasından mesajınız var
Cuma günü başlayan Londra Moda Haftası’nın açılışında ise Net-a-Porter’nin kurucusu, İngiliz Moda Konseyi Başkanı Natalie Massenet güçlü mesajlar veriyor, hiçbir fark gözetmeden birlik beraberliğin önemi konusunda. The Business of Fashion’ın başlattığı #TiedTogether hareketini destekleyerek. Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı Sadiq Khan da Massenet’in birlik beraberlik mesajlarını destekliyor, moda haftasının açılışına sıradan bir vatandaş gibi katılarak ve moda haftasının resmi kafesi The Store’da herkes gibi kahve kuyruğuna girip bekleyerek.

Los Angeles’taki Tommy Hilfiger defilesinde beyaz bandanalarla başlayan #TiedTogether hareketi belli ki bu hafta Londra’da, daha sonra ise Milano ve Paris moda haftalarında da devam edecek.

Londra Moda Haftası’nın açılışındaki mesajlar bununla da sınırlı değil. Kadınları belli bir yaştan sonra podyuma çıkarmayıp yaşlı damgası vuran moda dünyasını protesto edenlerin de, kürke karşı protestolarda yer alanların da sayısı az değil.

Moda dünyası müzeleri fethettikten sonra şimdi de politik ve sosyal içerikli mesajlarıyla yeni bir kitlenin daha kalbini fethediyor, protestoculara da söz hakkı vererek.