Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk mutfağı dünyada hak ettiği yeri bulmaya çok yakın.

Tabii bunda yurt dışında açılan iyi Türk restoranlarının payı çok.

Şef Coşkun Uysal’ın Melbourne’de 2.5 yıl önce açtığı restoranı Tulum’un başarısı önce Time Out Melbourne Yeme-İçme Ödülleri’nde tescillenmişti.

Dünyanın önemli metropollerinde açılan yeni restoranlar sayesinde Türk mutfağının kebaptan ibaret olmadığını dünya sonunda keşfetti diye sevinmiştik.

Londra’daki Oklava’dan Los Angeles’taki Kısmet’e hemen hemen her şehirde Türk mutfağını farklı bir yere taşıyan örnekler var.

Haberin Devamı

Bu hafta yeme-içme dünyasında alınan en güzel haber ise Melbourne’den geldi.

“İnanılmaz bir yeme içme kültürü var burada. Her mekân birbirinden iyi ve standart, kalite ve yaratıcılık gerçekten çok üst düzey. Türk mutfağını ve kültürümüzü anlatmak için çok emek vermekteyim” diye başlıyor anlatmaya Coşkun Uysal.

Sonra da müjdeyi veriyor, Tulum, 2018-19 Good Food Guide’a girmeyi başardı.

Good Food Guide, Avustralya’nın Michelin Guide’ı seviyesinde, bu rehbere girebilmek bile başlı başına başarı.

Victoria bölgesinde ilk defa bir Türk restoranı 1 Chefs Hat ödülü aldı.

Ödüllere doymuyor

Bu da 1 Michelin yıldızıyla eş değer.

Bu ödülle birlikte Gault Millau tarafından da Best Restaurant Of The Year Award için Tulum aday gösterilmiş.

Tulum, gastronomi dergisi Gourmet Traveller’da ise Avustralya Top 100 Restaurant listesinde 86. sırada yer aldı.

Tulum’un kurucusu şef Coşkun Uysal’ı Türkiye’nin ilk yerli kafe zinciri The House Cafe’den hatırlarsınız.

Bir dönem Nupera’da Esra Muslu ile birlikte Moreish adlı bir fine dining restoranı da açtı Coşkun Uysal.

Şimdi ise Melbourne’de Tulum adlı Türk restoranıyla harikalar yaratıyor.

Tulum’da hedefi Osmanlı ve Türk mutfağını yeniden yorumlamak, çağdaş bir bakış açısı getirmek.

Menüde rakı, sumak ve anasonlu istiridyeden sakızlı ve fıstıklı fırında beyaz peynire, patlıcanlı, hurmalı, yoğurtlu, kabak çiçekli kuzu tartardan çikolata, sakız ve Türk kahveli crumble’a farklı lezzetler dikkat çekiyor.

Uluslararası gastronomi basınının ilgisini çoktan çekti, çok iyi eleştiriler aldı.

Haberin Devamı

Aldığı ödüller de başarısını bir kez daha tescilledi.

Evet, Melbourne de dâhil olmak üzere dünyanın her köşesinde çok sayıda Türk yemeği bulabileceğiniz yer var.

Ama yurt dışındaki Türk restoranlarının çoğu ya sadece kebap ya da döner ağırlıklıydı ya da yemekler ya da ambiyans çok vasattı.

İşte o yüzden Coşkun Uysal gibi yerli şeflerin yurt dışındaki başarıları, Türk mutfağının gelişimi için çok önemli bir gelişme.

Ünlü şef Yotam Ottolenghi, Instagram’da bir çılbır fotoğrafı paylaşıyor.

Sadece binlerce ‘like’ almakla kalmıyor, aynı zamanda sosu nasıl yaptığını anlatıyor ve Tulum’un şefi Coşkun Uysal’dan esinlendiğini yazıyor. Yotam Ottolenghi gibi dünyaca ünlü bir şefin Coşkun Uysal’dan esinlendiğini takipçileriyle paylaşması sevindirici.

Özellikle de esinlenmekten çok daha öteye gidip birebir taklit etmek, artık günlük hayatın bir parçası haline gelmişken.

Gurur duyuyoruz Coşkun Uysal ve Tulum’un başarılarıyla...