Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çocukların artık Mickey Mouse ve arkadaşlarına yüz vermeyeceklerini sanırdım. Yanılmışım.
Bakın en çok neler ilgilerini çekiyor?

Kaç tane şirket yöneticisi yılda 31.5 milyon dolar kazanıyor? Disney CEO’su Robber Iger, geçen yıl bu kadar kazanmış. Malum şimdiki çocukların bilmediği yok. Almış yürümüş durumdalar. Buna rağmen hâlâ Mickey Mouse ve arkadaşlarıyla ilgileniyor olmaları bir tek bana mı tuhaf geliyor?
Çocuklar teknolojiye hakim, akıllı telefonları hepimizden daha iyi kullanıyor. Televizyon ekranlarının dokunmatik olmamasını yadırgıyorlar. Çünkü onlar her şeyin dokunmatik olmasına alışık.
Disney kahramanları şimdiki çocukların yanında son derece naif kalıyor. Ama yine de onları seviyorlar. İşte o yüzden Disney World’ün ilk parkı olan Magic Kingdom hâlâ revaçta.
Burada Mickey Mouse ve arkadaşları çıkıp çizgi film şarkılarını söylüyor, Peter Pan’in dünyasına gidiliyor, Karayip Korsanları’nın arasında geziliyor, Sindirella’nın evi ziyaret ediliyor. Ayrıca çocukları ‘baştan yaratan’ bir kuaför ve makyaj hizmeti de var. Bu devirde hâlâ bu kadar çok prenses olmak isteyen kız çocuk olması ilginç. Kızların çoğu tül etekli prenses elbiseleri ve başlarında taçlarıyla dolaşıyor.
Erkeklerse daha çok Peter Pan ve dinozorların peşinde. Bir de Splash Mountain var, dağdan akan suların içinde hızla aşağı düşüyorsunuz. Bu daha çok büyüklerin ilgisini çekiyor tabii.

Haberin Devamı

Hayvan Krallığı
Hem çocukların hem de büyüklerin en çok ilgisini çekense Disney World’e en son eklenen park, Animal Kingdom (Hayvan Krallığı). Burada safari yaparken Afrika’dakinden daha çok hayvan göreceğiniz kesin. Aklınıza gelecek bütün hayvanlar özgür geziyor. Goriller, su aygırları, bufalolar, aslanlar, filler... Daha önce hiç adını bile duymadığınız hayvanlar bile karşınıza çıkıyor. Hayvanlar ormanda yaşar gibi oldukları için mutludurlar diye düşünüyorsunuz.
Ama tabii resmin bir de diğer tarafı var. Trene binip de hayvanların geceleri ‘rahat etmeleri için’ yapılmış evlerini görünce ister istemez fikriniz değişiyor. Yine de Disney’nin doğayı ve hayvanları korumak için kurduğu bir vakıf olduğunu düşününce içiniz bir nebze de olsa rahatlıyor.
Animal Kingdom’da iki müthiş şov var. Biri ‘Kayıp Balık Nemo’nun Maceraları’, diğeri ‘Aslan Kral’. Nemo’da kuklalarla müthiş bir görsellik var. ‘Aslan Kral’da ise müzik ve danslar çok başarılı. Sırf bu gösterileri izlemek için bile Animal Kingdom’a gidilir.

Haberin Devamı

Disney’de sakal yasağı
Disney World’de bu haftanın konusu çalışanların sakal yasağının sonunda kalkması. Hatırlarsınız, Rahmi Koç çalışanlarında istediği özellikleri ve kılık kıyafet kurallarını açıkladığında nasıl karşılanmıştı. Oysa bakın Disney World gibi bir yerde bile park açıldığından beri kılık kıyafet konusunda nasıl sıkı kurallar var. Erkeklerin bıyık bırakmasına ve kadınların çorapsız etek giymesine bile yeni izin verilmiş. Şimdi de sakal izni çıktığı için çalışanlar çok mutlu.

Bir hafif müzik önerisi

Bu gece kaçırılmayacak bir Melis Danişmend konseri var, Kanyon’daki The House Cafe’de. Saat 22.00’de. Bundan sonra her ayın son pazar gecesi aynı saatte, aynı mekanda akustik bir konser düzenlenecek. Kaçırmamakta fayda var. Nasıl mı bu kadar eminim? Çünkü konserleri Hafif Müzik düzenliyor. Üstelik hafifmuzik.org adresinden etkinliği canlı olarak ücretsiz izlemek de mümkün. Biliyorsunuz, Hafif Müzik Mehmet Tez’in blog’u. Şunu bilir şunu söylerim, Mehmet Tez yapıyorsa, tamamdır.