Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Açılış akşamından beri Instagram’da en çok paylaşılan sergi, Pilevneli Gallery’deki Refik Anadol’un ‘Eriyen Hatıralar’ı.

Bugün sergiyi ziyaret edecekleri bir de sürpriz bekliyor.

Lucca Art ve Tacos Department ile birlikte galeride bir de mini parti gerçekleşecek.

14.00-18.00 saatlerinde.

Mekânlar henüz kapılarını çağdaş sanata ve sanatçılara açmadan önce Lucca alanında bir öncüydü.

Taksim’deki Changa’dan sonra Türkiye’de çağdaş sanatı destekleyen ve popüler hale gelmesinde büyük rol oynayan tek yerdi.

Haberin Devamı

Bu kadar yıldır ayakta kalmasında hiç şüphesiz sanata desteğinin de önemli bir yeri var.

İşte o yüzden Lucca Art ve Pilevneli Gallery’nin işbirliği şaşırtmıyor, sırıtmıyor.

Refik Anadol’un eserlerinden gözlerinizi almayı başarabilirseniz, bu partide Lucca kokteylleri ve tacolarla sosyalleşebilirsiniz.

Hedefini başardı

Refik Anadol müthiş bir sanatçı.

Los Angeles’a yıllar önce, daha yeni gittiği zamanlarda sanatın teknolojiyle sınavını şöyle özetlemişti:

SANATSAL GEZİNTİLER

“Aslında sanat icra edebilmenin pek çok yöntemi arasında, teknoloji hala kaygan bir zeminde yer alıyor. Sonuçta kullanılan aygıtlar ve sistemler günümüzde milyonlarca kişi tarafından ulaşılabilir bir durumda. Bu noktada önemli olan, ister istemez neyi nasıl kullandığınızdan çok, sanatçı olarak söyleminiz ve hayal ettiğiniz gerçekliği nasıl anlatmaya çalıştığınız önem kazanmakta. Ben, olabildiğince tekniğin cazibesinden çok, yaratacağı sonuç ve onun algılanması üzerine odaklanmayı hedefliyorum.”

Doğrusu, Refik Anadol’un şimdiki işlerine baktığımızda hedefini başarmış olduğunu bir kez daha görüyoruz.

10 Mart’a kadar devam edecek sergiyi kaçırmayın!

Venedik’ten geriye kalan kitap ve plak

Venedik Bienali’ni gezme şansınız olmamış olabilir ama üzülmeyin, Türkiye Pavyonu’nda sergilenen Cevdet Erek imzalı ÇIN’ı bir kitap ve önümüzdeki günlerde basılacak bir plakla yakından takip etmeniz mümkün.

Cevdet Erek’in mekâna özgü bir mimari müdahale ve 35 kanal sesten oluşan eseri ÇIN’ı bienalin sona ermesinin ardından, esere eşlik eden metinler, fotoğraflar ve diyagramlardan oluşan bir kitap haline getirildi.

Haberin Devamı

Kitap, bu hafta Yapı Kredi Kültür Sanat’ta moderatörlüğünü gazeteci ve yayıncı Cem Erciyes’in üstlendiği, sanatçı Cevdet Erek, kitabın tasarımcısı Yetkin Başarır ve Türkiye Pavyonu’nun koordinasyonunu yürüten İKSV Yurtdışı Projeler Yöneticisi Tuna Ortaylı Kazıcı’nın bir araya geldiği bir konuşmayla anlatıldı. Sohbet sırasında sanatçı Ali Taptık’ın Türkiye Pavyonu’nda yaptığı video belgeleme de ilk kez gösterildi. Şimdi sırada plak var, heyecanla bekliyoruz.

Perili Köşk'te 2 yeni sergi

Bu hafta Borusan Contemporary’de ‘Mika Tajima: Esir’ ve ‘Alacakaranlık’ sergileri de açıldı. Borusan Contemporary, Rumelihisarı’ndaki Perili Köşk’te.

Hafta içi ofis olarak kullanılan bina, hafta sonu müze ziyaretçilerine açık. Hala görmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. ‘Mika Tajima: Esir’ sergisi, Japon-Amerikalı sanatçının eserlerini, New Museum iş birliğiyle Perili Köşk’e taşıyor.

‘Alacakaranlık’ sergisi ise Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda yer alan eserlerden bir seçkiyi sanatseverlere sunuyor, 1985 yılında aramızdan ayrılan şair ve ressam Metin Eloğlu’na selam göndererek.

Haberin Devamı

İki sergiyi de bir an önce gezmekte fayda var.