Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Putin’le aynı gün Moskova’dan İstanbul’a geldim. Önce Moskova trafiğiyle cebelleştim, sonra İstanbul trafiğiyle. Ama bakın Moskova’da neler gördüm?

İki yıl önce Moskova’ya ilk kez Kitchenette’in açılışı için gitmiştim. Tam bir yaz günüydü, hava Antalya sıcağıyla yarışıyordu. Tuhaf ama Moskova’ya sıcak hiç yakışmıyordu. Kızıl Meydanı bir de kar yağarken görmeli demiştim, başka bir şey isteseymişim olacakmış. Şimdi hava -5 derece, yerler kar ve çamur.
Moskova, bazı yönleriyle İstanbul’a benziyor. Temiz değil, karmaşık ve her saatte trafik var. Işınlanmayı Ruslar bulursa şaşırmam demiştim, gerçekten de bu hizmeti Ruslar’dan bekliyorum çünkü bu trafiğe başka bir çözüm bulmak mümkün değil. İstanbul’dan bile beter trafikleri, üstelik yolları da alabildiğine geniş. Havaalanından şehre bazen 2.5 saatte gidiliyor. İşte o yüzden şehir merkezine en yakın havaalanı olan Vnukovo’dan şaşmamak gerekiyor.

‘Muhteşem Yüzyıl’ Rusya’da
Yol boyunca Türkiye reklamları çıkıyor karşımıza. O da ne? Yazılar Rusça ama fotoğrafta Muhteşem Süleyman ve Hürrem Sultan var. ‘Muhteşem Yüzyıl’, artık Rus televizyonlarında da yayınlanıyor. Reklamları da her köşe başında karşımıza çıkıyor.
Moskova’da en şaşırtıcı şey, kimse İngilizce konuşmuyor. Havaalanındaki görevliden taksi şoförüne hiç kimseyle Rusça bilmeden anlaşmak mümkün değil. Tamam, bizde de herkes İngilizce konuşmuyor ama en azından turiste yardımcı olmak için seferberlik ilan ediliyor. Tarzanca da olsa bir şekilde anlaşılıyor. Rusya’da durum farklı, siz Rusça bilmiyorsanız Ruslar da size yardım etmeye çalışmıyor. İngilizce bilen bir şoföre ihtiyacınız varsa özel firmalardan ekstra para ödeyerek böyle bir taksi ayarlayabiliyorsunuz. Zaten bunu yapmazsanız gideceğiniz yere varma ihtimaliniz epey azalıyor.

Centilmenler şaşırtıyor
Beni en çok şaşırtan diğer şey, kadın-erkek ilişkileri. Malum, Rusya’da erkek sayısı az. Kadınlar rekabetten ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Kılık kıyafetleri kültürlerinin bir parçası. Üstelik, Rus kadınları genetik olarak torpilli. Sokakta gördüğünüz birçok kadın, manken standartlarında. Buna rağmen işleri zor, çünkü erkek sayısı az. Böyle bir durumda erkeklerin havaya gireceklerini sanırdım. Oysa durum hiç öyle değil. Rus erkekleri gerçek birer centilmen. Kadınlara kapı açmaktan çiçek almaya birçok görgü kuralı onlar için önemli. Güzel bir restoranda yemeğe gittiğinizde masada dev bir vazo, içinde upuzun gül demetleri görüyorsunuz. Bir erkek bir kadınla yemeğe giderken mutlaka çiçek götürüyor. Üstelik sadece sevgililerine ya da eşlerine değil, annelerine, kız kardeşlerine karşı da böyleler. Doğrusu hoşuma gidiyor, kadınlara davranışları.
Bir başka şaşırtıcı gerçekse, Ruslar’ın içki sevdiği hep söylenir ama söylendiği kadar çok içki merakları yok. Suşi ve nargileyse gece hayatında önemli. Gece kulübünde şampanya açmak yerine nargile içmek daha havalı kabul ediliyor. Nargile deyip geçmeyin, 350-400 dolara ısmarlanıyor. Özellikle greyfurtlu olan çok popüler.
Moskova’da kapalı alanlarda sigara yasağı yok. Her yerde sigara içiliyor. Artık sigara yasağına o kadar alışmışız ki, içilen yerde kendimizi garip hissediyoruz. Tamam, Türkiye’de de pek çok restoran ve gece kulübünde bu yasaklara uyulmuyor, özellikle de belli bir saatten sonra. Hatta bazılarında anons yapılıyor, “Her an baskın olabilir sigaraları söndürün” diye. Yine de yasak olmaması garip geliyor. Üstelik herkes fosur fosur sigara içerken üstünüz başınız da kokmuyor, çünkü çok iyi havalandırma sistemleri var.
Moskova’da restoranlarda Fashion TV izleniyor. Fashion TV’ye Ruslar bayılıyor. Bir de Putin’in de favorisi olan ve duvarlarında Putin fotoğrafları yer alan meşhur bir deniz ürünleri restoranına gidiyoruz. Adı La Maree. Balıkçı deyip geçebileceğiniz bir yer değil, son derece şık ve pahalı bir restoran. Hemen yanında her türlü deniz ürününün satıldığı bir market bölümü var. Yemekler olağanüstü. Romantik çiftler masalarına güllerini özenle yerleştiriyor. Bilin bakalım burada hangi kanal izleniyor? Bizim Digitürk’teki akvaryum kanalı burada baş köşede.
Sırada Kızıl Meydan ve çevresi var.

Haberin Devamı

MOSKOVA’DA 48 SAAT

Haberin Devamı

‘Muhteşem Yüzyıl’, artık Rus televizyonlarında da yayınlanıyor.