Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Galerist’i devrettikten sonra ne yapacağı merakla bekleniyordu. Murat Pilevneli, Teşvikiye’de önceki gün açtığı Pilevneli Project’le genç sanatçılara destek vereceğini açıkladı. Yeni galerideki ilk sergi: Elif Boyner’den ‘Görünürün Ötesinde’

PiLEVNELi, BOYNER SERGiSiYLE GERi DÖNDÜ

Perşembe akşamı Teşvikiye’de bir hareket vardı. Önce Beymen Nişantaşı’nda Christian Louboutin sergisi vardı. Cemiyet hayatının iddialı kadınları “Erken davranan kazanır” deyip sergi saatinden önce mağazaya gelmiş ve çoktan alışverişe başlamıştı. Bazı modeller belli ki davet başlar başlamaz tükendi. Christian Louboutin görse bu kadar ilgiye şaşırırdı.

Haberin Devamı

Elif Boyner’den ‘Görünürün Ötesinde’
Beymen’den çıkışta Louboutin’den bile daha fazla ilgi gören bir sergi için Teşvikiye Palas’taki Pilevneli Project’e gittim. Kapının önünde paparazziler bekliyor. Yoldan geçen biri, “Niye gazeteciler burada, kim varmış içeride?” diye konuşuyor. Gazeteciler “Sergi var” deyince, “Yok canım, ‘sergi var’ diyorlar ama kesin başka bir şey var, bu ne kalabalık!” diyor. Oysa içeride gerçekten de bir sergi var. ‘Görünürün Ötesinde’ Elif Boyner’in ilk sergisi. Annesi Bilgün Dereli, babası Cem Boyner başta olmak üzere birçok tanıdık ismin olduğu renkli bir kalabalık var galeride.

Pilevneli Project açıldı
Pilevneli Project, Murat Pilevneli’nin son bombası. Pilevneli, kurucusu olduğu Galerist’i Melkan Tabanlıoğlu ve Taha Tatlıcı’ya satmıştı. Hatta bundan sonra ne yapacak diye hakkında olumlu olumsuz konuşan çoktu. Ama herkesin bildiği bir şey vardı, Murat Pilevneli Galerist’le bir çığır açmıştı. Türkiye’de çağdaş sanatın bu kadar popüler hale gelmesinde, Art Basel gibi önemli fuarlarda Türk çağdaş sanatının temsil edilmesinde, Sotheby’s gibi müzayede evlerinde Türk çağdaş sanatı müzayedeleri yapılmasında rolü büyüktü. Tam herkesin “Murat Pilevneli artık bitti” dediği dönemde, o müthiş bir geri dönüş yaptı. Pilevneli Project’te tecrübesini konuşturdu. Amaç, genç sanatçılara destek vermek.

“Boyner’in desteğe ihtiyacı mı var?”
İlk sergi Elif Boyner’in ‘Görünürün Ötesinde’si oldu. “Misyonu gençlere destek olmaksa, ilk sergiyi Elif Boyner’e yapmak olur mu, Boyner’in desteğe ihtiyacı mı var?” diyenler oldu. Kesinlikle katılmıyorum, önyargıları anlamıyorum. Artık hepimiz biliyoruz ki her sanatçıya bir galeri desteği gerekiyor. Pilevneli, bu fotoğraf sergisiyle hem geleceği parlak, genç bir sanatçıyı tanıttı hem de sanat camiasının hedef kitlesini tam 12’den yakaladı. Bir taşla iki kuş vurdu.
Sergideki işler kadar sergileniş şekli de etkileyiciydi. Ee, Pilevneli’den de bu beklenir zaten. Tek aksilik, Teşvikiye Palas’ın asansörünün bu kalabalığa dayanamaması oldu. O kadar olur.
Sergi 28 Nisan’a kadar devam edecek.

Haberin Devamı

BU FİLM HAKKINDA SÖYLENENLERİ DİNLEMEYİN!

Ferzan Özpetek’in son filmi ‘Şahane Misafir’le ilgili söylenmedik şey kalmadı. Komedi filmine “Gerilim” diyen de oldu, “Çok vasat, sıkıcı bir film” diyen de. Arkasından da ‘Gişede beklenen ilgiyi görmedi’ haberleri yapıldı. Bunda biraz da Ferzan Özpetek’le Cem Yılmaz bir araya gelince beklentinin çok yüksek olması neden olabilir diye düşünüyordum. Bir de Özpetek ve Yılmaz filmin tanıtımı için o kadar çok röportaj verdi, o kadar çok aynı şeyleri anlattı ki, ister istemez bir önyargı oluştu.
Böyle durumlarda başkalarını dinlemek doğru değil. Kendin izleyip göreceksin. Ben de öyle yaptım. “Ne zaman bitecek diye bekledim” diyenlerle sanırım ayrı dünyaların insanıyım. Ferzan Özpetek dahiyane bir film yapmış. Ben çok sevdim. Özpetek’in bir tarzı var, o tarz size hitap ediyorsa bu filmini de beğenmemeniz mümkün değil.
‘Şahane Misafir’ hayaletlerle dolu bir ev hikayesi değil. Günümüzdeki yalnız yaşamı o kadar iyi anlatıyor ki. Filmi izlerken bol bol güldüm. Oyuncuların hepsi çok başarılıydı, başroldeki Elio Germano’dan Cem Yılmaz’a kadar. Yılmaz’ın ne kadar yetenekli olduğunu anlatacak değilim, ama İtalyanca bir filmde İtalyanca oynayıp da bu kadar başarılı olması gerçekten etkileyici. Bu arada Sezen Aksu şarkıları da filme çok yakışmış.
Hâlâ şansınız var, şimdiye kadar yazılıp çizilenleri bir kenara bırakın ve kendi kararınızı vermek için ‘Şahane Misafir’i hemen izleyin.