Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yerli otomobillerin yapamadığını tekneler yaptı. Can Yalman Design imzalı Numarine 32 XP Asia Boating Awards’ta Best Explorer yat ödülünü aldı. Şimdi ise The World Superyachts Awards’ta en iyi adaylar arasında yarışıyor.

Yerli otomobiller konusunda istediğimiz yere henüz gelemedik, ama doğrusu yerli teknelerde hiç ummadığımız kadar çok ilerledik. Eskiden tekne sahiplerinin aklından geçen tekne markaları yabancılarla sınırlıydı. Şimdi ise yerli markalar yabancıların önüne geçti, uluslararası başarılarıyla...

Haberin Devamı

Bu hafta Numarine 32 XP ‘Asia Boating Awards’ta “Best Explorer’”yat ödülünü aldı. Sadece bu ödül de değil, şimdi dünyanın en önemli ödüllerinden biri için daha yarışıyor. The World Superyachts Awards’ta 30 m-39.9 m kategorisinde adaylar arasında. Sonuçlar 19 Mayıs’ta Floransa’da açıklanacak.

YERLİ TEKNELER DÜNYANIN EN İYİLERİ ARASINDA

Tasarımıyla dikkat çekiyor

Malum, Numarine son dönemde dünya çapında dikkat çeken bir Türk tersanesi, sadece konfor ve teknolojiye verdiği önemle değil, en çok da tasarım çizgisiyle… Peki ama Numarine’in öyküsü nasıl başladı? Ömer Malaz, bir zamanlar sanayiciydi, Malazlar Kibrit ve Kartonsan’ın ortaklarındandı.

Sonra hisselerini satıp, tutkusuna yöneldi ve Numarine şirketini kurdu. Numarine yabancı rakipleri arasında en çok tasarımıyla ilgi çekiyor.

Bunda da Ömer Malaz’ın Numarine’in ilk günlerinden beri endüstriyel tasarımcı Can Yalman’la çalışmasının etkisi çok. Can Yalman, tasarım hayatına küçükken legolarla oynayarak başlamış, Parsons School of Design’da Endüstriyel Tasarım ve Mobilya Tasarımı eğitimi almış. Amerika’da 12 sene yaşamış ve İstanbul’a döndüğünde Arçelik’e tasarımcı olarak katılmış ve iş dünyasını, Türkiye’de çalışmanın, tasarım yapmanın zorluklarını, zevklerini ve püf noktalarını öğrenmiş. Yedi senelik pazarlama, üretim, ürün geliştirme, insan ilişkileri gibi konularda deneyim kazandıktan sonra kendi tasarım ofisini, Can Yalman Design’ı kurmuş. Numarine ile olan ilişkileri daha şirketin oluşumuna, şirketin isminin ve logosunun gelişimine kadar dayanmakta. Belki de o yüzden ilk defa Türkiye’den bir yat firması tasarımlarıyla bu kadar öne çıkıyor. Daha çok üretici, uygulamacı özelliğimizin ağır bastığı düşünülürse, şimdi yerli tasarım ve global tanıtımla yerli markalarımızın da uluslararası başarılara imza atması sevindirici.

Haberin Devamı

İyi markalar yaratmak önemli

Özellikle üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denizcilikle ilgili daha yapılabilecek çok şey var. Henüz İstanbul gibi bir şehirde bile deniz ulaşımından yeterince faydalanamadığımız düşünülürse… Sadece iyi tersaneler, iyi üretim değil, iyi markalar yaratmak da önemli bu süreçte. Bu da tabii iyi tasarım ve pazarlamaya bağlı. Umarım, Asya’daki ödüllerden sonra 19 Mayıs’ta Floransa’da gerçekleşecek The World Superyacht Awards’ta da Can Yalman tasarımı Numarine Marla 32XP kendi kategorisinde aday olduğu en iyi ödülü alarak ülkemize döner. 19 Mayıs’ı heyecanla bekliyoruz!